CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Kincs, több oldalról

Kincs, több oldalról
Az evangélium világa 1999.07.25.


Mt 13.44- „A mennyek országa hasonlít a szántóföldben elrejtett kincshez. Amikor egy ember megtalálta, újra elrejtette, aztán örömében elment, eladta mindenét, amije csak volt, és megvette a szántóföldet. A mennyek országa hasonlít a kereskedőhöz is, aki igazgyöngyöt keresett mikor egy nagyon értékeset talált, fogta magát, eladta mindenét, amije csak volt és megvette. Végül hasonlít a mennyek országa a tengerbe vetett hálóhoz, amely mindenféle halat összefog. Amikor megtelik, partra húzzák, nekiülnek, és a javát edényekbe válogatják, a hitványát pedig kiszórják. Így lesz a világ végén is: elmennek az angyalok, aztán kiválogatják a gonoszokat az igazak közül, és tüzes kemencébe vetik őket. Ott sírás és fogcsikorgatás lesz.” „Megértettétek mindezeket?” „Igen” - felelték. Erre így folytatta: „Minden írástudó, aki jártas a mennyek országának tanításában, hasonlít a házigazdához, aki kincseiből újat és régit hoz elő.”

Ugyanaz három oldalról.
Nevezzük első oldalnak azt, amilyen valójában a a Mennyek Országa (amilyennek gondoljuk). Kincs, amiért érdemes mindent feláldozni.
Ki az, aki ennek megfelelően viselkedik? Aki bármit képes feláldozni, hogy megszerezze! A legtitkosabb ragaszkodást is megtagadni, hogy birtokolhassa! Vannak persze könnyen feláldozható tárgyak és viszonylatok. Mutatós és a világban "hatásos" a feláldozása, de hogy valójában mit jelent, azt csak a Gazda tudja. Lassan, de sokan megtanuljuk, hogy sok minden nélkül lehet élni, amiről korábban úgy gondoltuk, hogy nem. Mindig kevesebbhez ragaszkodunk – talán jobban, talán kevésbé, amíg egyszer tényleg kicsúszik kezeink közül ragaszkodásunk utolsó tárgya is...

A második oldal az eredmény, a "halfogás", az ítélet; annak megítélése pártatlanul és igazságosan, Isten részéről, hogy odaadtunk–e mindent. "Cserearányos"-e, hogy merkantilista módon fogalmazzunk, a várható öröklét?
A pártatlanság serpenyőiben ott lesz az egyik oldalon minden, amit feláldoztunk, amiről lemondtunk: a szeretetünk, amit mások, a legkisebbek, Isten irányában tanúsítottunk. A másik oldalt a mérlegen mindaz nyomja, amit kétségbeesetten markoltunk, amit nem adtunk át a kincs reményében sem. Amiben nem mertünk bízni, amit nem hittünk, amiért nem szerettünk, akkor és ott már nevetséges görcseink, titkos visszatartásaink, bűvész módra eltüntetett apróságaink, vagyis bűneink.
Hogyan áll majd a mérleg? Gyanítom, hogy kevesen tudtunk mindentől megszabadulni és már csak azt a bizalmat tudjuk még a serpenyő jobbik felébe tenni, amit Isten irgalmába őszintén vetettünk. Csak ez billentheti meg a mérleget, emberi ragaszkodásunk tökéletlenségével és Isten szeretete tökéletességének mérhetetlen súlyával – reményeink szerint – a kedvező irányba.

A harmadik oldal pedig földi létünk, amikor az ország jelenvalóságának töredékes jeleit mondjuk el másoknak. Tanuságtétel valamiképpen, nem feltétlenül szónoklatban, de életben és cselekedetekben. Így is "közre lehet adni" Isten szeretetének jeleit, ahogyan bennünket formált, ahogyan a kincset, időben és részlegesen, régi és új részleteiben birtokoljuk minden más helyett, de csak azért, hogy mások számára, immár erről is lemondva, előhozhassuk, szeretetben megoszthassuk...


- DI -
Foto:Pluzsik Tamás gépével



1999. július 22., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület