CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A megkerülhetetlen kereszt, a megkerülhetetlen szeretet

A megkerülhetetlen kereszt, a megkerülhetetlen szeretet
Az evangélium világa 1999.10.03.


Mt 21.33-43 „Halljatok egy másik példabeszédet. Volt egy gazda, aki szőlőt telepített. Bekerítette sövénnyel, belül pedig sajtót ásott és őrtornyot épített. Aztán bérbe adta a szőlőt műveseknek, és elment idegenbe. Amikor eljött a szüret ideje, elküldte szolgáit a szőlőművesekhez, hogy szedjék be a termést. Ám a szőlőművesek nekiestek a szolgáknak. Az egyiket megverték, a másikat megölték, a harmadikat megkövezték. Erre más szolgákat küldött, többet, mint először, de ezekkel is úgy bántak. Végül a fiát küldte el hozzájuk, mert azt gondolta: A fiamat csak megbecsülik. De amikor a szőlőművesek meglátták a fiút, így biztatták egymást: Itt az örökös! Gyertek, öljük meg, és mienk lesz öröksége. Nekiestek, kidobták a szőlőből és megölték. Amikor majd megjön a szőlő ura, vajon mit tesz a szőlőművesekkel?” „A gonoszokat a gonoszok sorsára juttatja, szőlejét pedig más bérlőknek adja ki bérbe, akik idejében beszolgáltatják a termést.” Erre Jézus azt kérdezte: „Sose olvastátok az Írásban: A kő, amelyet az építők elvetettek, szegletkővé lett. Az Úr tette azzá, s ez csodálatos a szemünkben. Ezért mondom nektek, hogy elveszik tőletek az Isten országát, s olyan nép kapja meg, amely megtermi gyümölcsét.

Az október 3-i evangéliumi részlet Mt 21,33-43, ahol Jézus a gyilkossá váló szőlőművesekről szól. Éppen az üdvtörténet rövid felvázolásával bizonytalanítja el az őt vallató írástudókat és véneket. A Jézust körülállók között nem lehet kétséges, hogy a történetben kik a szőlőt művelők, ki a Gazda és ki a Fia, akit a szőlőművesek megölnek. (Jézus már beszélt másoknak is előre tudott sorsáról.) Különös "fajsúlyú" ez az örömhír részlet: az Egyház a húsvéti vigilia mindent összefoglaló éjszakáján idézi, énekelve.

A történet ellene mond a világ szokásrendjének. Azoknak is, akik azt gondolják, hogy birtokon belül kerülni csak bűnnel, annak is egészen súlyos ( a birtok nagyságához igazodó ) formájával lehet. Akiknek az ilyen birtok a létük, azoknak a világ és valóság is az élettel együtt ér véget.
Miért? Nem bérelt helyek vannak? Kit választ Isten a "méltatlanok", a bűnösök helyett? Ki nyeri el a "birtokot", a létezés teljességét?
"Költői" kérdések, amire a körülállók már tudhatnák, legalább részletében a választ: a Gazda mégis a gyilkosoknak ad lehetőséget, őket választja, ha beismerik bűnüket és elfogadják a Fiú önkéntes áldozatát. Akik gyümölcsöt teremnek, a bűnbánat és a szeretet gyümölcseit. Nem emberi következtetés ez. A Gazda határozott így, mert a Gazda másképpen gondolkodik, a Gazda így szeret.
Hasonlít az eset a futóhoz, aki maratoni versenyre nevez, majd a pisztoly eldördülte után szorgalmasan rója, immár egyedül, a köröket a stadionban. Gyanússá válik a dolog előbb-utóbb, ezért megkérdez egy rendezőt, hogy hova lettek a többiek?
-Uram, hát ön nem vette észre, hogy a verseny már rég nem itt, hanem kinn, az úton zajlik?- válaszolja a kérdezett.


- DI -



1999. szeptember 29., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület