CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Sokan - kevesen

Sokan - kevesen
Az evangélium világa 1999.10.10.


Mt 22.1- 14 Jézus ismét példabeszédben szólt hozzájuk: „A mennyek országa hasonlít a királyhoz, aki menyegzőt rendezett a fiának. Elküldte szolgáit, hogy szóljanak a meghívottaknak, jöjjenek a menyegzőre! Azok nem akartak jönni. Erre más szolgákat küldött: Mondjátok meg a meghívottaknak, hogy a lakomát előkészítettem, ökreimet és hizlalt állataimat leölettem, minden készen van, gyertek a menyegzőre! Azok nem törődtek vele, az egyik a földjére ment, a másik meg az üzlete után nézett. A többiek a szolgáknak estek, összeverték, sőt meg is ölték őket. A király ennek hallatára haragra lobbant. Elküldte csapatait, a gyilkosokat felkoncoltatta, városaikat pedig fölégette. Aztán így szólt szolgáihoz: A menyegző ugyan kész, de a meghívottak nem voltak rá méltók. Menjetek ezért ki az útkereszteződésekre, s akit csak találtok, hívjátok meg a menyegzőre! A szolgák ki is mentek az utakra és összeszedtek mindenkit, akit csak találtak, jókat, gonoszokat egyaránt. A menyegzős terem megtelt vendégekkel. Amikor a király bejött, hogy lássa a vendégeket, észrevett egy embert, aki nem volt menyegzőre öltözve. Megszólította: Barátom, hogy kerültél ide, amikor nem vagy menyegzőre öltözve? Az elnémult, a király pedig megparancsolta a szolgáknak: Kötözzétek meg kezét-lábát, s dobjátok ki a külső sötétségre. Ott sírás és fogcsikorgatás lesz. Sokan vannak a meghívottak, de kevesen a választottak.”

Minden ünnepség megszervezése nagy cécóval, utánajárással jár, még ha egy egyszerű lagzilajcsis dáridóról is van szó! Csorog az izzadság, kétségbeesetten párolognak a dezodorok, új és új sminkek kerülnek fel, hogy feledtessék a maszk múlékonyságát, valami állandóságot kölcsönözzenek a murinak.
Igen, tudom, hogy itt más a mennyegző, de minden ellenkező híreszteléssel szemben szükséges annak megbecsülése.
Mennyit "veszít" az evangélium az aktualitásából, amikor eltelik, mondjuk, 2000 év? Veszít-e az örök a tartalmából, ha egy ideiglenesen létező azt megkérdőjelezi?
Mindig elgondolkodom azon: ha a kitüntetett egy állami ünnepségen tehénpásztor nadrágban megy ki a pulpitushoz, akkor valamit elfelejtett. Az is, aki meghívta, az is, aki elfogadta.
Ezért nem olyan egyszerű ennek a példabeszédnek a befejezése sem, mint amilyen lehetne. Mondjuk: "akiket másodszor meghívtak, azok mind bekerültek és addig ettek, amíg tudtak..." Nem, a feltételrendszer nem változik, kell a gúnya, amit nevezhetünk tiszta léleknek, keresztény életnek, Krisztus rajtunk kialakult képmásának, de ami nélkül külső sötétségre kerül a magát biztos nyerőnek tartó meghívott is.
A példabeszéd korfüggő fordulatait transzformálva is megmarad a lényeg. Isten invitáltjai nem fogadták el a Krisztus által küldött meghívást. Isten mindenkit, nemcsak a választott népet várja a Mennyek Országába. De ne feledjük: mindenki mással, velünk szemben is ugyanaz a feltételrendszer él, az érvényes, ami a szövetség népénél volt érvényben. (Nem külsőségekben, hanem lényegében és "beteljesítésben".)
Magam azt ajánlanám, hogy ne rágódjunk túl sokat a sok és kevés értelmén, mert számunkra, mint egyénekre lebontva a statisztika csak nulla- vagy száz százalék lehet. Ha bárki ezzel szemben a másokkal való törődést hozná fel, attól meg kell kérdeznem, hogyan képzeli el az egyéni száz százalékot anélkül? A sokban ugyanis Isten jósága, a kevésben pedig azzal együtt a mi oktondiságunk az, ami megnyilatkozik...


grafika: DHE
- DI -



1999. oktĂłber 05., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület