CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Mindent és még mit?

Mindent és még mit?
Az evangélium világa 1999.10.17.


Mt 22.15-21 A farizeusok erre félrevonultak és megtárgyalták, hogyan tudnának szavaiba belekötni. Odaküldték hozzá tanítványaikat, a Heródes-pártiakkal együtt. Ezek így beszéltek: „Mester, tudjuk, hogy igazat mondasz, az Isten útját az igazsághoz híven tanítod, nem vagy tekintettel senki személyére, mert nem igazodol emberi tekintélyhez. Mondd meg hát nekünk, mi a véleményed: Szabad adót fizetni a császárnak, vagy nem szabad?” Jézus átlátott álnokságukon, ezért így válaszolt: „Mit kísértetek, képmutatók? Mutassátok az adópénzt!” Odanyújtottak neki egy dénárt. Ekkor megkérdezte tőlük: „Kinek a képe és a felirata ez?” „A császáré” - felelték. Erre azt mondta nekik: „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!”

Minden hatalom szereti felhasználni pénzét arra, hogy szimbólumokat, jelmondatokat, képeket, példaképeket helyezhessen el rajtuk. A reklámszakmában állítólag tiltják a tudatalattira ható becsempészett képkockát a hirdetésekben, mert befolyásolja az azt akaratlanul, tudat alatt nézőket.
De használ-e nemzeti nagyjaink megjelenése a pénzeken, jobb lesz-e általuk a világ? "Ex pluribus unum" - mondja az egycentes pénzérme Amerikában. És ki az a választásokon, aki ezt elhiszi ma?
A krisztusi sentencia pontot rak a kor kérdésére: jól jár-e az adót be nem fizető, az államhatalmat negligáló. Talán jelenti azt is, hogy nem vagyunk egyedül világi pénzügyeinkben sem. Talán utalás a Miatyánk mindennapi kenyerére. Lehet, sőt biztos.
Legalább ennyire kényes azonban a kérdés, amikor az evangéliumi részlet aránypárba rakja a császár és Isten irányában tartozásainkat. Ki az a lökött, aki túlfizeti világi adóját, amikor annak mértéke van? A kérdés másik fele már-már nyomasztó, de legalább ennyire elgondolkoztató: egy pazarló, túláradóan szeretető "tékozló Atyával" szemben van-e mérték, van-e elég? Gondoljunk csak a Korintusi levél Szeretethimnuszára: szeretet, mert a teljesen elégő önpusztítás, mint áldozat sem elegendő.
Állunk Krisztus előtt. Kezében mérleg: egyik serpenyőjében mondjuk egy forint, a másikban pedig az Atya szeretete. Hát nem nevetséges? Hol az egyensúly? Persze mindjárt meginog a mérleg nyelve, ha a helyünkben az özvegyasszony áll és két fillérjét dobja a serpenyőbe. Nehéz gondolat és emberileg reménytelen helyzet. Krisztus pedig egy mozdulattal leemel a hátunkról valamit - talán még kereszt formája is van - és belerakja a serpenyőbe.
Adjátok meg Istennek, ami Istené!


- DI -



1999. oktĂłber 12., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület