CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Máté-effektus: norma az emberhez méltó életre

Máté-effektus: norma az emberhez méltó életre
Az evangélium világa 1999.11.14.

Graphics: D. Hoffer E.


Mt 25.14-30.
Úgy lesz, mint azzal az emberrel, aki idegenbe készült. Összehívta szolgáit, s rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek öt talentumot adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak csak egyet, kinek-kinek rátermettsége szerint, aztán útra kelt. Aki öt talentumot kapott, menten elkezdett vele kereskedni, s másik ötöt nyert rajta. Ugyanígy az is, aki kettőt kapott, másik kettőt szerzett. Aki egyet kapott, elment, ásott egy gödröt, és elrejtette urának pénzét. Hosszú idő elteltével megjött a szolgák ura, és számadást tartott. Jött, aki öt talentumot kapott, és felmutatta a másik öt talentumot: Uram, öt talentumot adtál, nézd, másik ötöt nyertem rajta.
-Jól van, te hűséges, derék szolga - mondta neki ura. - Minthogy a kevésben hű voltál, sokat bízok rád: menj be urad örömébe!
Jött az is, aki két talentumot kapott, s így szólt: Uram, két talentumot adtál, nézd, másik kettőt szereztem.
- Jól van, te hűséges, derék szolga. Mivel a kevésben hű voltál, sokat bízok rád: menj be urad örömébe!
Végül jött az is, aki csak egy talentumot kapott. Ez így beszélt: Uram, tudtam, hogy kemény ember vagy. Aratsz, ahol nem vetettél, és gyűjtesz, ahol nem szórtál. Ezért félelmemben mentem, elástam a földbe talentumodat. Itt van, ami a tiéd.
- Te mihaszna, lusta szolga! - kiáltott rá ura. - Tudtad, hogy ott is aratok, ahol nem vetettem, s ott is gyűjtök, ahol nem szórtam. Oda kellett volna adnod pénzemet a pénzváltóknak, hogy megjövet kamatostul kaptam volna vissza. Vegyétek el tőle a talentumot, és adjátok oda annak, akinek tíz talentuma van! Mert annak, akinek van, még adnak, hogy bőven legyen neki; akinek meg nincs, attól még amije van is, elveszik. Ezt a mihaszna szolgát pedig vessétek ki a külső sötétségre! Ott sírás és fogcsikorgatás lesz.

Semmi sem jellemzi jobban korunkat, mint az, hogy a Máté tollából származó elbeszélés tanulságát máris "Máté-effektusnak" nevezi el és általánosítja, mégpedig nem is akárhol: az olvasásban, az ismeretek szerzésében. "Mert annak, akinek van, még adnak, hogy bőven legyen neki; akinek meg nincs, attól még amije van is, elveszik." (Az olvasásban értsd: akinek ismeretei vannak, az olvasással még kap hozzá, akinek pedig nincsenek, annak kedve sincs hozzá és még azt is elveszti, amit a fejébe tömött szerencsétlen pedagógusa a kötelező tananyagból.)
Mintha hallottunk volna az anyagi javakról is hasonértelmű kifejezést: a pénz a pénzhez megy szinonímái áthatják gondolkodásunkat.
Típusos esete lehet ez annak, amikor az evangélium szellemétől idegen értelmezést - no lám-lám, Jézus is elismeri, hogy aranyat az arany fial - kaphat a kiemelt részlet az egész szellemiségének ismerete nélkül.
Pedig az alapvető kérdés, amit nap mint nap, percről percre fel kell, hogy tegyek magamnak: ÉRTÉKET TERMETT-E AZ ISTENTŐL KAPOTT TEHETSÉGEM? KAMATOZTATTAM-E AZT, AMIT (TÖBBET VAGY KEVESEBBET) EGYÉNILEG KAPTAM?
Van befektetni való tőkém, - Isten ismerete, hitem különböző foka, jószándékom különböző mértéke - amit az Egyház szóhasználatával élve ÁLLAPOTBELI KÖTELESSÉGEM kamatoztatni, befektetni, másokkal művelni, növelni. Sokan azt hiszik, hogy az emberek egy része eleve azért született, hogy ők legyenek a "buzgó mócsingok", "ájtatos manók", "templomi manók", kihasználni való "szentfazekak" - mások nevetségének tárgyai. Pedig ők csak kereskednek a talentumokkal. Nem a mi feladatunk, hogy megítéljük őket, a kegyesség kötvényei mit hoztak az égi tőzsdén. Majd jön az, akitől kapták, és szó szerint ugyanazt fogja mondani, amit mondott Jézus a példabeszédben.
Persze lesznek a mihasznák között is olyanok, akik sokat kaptak, de eltékozolták, és lesznek olyanok is, akik keveset kaptak, mégis százszoros termést hoztak, hűséges, derék szolgák lettek.
Nem túl jellemző, hogy valaki már élete derekán aggódjon kereskedői minőségének megítélése miatt, pedig a talentumok egy életre szólnak és akkor hozzák a legnagyobb hasznot, ha hosszú időre fektetik be. Nem, nem látványosan, csörgő kamatlábbal és banjegyszámoló automatával mérhető módon, mégis az Úr által igazságosan megítélhetően. Ez a bizonyítvány pedig nagyon hosszú távra szól, és egyben talentum az égi tőzsde égig érő örök kamataihoz, mert az Úr "befektetése" talentumának végtelen forrása a kereszt, ami mellett a mi eredményünk vajmi kevés. Mi hasonló esetben biztos, hogy lekicsinylően legyintenénk minden emberi szeretet-kamat-szerző manőverre. Az Atya titka és a mi reményünk, hogy recsegő-nyikorgó manővereinknek mégis nagy értéke van a szerető Isten szemében.


- DI -



1999. november 11., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület