CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A stílus, a lényeg és a lényegtelen

A stílus, a lényeg és a lényegtelen
Az evangélium világa 1999.12.05.

Graphics: D. Hoffer E.


Mk 1.1-8 Jézus Krisztus, Isten Fia evangéliumának kezdete.Amint Izajás próféta megírta: Íme, elküldöm követemet színed előtt, hogy előkészítse utadat. A pusztában kiáltónak szava: Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit! Történt, hogy Keresztelő János a pusztában hirdette a bűnbánat keresztségét a bűnök bocsánatára. Kivonult hozzá egész Júdea vidéke és Jeruzsálem minden lakója. Miközben megvallották bűneiket, megkeresztelte őket a Jordán folyóban. János teveszőrből készült ruhát viselt, csípőjét bőröv vette körül, és sáskával meg vadmézzel élt. Ezt hirdette: „Aki utánam jön, hatalmasabb nálam. Arra sem vagyok méltó, hogy lehajoljak és megoldjam saruszíját. Én vízzel keresztellek, ő majd Szentlélekkel keresztel benneteket.”

A Lyukasóra nevű - általam nagyon kedvelt - irodalmi műsorban a szereplők mindig arra hívják fel a figyelmet, milyen a hangulata, milyen a szóhasználata egy-egy versnek.
Az egymást követő, nagybetűkkel jelzett liturgikus évek során általában egy szerzőtől veszi a szent liturgia szövegeit. Megfigyeltük-e, hogy az evangéliumoknak is van - szerzőjük származása, műveltsége és a hallott örömhír forrása szerint - stílusjegyük, sajátosságuk.
Akiknek hitük része, hogy a velünk történő dolgok nem véletlenek, azok vegyék észre, hogy a jubileumi évben, ebben a csillogó-villogó, annyi felesleges flitterrel is felcicomázott 2000-ben Szent Márk evangéliumának részleteit olvassuk naponta. Messze a legegyszerűbb nyelvezetű evangélium. Úgy tudjuk, hogy a szerző Szent Pétertől, a halászból kősziklává lett apostoltól személyesen vette át a kincset, a tanúvallomást, hogy számunkra megörökítse. Szinte töredezetten, zakatolva csapódnak egymás mellé az egyszerű mondatok. Mintha minden egyet új nekifutásra, nehézségekkel küzdve fogalmazna meg Márk. Nem lehet azzal vádolni, hogy bármit is túlmagyarázna.
Talán, aki diktálta, akitől származik, egyszerűbben szemlélte a világot. Nem azért, mert nem volt tisztában vele, hogy milyen bonyolult dolgok is zajlanak benne, hanem azért, mert ami vele történt, az olyan egyszerű. Megfelelő rátekintéssel, megfelelő távolságból - az idősebbek a megmondhatói - a dolgok bennünk is leegyszerűsödnek. Csak most olyan nehéz bennük kiigazodni.
Legyen támpont és vezérfonal egyszerű és keresetlen szavaival karácsony előtti zűrzavarainkban is ez a pár mondat. Minden csiszolatlansága mellett is benne van mindaz, amit adventről, várakozásról tudni kell, hogy a lényegtelen körülmények a fontostól el ne sodorjanak a kommersz karácsony előkészületének zűrzavarában.


- DI -



1999. december 01., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület