CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

És Te hogyan teszel tanúságot?

És Te hogyan teszel tanúságot?
Az evangélium világa 1999.12.12.

Grafika: D. Hoffer E.


Jn 1.6-8,19-28 Föllépett egy ember, az Isten küldte, s János volt a neve. Azért jött, hogy tanúságot tegyen, tanúságot a világosságról, hogy mindenki higgyen általa. Nem ő volt a világosság, csak tanúságot kellett tennie a világosságról. János így tett tanúságot: A zsidók papokat és levitákat küldtek hozzá Jeruzsálemből, s megkérdeztették: „Ki vagy?” Erre megvallotta, nem tagadta, hanem megvallotta: „Nem én vagyok a Messiás.” Ezért megkérdezték tőle: „Hát akkor? Talán Illés vagy?” „Nem vagyok” - felelte. „A próféta vagy?” - Erre is nemmel válaszolt. Így tovább faggatták: „Akkor ki vagy? Választ kell vinnünk azoknak, akik küldtek minket. Mit mondasz magadról?” Ezt felelte: „A pusztában kiáltó szó vagyok: Egyengessétek az Úr útját”, amint Izajás próféta mondta. A küldöttek a farizeusoktól jöttek, s tovább kérdezgették: „Akkor miért keresztelsz, ha nem vagy sem a Messiás, sem Illés, sem a próféta?” János így válaszolt: „Én csak vízzel keresztelek. De köztetek áll az, akit nem ismertek, aki a nyomomba lép, s akinek még a saruszíját sem vagyok méltó megoldani.” Ez Betániában történt, a Jordánon túl, ahol János keresztelt.

Az evangelizáció, az újraevangelizáció már mindenünnen hallik: pince-padlás tele vele. A hogyanban lényegesek a különbözőségek: van, aki még mindig úgy képzeli, hogy a megszokott, kényelmes módszerrel, az egyházhoz csapódással térítés történhet. A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy sokkal mélyebbre, a régmúltba, a kezdetekhez kell visszamenni.
Három kérdés, három felelet. Ennyi az életünk. Ezek olvashatók a mai, az advent 3. vasárnapi evangéliumi részletben.
Az első: "Ki vagy te?" Mint minden felelet, az itt adandó válaszok is relatívak. Egyrészről megvallandó, hogy kik vagyunk, másrészről beismerendő, hogy kik nem. Az emberek ugyanis az első feleletet továbbviszik és összetévesztik az eszközt a céllal. János sem volt a világosság és mi sem vagyunk, csak tanúságtevők.
A második kérdés: "Ki Ő?" És itt, Jánoshoz hasonlóan, bajban vagyunk. Van hitvallásunk, vannak történelmi tényeink, vannak sztereotip mondataink, talán van mögötte hit, (bizalom és meggyőződés, esetleg találkozás), de mit mondanak ezek a kifejezések a keresőnek, a kérdezőnek? Tartok tőle, hogy sok esetben a levegőben lógnak a szavak, még pókhálószál sem tartja őket, semmi nem védi meg őket attól, hogy az első szellőtől a mélybe hulljanak.
Jön a mindent eldöntő harmadik kérdés: "Mit teszel ?" Magadról azt mondasz, amit csak akarsz, Róla azt, amit gondolsz, amit esetleg olvastál, de azt, hogy mit teszel, azt a kérdező is látja, össze tudja hasonlítani. Magával, másokkal. Van-e mérhető hatással rád, amit hirdetsz? Más vagy-e általa, azáltal, hogy találkoztál vele, azáltal, hogy közénk jött? Te valóban elmondhatod, hogy ismered Őt? Eléje állsz teljes mellszélességgel, hogy eltakard Őt mások elől, vagy készen vagy arra is, hogy bármely pillanatban csendesen félreállj, mert Ő lép a nyomodba?


- DI -



1999. december 07., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület