CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Praktikum - másképp

Praktikum - másképp
Az evangélium világa

.Aki apját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám, aki fiát vagy lányát jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám. Aki nem veszi vállára a keresztjét, s nem követ, nem méltó hozzám.Aki meg akarja találni életét, elveszíti, aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja. Aki titeket befogad, engem fogad be, aki pedig engem fogad be, azt fogadja be, aki engem küldött.Aki prófétát fogad be azért, mert próféta, az a próféta jutalmát kapja. Aki igaz embert fogad be azért, mert igaz, az igaz ember jutalmában részesül.S ha csak egy pohár friss vizet ad is valaki egynek, akár a legkisebbnek is azért, mert az én tanítványom, bizony mondom nektek, nem marad el jutalma.” (Mt 10.37-42)

Méltó - nem méltó.
Akinek nem sok érzéke van a szimbolikához, az is haszonnal olvashatja ezeket a "praktikus" részeket. Persze, mint mindenből, amit nem jó szívvel olvasnak, az ellenkezőjét is ki lehet bogarászni.
-Szeresd Uradat, Istenedet mindennél jobban - mondja az Írás.
-Nem kell szeretnem a közvetlen hozzátartozóimat,- mondja a félreolvasó.
-Vállald a nehézségeidet, mert Isten a javadat akarja,- mondja az evangélium.
-Csak mazochistáknak való a kereszténység - monja a lelki kancsal.

Pedig a praktikum (értsd: az, amiből hasznod lesz) csak ebből az egy mondatból áll. A világban mindent másként is lehet értelmezni, mint ami valójában: gondolkodásunk középpontjában az áll, amit a legjobban szeretünk, ez határozza meg irányultságunkat és további gondolatainkat, értelmezéseinket. Sok, látszólag teljes értékű világkép felépíthető, ha megvan az axioma, a "kályha", a kiindulási alap. Akik számára a relatív igazságé az abszolut elsőség (milyen paradox önmagában!), talán nem is mindig nyilvánvaló a tévedés. Pedig az abszolúttal való gondolati egyezőség nemcsak azért szükséges, mert a végső jó lehetőségét magába foglalja, hanem azért is, mert Ő már jóval korábban azonosult velünk. Ha ennek sokak számára csak elméleti jelentősége is van, ennek ellenére van gyakorlati következménye is. Ha ugyanis igaz a történeti, elméleti rész, akkor valóban megjelenik nálunk a legkisebbekben és a mi dolgunk, hogy az azonosulásban Vele egyenértéküként kezeljük a rászorultakat. Szeretetből, de "nem ingyen" - jutalomért, amit Isten az Őt és Őt bennük, a legkisebbekben szeretőknek készített.


- DI -



1999. június 25., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület