CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Amíg Karcsi bácsi távol van II.

Amíg Karcsi bácsi távol van II.

Két hét csoda (18.rész)


1960. augusztus 5.

Erről a napról feltűnően sok írnivalója volt mindkét naplónak.
Pista naplójából; - Reggel elég későn keltünk. Istvánnal a városba mentünk bevásárolni. Megmondtam neki, hogy meglepetést készítek az Imrének, mert ma van a születésnapja...(Ez a nap a finom érzések napja. Mindjárt reggel meleg hangulattal kezdődik, aztán fájdalmas motívumok szövik át, majd estére kiderül ismét minden. Nem megható, hogy ezek a vadóc kölykök önállóan nekiállnak a tábori körülmények között születésnapot ünnepelni? Talán mégis megsejtenek ezek a srácok valamit abból az áldozatkész, nagy szeretetből, amivel a komoly arcú papnövendék szereti őket ?...)
Dönci így folytatja. Reggeli után íjakat készítettünk. Ez nem sokáig tartott. Egy negyedóra sem telt el és az egész téren röpködtek a nyilvesszők, de megeredt a nyári zápor és szaladtunk be a sátorba. De amilyen hirtelen jött az eső, olyan hirtelen el is ment és mi újból íjazhattunk...
(A tábor napjainak elkerülhetetlen unalmát a srácok ötletessége minden nap valami újdonsággal fuszerezi. Ma a nyilazás a téma. Mindneki nyilaz. És a Balaton partjának a nádas részén állandóan ott vannak a tábori küldöncök, akik álandóan új nádat hoznak a nyílvesszokhöz. A célpont teljesen mindegy; akár a diófa törzse, akár az igazgatóék kapuja vagy a Pufi nadrágja, a lényeg az, hogy suhogjon a vessző, pendüljön az íjat helyettesíto madzag. Estére csupa nád lesz a sátor előtti tér és a tábortűzhöz egy s takarítás után együtt a gyujtós.)
Újra Pista; - Délelőtt palacsintát sütöttünk az Imrével, a srácok fürödni mentek. Irtó unalmas volt palacsintát sütni!...(Talán már észre is vettétek, Pistának minden "irtó" volt, irtó klassz, vagy irtó unalmas. De ez így is természetes. A lassan kamaszodó fiú teljes odaadással dolgozik, igazán hasznos munkaero is, nem csoda, ogy annyira átéli az eseményeket, hogy csak felsőfokot ismer.

A nap árnyéka Pistától: - Délbe(!) megjöttek a Kósik szülei. Nem néztem jó szemmel. Ki tudja, mi volt a többi gyermek szívében?... ennyit írt Pista. A szófukar megjegyzés mögött azonban igen komoly lelki hatás lapul, amely befolyással lesz a tábor késobbi életére is...


Játék és mégsem csak az

A két Kósi-szülő nyilván alig gondolta, milyen hatást kelt megjelenésük a táborban! Már annak idején, Drávai Pista telefonbeszélgetése is észrevehető árnyat vetett a fiúk kedélyére. Nincs ebben semmi irigység vagy csúnya vonás; egyszerűen arról van szó, hogy kisfiúk vannak a táborban, akik legtöbben először vannak távol tartósabban a szülői háztól. Mivel jól érzik magukat, kicsit idegenül, zavarólag hat az otthon minden ideszüremlő híre. Jobban szeretnének most egy kicsit anyu és apu nélkül a maguk kis szabad világában élni, mert ahhoz túlságosan szeretik őket, hogy a rájuk gondolás honvágyat ne ébresztene bennük. Most belép két szülő. Vidáman, otthonosan helyezkednek el az ebédnél és nagyon örülnek, hogy fiacskáik palacsintát esznek. Ők nem szívesen hinnék el, hogy ettünk már sótlan paradicsomlevest és kormos teát is, pedig mi annak is örültünk. Megkritizálják a sátrat és a sátor előtti teret, pedig az a mi sátrunk és a mi terünk. Korai őszibarackot adnak mindenkinek de az élesszemu srácok észreveszik, hogy Pötyikének csokit dugdosnak a zsebébe. Mi már túlságosan mezeiek, szabadok, önállóbbak és egybeforrottabbak vagyunk annál, hogy ezek ne idegenül hatnának! Még kínosabb, hogy amikor holnap Kósi mama felhívja a gyerekek fiugyelmét, hogy az ő Pötyikéje mindenkinél ügyesebben hámozza a krumplit és a srácok túlságosan is udvariasak ahhoz, hogy elárulják; Pötyinek ez a közösség érdekében végzett első munkája. A palacsinta és a dinnye néhány fiú szájában bizony megkeseredik, mikor a szülok elárulják, hogy csak holnap délben utaznak el. Imre ugyan kitűnő pedagógiai érzékkel vesz minden fiúnak a közös pénzből csokit, hogy az egyenlőtlenség kirívó ne legyen de a tüske bennmarad a fiúk szívében.

Amikor ebéd és pihenés után a társaság a Balatonba készül, Imre Vargányát és Zolit rendeli ki sátorornek. Újra kellemetlen incidens; Kósi mama minden szó nélkül felnyalábolja kisebbik csemetéjét és lehozza magával a partra. Imre bizonyára azt akarta a szülők tudomására hozni a rendelkezéssel, hogy gyermekeik az ő jelenlétük ellenére is a tábori fegyelem alá tartoznak. A helyes megoldás az lett vola, ha a mama szól Imrének és ő nyilván megmásítja a rendelkezést. Igy azonban Vargánya egyedül marad a sátor mellett. Talán egy kis kesernyés dac is lehet benne, talán a félelem is diktálja, amikor se szó, se beszéd, ő is otthagyja őrhelyét és ő is a többi közé jön Lényegében érthető a viselkedése, ha nem is helyes; ha Zotyinak szabad megszegni a tábori szabályokat, akkor neki is szabad. Igy áll elő az a fura helyzet, hogy fél délutánon át őrség nélkül marad a sátor és csak a kószáló nyaralók és helybéliek jóhiszeműségén és becsületességén múlik, hogy nem zabrálnak el mindenünket.



(Kép- és szöveggondozás) -DI-



1999. január 10., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület