CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Áprilisi Horgász Hírek

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgásztársnak lenne mondanivalója, nyugodtan keressen meg e-mailen, és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét, illetve mindkettőt. Segítsetek, kedves horgásztársak, változatosabbá tenni ezt a rovatot!

ÁPRILISI HORGÁSZ HÍREK




KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDŐM ENGEDI.

SZEGÉNY TISZA


Mint ismeretes, a román vízügyi hatóságok illetékesei január 31-én hajnalban értesítették magyar kollégáikat a nagybányai ipari balesetről. Az ausztrál-román közös tulajdonú Aurul bányavállalat tározójából - földcsuszamlás következtében - az aranymosáshoz használt ciánvegyület került a Lápos, majd a Szamos folyóba. A mérgezett víztömeg gyilkos dugóként eljutott a Tiszába , majd egyre nagyobb riadalmat okozva haladt lefelé a legmagyarabb folyón: elpusztult halakat, mérgezett madarakat, halálra ítélt reményeket, családok békéjét sodorva magával.

A vízben Szolnok alatt néhol percenként 5-10, máshol 100-150 halhullát számoltak meg. A legtöbb volt a keszeg, busa és süllő, kevesebb a ponty. A pusztulás bizonyította, hogy milyen sok hal volt a Tiszában. Felmérni sem lehet, hogy mennyi hal pusztult el. A szemtanúk szerint a legnagyobb busa 60 kg-os volt, a süllők 80 dkg-ostól 15kg-ig, a legtöbb 3 kg feletti volt. A pontyok átlagsúlya 10 kg felett volt. A többi: amur, balin, kecsege, márna rengeteg mennyhal és keszeg tonnaszámra.

A Tisza nem horgász kezelésű szakaszain minimálisra csökkentek a horgászati lehetőségek, a Tisza-tavon pedig egyik pillanatról a másikra mentek tönkre két évtized halgazdálkodásának eredményei. Ez utóbbi veszteségről az országos szövetségben hamarosan elkészül a kárbecslés. Biztatónak látszik, hogy a tározótérben levő halállományt nem érte olyan mérvű mérgezés, mint a folyóvízi szakaszban.

Gönczi János kormánybiztos szerint a Tisza nem halt meg, de hiteles és végleges számokat csak a nyár végén, az ősz elején tudunk csak mondani. A Tisza sérült, nagyon jelentősen elszegényedett az élővilága és megszakadt az ökológiai rendszere. A Tisza ezt helyre fogja állítani, de a táplálékpiramis, aminek csúcsán itt a hal áll, jóval szegényebb lesz, mint korábban volt. A Tisza befolyói adják meg a folyónak azt a lehetőséget, hogy ismét életre keljen. Ez az igazi revitalizáció alapja. Amikor már tudjuk, hogy ez a folyamat hol áll, akkor szabad mesterségesen belenyúlni. A horgászati és halászati tilalom fennmarad az ívási időszak végéig, mivel egyetlen egészséges hal kifogásával is egy lehetséges "betelepítőt", a Tisza jövő halállományának hordozóját ölnék meg.

Élő halakat is fogtak a halászok a cianidmérgezés utáni napokban a Tisza Csongrád megyei szakaszán. A varsában fogott néhány túlélő hal nagy része azonban magán hordozta a szörnyű mérgezés nyomait. Vannak halfajok, amelyekről nem tudni, hogy milyen mértékben érintette őket a cianid mérgezés. A hírek szerint gardát nem találtak az elpusztult halak között. Jelenleg nem tudja senki hol töltik a gardák a telet, elképzelhető, hogy a Dunában. Igazán nagy harcsák tetemére sem bukkantak a halászok. Az is lehet, hogy az Al-Duna sziklabarlangjaiban töltik a telet. Azonban védett ritkaságokat, sőregtokot, német és magyar bucókat is találtak az elpusztultak között. Az állomány regenerációban nagyon nagy szerepe lehet a mellékfolyóknak és a holtágaknak. Ezekben ugyanis a Tisza teljes, mérgezés előtti halállományának vannak képviselői. A fitoplankton állomány pusztulása mintegy 80-90%-os lehet, a zooplankton állomány csökkenése viszont elérte a száz százalékot is. Amint a mérgezés levonult, azonnal megfigyelhető volt a fito-s zooplankton állomány megjelenése. A Tisza közben áradni kezdett , több helyütt kiment a hullámtérre, s a plankton mennyiség, -minőség ennek következtében újra elérte a normális, téli ökológiai viszonyoknak megfelelő állapotot.

Az idő múlásával talán újraéled a Tisza, talán megint lesz remény, de most még csak a bánat van, a kétségbeesés, a kilátástalanság, a gyász.

REKORDLISTA


PONTY


Horváth Zoltán és Tóth Tibor győri horgászok szeptember 16-án éjjel a Balatonon az alsóörsi Vitorlás Sportclub előtti etetett helyükön bojlival pontyoztak. Éjjel kettőkor lassan emelkedni kezdett a kapásjelző. A bevágáskor kiderült, hogy a kéthetes horgásztúra legnagyobb hala került horogra. A 0,35-ös zsinórral negyed órás kemény fárasztás következett. A vitorlás alá berohanó halat társával egyetemben tudták kihozni és szákba vezetni. A mérlegeléskor kiderült, hogy a tükrös 23 kg (83/86 cm) volt. Ezen kívül még fogtak 12,5 kg-osat és több 6-7,5 kg-osat. Sajnos, a helyi horgászok rossz szemmel nézték a vendégek fogásait, mert az etetett helyet üvegtörmelékkel szórták fel. Barbár és primitív megoldás.



HARCSA


Fehér János ráksi horgász az egyesület kezelésében levő horgásztavon 50 kg-os (190/90 cm) harcsát fogott. Október ötödikén délután fél négykor a 0,35-ös zsinórra szerelt horgon felkínált kukorica-hungarocell golyó csalit hörpölte be. (Bizonyára áttért a vegetáriánus kosztra) A fárasztás is rekord hosszúságú volt, mintegy 2 óra és 15 perc, és csak ezután tudták partra emelni a szép halat.



KECSEGE


Juhász Róbert tiszakécskei horgász az élő Tiszán Tiszakécske térségében az ún. Gulyajárásnál szeptember 22-én délután hatkor 0,32-es zsinórra szerelt fenekező készségén trágyagiliszta csalival 3,90 kg-os (71/36 cm) kecsegét fogott. A második ütésre vágott be, majd öt perc alatt sikerült a part mellé vezetni és partra emelni a szép halat. 25 éve horgászik a "tettes", de ekkora kecsegét még nem is látott. Nem tudni, mikor lehet majd hasonló szép halakat fogni ismét.



BUSA


Petyerák Sándor budapesti horgász az őrbottyáni víztározón szeptember 31-én délután a 0,30-as zsinórján átfúrt kemény kukoricával csalizott. A bedobás után azonnal kapása volt, és mintegy másfél órás fárasztás után két segítő szákolta meg a hatalmas, 35 kg-os (106/98 cm) halat. A hal szabályosan bekapta a csalit, a horog az alsó állkapcsába akadt. Ritka az ilyen busafogás!



COMPÓ


Budai Norbert nagykanizsai horgász augusztus 22-én a helyi csónakázó tavon 2,15 kg-os (43/36 cm) compót fogott. A fárasztás 0,14-es zsinóron negyed óráig tartott.



CSAPÓSÜGÉR


Csapó Béla tarpai horgász a Tisza helyi holtágában 0,77 kg-os 31 cm-es csapósügeret fogott, ami nagyon jól illik a nevéhez. Az eset október 3-án történt déli fél egykor. A 0,25-ös zsinóron drótelőkés készségén (bizonyára csukára számított) 10 cm-es élő küszt kínált az éhes halaknak. A fárasztás csupán 5 percig tartott.



CSUKA


Szeder Attila biatorbágyi horgász december 20-án délután kettő előtt néhány perccel a Moby Dick II. horgásztavon 8,20 kg-os (90/47 cm) csukát akasztott. Horgásztársunk a hideg, szeles időben 2-es körforgó villantóval késztette kapásra a halat, és a 0,16-os zsinóron mintegy fél óráig tartott a csuka fárasztása. Szép teljesítmény ilyen vékony zsinórral kifogni egy ekkora csukát. Gratulálunk.



TÖRPEHARCSA


Mikes Péter dunakeszi horgász szeptember 5-én a Duna helyi partszakaszán 0,73 kg-os (28,5/24 cm) törpeharcsát fogott. Az éjszakai horgászat során a 0,30-as zsinóron trágyagiliszta csalira kb. 1 órakor jelentkezett a rekorder törpeharcsa. Reggelig még 3db 30-40 dkg-os törpeharcsát sikerült fognia.


A MEDER VARÁZSA


Hunyady Attila számol be a nagy vizek - Balaton - iránt érzett vonzalmáról. Az augusztusi horgászatok számára sikeresebbek szoktak lenni, mint az őszi próbálkozások. A szepezdi horgász tanyán megérkezésekor szorgosan pucolják a szerencsések az éjszakai, kora reggeli ponty és keszeg zsákmányt. Süllő nincs közöttük. A horgász azonban reménykedik, hogy majd ő megmutatja. Kishalak a kannában és 1200 evezőcsapással eléri a parttól való 1500 méteres megengedett távolságot. Közben balin rablások hergelik, amelyek közül nagy nehezen egyet ki is varázsol. Majd még egy albínó csuka is műcsalira kerül, de végül elharapja a zsinórt.

A megállás után a csendes víz kissé lotyogósra vált, az enyhe szellő csökkenti a nagy meleget. Két botra egy-egy küsz kerül és fenékre dobva liftezhetnek a gyöngyön. A vízbe helyezett kannában megdöglenek érthetetlenül a küszök, belőlük lesz a fűzött csali és a halfilé. Még fenn van a nap, amikor a liftezőre balin jelentkezik. Az orsó felvisít és a bevágáskor a lazán hagyott zsinór gubancba ugrik. Kézzel kell behúzni a szépnek ígérkező balint, ami közben összeszedi a másik zsinórt és a horgony kötelet is. Végül azért a csónak orrából szákba kerül a 4kg-ot is meghaladó súlyú ragadozó. A gubanc rendezése után már sötétre fordult az idő. Az egyik botra, most a csúszó fenékólom fölé 1m-re karabínerre került a felfűzött sneci, bőre alatt levegővel, hogy lebegjen. A másik botra világító úszó és a horogra élő sneci. Este kilencig semmi, tehát megért az idő a változtatásra. Az úszósra most egy lehelet könnyű parafás ólommal súlyozott kéthorgos készség kerül élő snecikkel. Közben a fűzött horogra kapás jelentkezik. Jól húz, lehet adagolni a zsinórt. Egy idő után elég a nyeletésből és a bevágást követően jó süllő védekezik a mélyben. Mire a narancssárga szemek megjelennek a csónak mellett már nincs egyéb teendő, mint a szákolás, ugyanis a jó kettes süllő teljesen kifáradt.



A folytatás mozgalmasan alakul. 11 óra után egymást követve jönnek a kapások, de vagy lemarad vagy nem is akad a rablóhal. Aztán az egyik bedobás után azonnal megindul a zsinór, nem is marad idő nyeletni és jó ellenállást jelez az akasztás. Kis küzdelem után 2,3 kg-os süllő kerül a szaporodó bilincsekre. Úgy látszik bebandázott a süllő, most jöhet a wobbler. Egy CDSR-7 RFSH csoda wobblert kezd dobálni a horgász és a sokadik dobásra jókora ütést jelez a zsinór. Nem nagy a jövevény, de még éjfél előtt kerül a szákba a 0,70 kg-os süllő, ami óvatosan visszakerül éltető elemébe.

Éjfél után minden próbálkozás hiábavaló volt, nem evett már a süllő. Egy kis szalonnázás után befejeződött az éjszakai süllőzés, a kései evezés bekeretezte ezt a csodás estét. Az első éjszakát még több eredményes horgászat követte, evett a süllő, talán jobban mint a ponty az augusztusi forróságban.

TÁVOLI VIZEKEN


A CSUKA MÍTOSZA


A csuka szétfeszíti a határt a költészet és a valóság között. Történetei a mondák irodalmi világából a valóságba átvezető útcsapások. Mutatják ezt a mellékelt illusztrációk a csukán lovagló horgászról, vagy a Fekete-tenger koronás csuka királyáról. S ha már a királyt említjük, szóljunk az írországi Lourgh Derg tavából - a Limerick Chronicle 1862 május 13-i számában szereplő hír szerint - fogott 40,7 kg-os példányról. Hasonlóan kevéssé megbízható híradás a Mazuri-tavakból származó 45 kg-osról. Hitelesebbnek fogadhatjuk el a 30 kg felettiek fogására vonatkozó adatokat.



PILKEREZÉS AZ ÉSZAKI-TENGEREN


A pilker a tengeri horgászat egyik legáltalánosabb műcsalija. Fémből készül különböző súlyban, alakban és színben. Az idehaza alkalmazott műcsalik közül a balinólom hasonló jellegű, használata azonban a pilkerétől eltérő, mivel ezt általában nagy mélységben vezetik. Amikor vadul kapnak a halak, közömbös, hogy milyen a pilker. Egyes napokon azonban kényesen kapnak és majdnem művészet eltalálni milyen mélységben keresendők. Ehhez fontos az optimális súlyú pilkert használni, a 20-50 m-es mélységekben 50-100, másutt 150-300 gr súlyú is szükséges lehet. A színnél fontosabb az alak. A képen látható tőkehalak sárga pilkerre kaptak. .



ÍRORSZÁGBAN


Az első csuka a harmadik dobásnál kapott, tíz perccel azután, hogy az öreg facsónakot elkötötték a stégtől és hagyták, hogy a szél kisodorja őket a tóra. Richard Lütticken számol be ily formán élményeiről, de nem csak csukafogásról, hanem ugyanilyen sebespisztrángokról, valamint vörösszárnyúakról, több kilós compókról és dévérekről, mint ahogy a képen némi ízelítőt kapunk ezekből. S hogy a jövendő vendégek is foghassanak még nagy csukákat, a horgász naponta csak egyet vihet el étkezési célra, három kilósnál nem nagyobbat, illetve a 9 kg-osnál nagyobbat trófea készítés céljára. .



ELSÜLLYEDT VILÁGOK


Ahol a pontyok templomba járnak… Egyes víztározók elmerült titkokat rejtenek. A halak nyomára a halradar készülékek vezethetnek - cikkek címei lehetnének, a szászországi Quitzdorfot elnyelő 80 hektáros tározóról, amelynek 6,5 m-es a legnagyobb mélysége. Halállománya: csuka, süllő, sügér, harcsa, ponty, dévér, compó, bodorka és pettyes busa. A képen a lap főszerkesztője az ott fogott 9 kg-os csukájával látható. .



Tvordy György



2000. április 07., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület