CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 30., kedd, Katalin, Kitti napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

"A lengyel nép hite és imádsága révén fel fog emelkedni"

"A lengyel nép hite és imádsága révén fel fog emelkedni"
Szentévi zarándoklat a Czestochovwai Szűzanyához


"Néked ajánljuk Szűz Anyánk, a legszebb hónap alkonyát,...." Május az év legszebb hónapja, mi is elzarándokoltunk Jasna Górára, égi édesanyánkat köszönteni.
Programunkban szerepelt többek között Auschwitz, Krakkó és a Wieliczka-i sóbánya megtekintése is. Podmaniczky Imre atya Izsákról jött Sopronba - vállalva a hosszú utazás fáradalmait -, hogy lelki vezetőnk és egyben idegenvezetőnk is legyen ezen az öt napon.
Május 1-én reggel indultunk, s a hosszú úton sok szép Mária- énekkel és a rózsafüzér imádkozásával köszöntöttük a Szűzanyát! Délután érkeztünk Auschwitzba, ahol az emberi brutalitás és kegyetlenség momentumait néztük meg. A 18. számú barakkban kegyelettel emlékeztünk a több mint 400.000 magyar zsidó és cigány fogolyra, akik itt vesztették életüket.
A 11. számú barakk alagsorában van egy kis cella, amely Kolbe atya emlékét őrzi, aki egy 11 gyermekes édesapa helyett vállalta a halált. Borzalommal töltött el bennünket a - ma már ugyan nem működő, de még ma is látható - gázkamrák, kivégzőfal látványa. A sokkoló látvány után szinte felüdülést jelentett a tábor melletti karmelita templomban tartott szentmise, ahol két szín alatt áldozhattunk. Utunk további részében az atya elmondta a hegyen lévő Pálos kolostor történetét, a magyar és lengyel nép fontosabb történelmi eseményeit. Este 8 óra körül érkeztünk Jasna Gorára, vagyis a fényes óhegyre! Szállásunk a II. János Pál szállóban, a kolostortól 5 percre volt. Tehát még akkor este átmehettünk a kolostorba, hogy köszöntsük a Szűz Anyát. A templom tömve volt, csak a sok embert láttuk és az imát hallottuk. Többen voltunk olyanok, akik még nem jártunk itt, s elmondták, hogy este 9 óra után a "csodatevő képet" lezárják -, eléje egy ezüst borítólemezt engednek le, - előtte imádkoznak, és egy nagyon kedves lengyel énekkel búcsúznak a Szűz Anyától.


Második nap reggel köszöntöttük a Szűz Anyát, majd Imre atya bemutatta a kolostort, elmondta a kegykép történetét. Itt tulajdonképpen nem jelent meg a Szűzanya, hanem az imameghallgatások, révén lett "csodatevő a kegykép". Az 1430-as években rablóbanda támadta meg a kolostort, s ekkor a kegyképet megfosztották díszeitől és kardjukkal több vágást ejtettek a Madonna arcán. Ezt a későbbi időkben próbálták restaurálni, azonban ez nem sikerült. Ezért egy hű másolatot készítettek, melyen a vágások helyét megjelölték. 1655-ben Svédország 3000 főt számláló serege Jasna Gora falai alá érkezett, hogy elfoglalja a kolostort. Kordecki atya az akkori perjel a szent hely védelme mellett döntött 170 katonával, 20 nemessel és 70 szerzetestársával. A 40 napig tartó harc Mária lovagjainak győzelmével végződött, ez óriási vallási és politikai jelentőséggel bírt. A legenda szerint a túlerőben lévő sereg ostroma idején a szerzetesek a várfalon körbejárva a rózsafüzért imádkozták, s a győzelmet a Szűzanya oltalmának tulajdonították.
Lelki vezetőnk azt is elmondta, hogy a lengyel nép hite és imádsága révén fel fog emelkedni. Tudjuk, hogy nagyon rossz sorban éltek, 1948-ban a kommunista önkényuralom rányomta bélyegét az országra. Wyszynszki bíboros a lelki hagyatékot átvette, majd a sztálinista rendszer börtönébe került. 1956. aug. 26-án a Jasna Gora-i Királynő előtt imádkoztak a bíborosért, s október 26-án szabadon bocsátották. 1966. máj. 3-án Lengyelország kereszténnyé válásának 1000 éves évfordulóján az egész püspöki kar felajánlja az országot Máriának.
1979.-ben a Lengyel származású pápa II. János Pál látogatta meg a kegyhelyet. A kolostordombon a Szentatya szobra áll, akit a Szűz Anya hívott meg erre a szolgálatra. Az ismertető után keresztutat jártunk, majd a Szentatya szobrát csodálhattuk meg, ahol elénekeltük a pápai himnuszt.
Délután szabad program volt, utána közösen rózsafűzért imádkoztunk, ki-ki saját szándékára. Megtekintettük a lovagtermet és az emeleten lévő "örök- imádás" kápolnát, ahol az Irgalmas Jézus képe és kitett Oltári Szentség előtt lehet elmélyülni, csendben imádkozni. Ezután mindenki maga osztotta be idejét és programját. Számomra nagy örömet jelentett az, hogy délután bemehettem a kegykápolnába a Szűz Anya elé, megköszönhettem azt, hogy ide is eljutottam, s hogy köszönthetem Őt ezen a helyen. "Csodálatos volt a Szűzanya öltözete, mely különböző ékszerekből - gyémánt, rubin, korall - van kirakva." A falon a különböző fogadalmi ajándékok - a Szűzanya közbenjárása által elnyert kegyelmek bizonyítékai -, láthatóak. A templomban a kegyképet a zarándokok térdelve járják körül, az alázat a tisztelet, valamint a vezeklés jeléül. S ebben a kisgyermekektől kezdve idős korig minden korosztály ott térdepel.
A Szűzanya oltalma által én is vezekelhettem egy kicsit. Majd az "örök-imádás" kápolnába az Úr előtt elmélyülhettem gondolataimban, megköszönve azt a sok-sok kegyelmet, segítséget, melyet eddigi életemben kaptam. Este nagyon sokan ott szorongtunk a templomban, hogy lássuk azt, hogyan köszönnek el a Madonnától, és mi is búcsút vegyünk Édesanyánktól. Következő nap reggel a Boldog Asszony sugárúton lévő templomokat néztük meg. 600 évvel ezelőtt - május 3-án - ajánlották fel az országot a Szűzanyának. Ez a lengyel nép nagy ünnepe, zarándokok ezrei jönnek el hálát adni, az ünnepi szentmisére. Mi ezt ajándékba kaptuk a Szűzanyától, mert nem tudtuk, hogy ilyen szép ünnepi szentmisén vehetünk részt. Nagy örömünkre szolgált, hogy Imre atya is ott volt a szentmisét mondó papság között. Csodálatos volt látni a Lengyel nép tiszta hitét, és igaz szeretetét, tiszteletét a Szűz Anya iránt. A sok papot, szerzeteseket, püspököket. A fiatalokat, akik a nap minden idejében jöttek köszönteni a Madonnát. Délután járt az idő amikor a szertartás befejeződött. Utána egyéni program volt, mindenki maga osztotta be idejét.
Páran elmentünk a Szent Borbála templomban, majd visszatértünk a kegyképhez. Este közösen vettünk búcsút, másnap kora reggel indultunk vissza. Utunk következő állomása Wieliczka - a sóbánya megtekintése volt. Nagyon érdekes volt a sóból kifaragott szobrok és kb. 150 m mélységben lévő "só-kápolna", ahol évente 2 alkalommal tartanak szentmisét. A falon az utolsó vacsora dombormű, az oltár, és több szobor, itt lent a Szentatya szobra mind-mind sóból kifaragva. Ezután Krakkóba mentünk, ahol megcsodálhattuk a főtér színes forgatagát, a itt található gyönyörű Mária-templomot, a főoltár csodálatos képeivel.
Majd a Wawel-be mentünk át. Itt a templomban megkoszorúztuk Kinga királynő sírját, és Báthory sírjánál a Szózatot énekeltük el. Estefelé a Krakkó melletti Gtogoczáv-ba mentünk át, ahol József atya nagy szeretettel várt bennünket. Lengyel testvéreinkkel közös szentmisén vettünk részt, majd kitett Oltári szentség előtt mondtuk el a májusi litániát. Végül magyarul elénekeltük a "Boldog asszony anyánk"-at. A plébános megmutatta Faustina nővér ereklyéjét, akit május hónapban avatott boldoggá a Szentatya.Utána egy tál meleg ételt és teát kaptunk vacsorára, majd megköszönve a szíves vendéglátást 21 óra után indultunk haza. Éjfélig sok szép Mária éneket énekeltünk és rózsafűzért imádkoztunk. Reggel 7 órakor érkeztünk haza, sok lelki élménnyel, hitben megerősödve, a Szűz Anya áldását és kegyelmét hozva itthon maradt testvéreinknek. Horváth Istvánné, Szent István Plébánia, Cursillo Közösség



2000. június 08., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület