CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Egy csendes délután...

Egy csendes délután...

Két hét csoda (14.rész)


A nép persze megint rohanna le fürödni. Egy óra olvasást, vagy csendes foglalkozást azonban nem lehet lealkudni. A csendes foglalkozás alatt legtöbben a zsugát értik, de komoly hallgatósága van Karcsi bácsinak is. A Fulgur-t olvassa az ágyon fekvő, behunyt szemmel álmodó társaságnak. Koszter atya varázsos stílusa megfogja a fiúkat: alig lehet abbahagyni a könyvet.

Az egy órás csendes foglalkozás végére lassan beborult, de fülledt, kellemes meleg a levegő. Fürdés előtt bemelegítésként birkózómeccs volt önkéntes nevezéssel. Csak úgy, fürdőnadrágban. Nem is gondolná, aki nem próbálta, milyen erősítő és ügyességet fejlesztő dolog az ilyen szabadfogású viadal. Persze a nagy lelkesedésben és győzni akarásban sokszor fordul elő szabálytalanság is, de Imre sasszeme vigyáz és mihelyt durvulni kezd a dolog, lelépteti a feleket, persze barátságos kézfogás után.


Szelid birkózás a strandon

A fürdés azonban - napsütés van vagy nincs - nem marad el. A víznél csupán néhány helyi vagány, pár mindenre elszánt egynapos üdülő és mi vagyunk. Nincs tehát korlátja a jókedvnek, locsolásnak, kergetőzésnek. Muszáj hajtani a vízben is, mert mihelyt kidugja az ember a fejét a víz alól, már megborzong.A lassan komolyan megedződő fiú-testek azonban újra jól vizsgáznak: senki sem köhög éjszaka.

Ketya pecázásra adta a fejét. A győri eredménytelen peca - kísérletek óta senkinek sem jutott eszébe a pecabot, de próba-szerencse. Sajnos Ketyának minden jó szándéka ellenére sem sikerül segíteni a konyhai gondokon, mert a boton kívül egész délután mást nem fog.


Egy ebéd utáni pihenő

6 órára újra felsorakozik a gárda. Amíg Karcsi bácsi a beszélgetésre készül, a nép ágakat gyűjt a tábortűzhöz. Egyelőre a sátor melletti tüskés bozótosból, ami elég kockázatos munka, mert egyik-másik tüske majd átszúrja a tornacipő talpát is. Szerencsére már nem kell minden kis vérzést kötözni, mert a nép megszokja, hogy saját maga intézze el a kisebb baleseteket. Pálkövi lába már csupa sebhely: vagy szúnyogcsípést vakart el ostobán vagy valami tüskébe akadt. Délután volt a másik komolyabb sérülés is: Pálkövi a fejelés közben beleesett a tüskés bokorba és a hátán jókora folt maradt a bőr helyén. Rondán vérzik, de nem tudjuk átkötni, ezért csak hagyjuk jól kifolyni a vért, aztán tiszta kötszert szorítunk rá.

Ma a szentáldozásról folyik a beszélgetés. Az érdeklődés megint nagy. A szokott kérdések jönnek: miért nem lehet egy nap többször áldozni? De hát a pap miért áldozhat kétszer. Miért kell előtte a szentségi böjt? Miért jó a gyakori áldozás? Jobbak lesznek-e, akik gyakran áldoznak? Karcsi bácsi türelmesen felelget. A félórásra tervezett beszélgetésből így majdnem egy órás lett, de senki sem bánja. A nap is kisütött, még világos van. Az ebédtől függetlenül ismét a kondér mellé áll a két szakács, Dönci és Karcsi bácsi. A nép ezalatt naplót ír, olvas. Szerencsére gondoltunk az olvasókra is, néhány kitűnő könyvünk van. 8 órára, mire lassan besötétedik, kész a tea. A közvélemény megállapítása szerint kitűnő. Hja, ebbe nem kell só, mint a levesbe kellett volna…



(Kép- és szöveggondozás) -DI-



1998. november 22., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület