CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Amikor egy vonat bejelentetlenül megindul

Amikor egy vonat bejelentetlenül megindul

Két hét csoda (5.rész)

Veszprémvarsány. Karcsi bácsi bejelenti, hogy 18 percet áll a vonat. Le lehet szállni vízért. Előkerülnek a kulacsok és perceken belül a társaság fele a kút körül tolong. Három perc múlva elindul a vonat. Igaz, hogy a pléhjancsiban megnyugtató hangon közli a néni, hogy csak vágányt cserél, de Pálkövi és Vargánya se lát, se hall, amikor meglátják, hogy a vonat megy és ők lemaradnak, kétségbeesett hajrá kezdődik. Röfi, aki szintén nem sokat ad a mutter szavára, éles, ító hangon szurkol: Gyerünk, gyerünk! Vargánya még csak beindul, ólos lábakkal tesz is pár lépést, amíg nyakon nem csípi egy kalauz és bele nem üvölt a fülébe: ne rohanj, öcsi, visszajön! Pálkövi azonban egyszerűen megmerevedik, kiesik a kulacs a kezéből és néz, a szeme megüvegesedik - maga a döbbenet élő szobra. Karcsi bácsi a vonatablakból megnyugtatóan integet, minden hiába. Amikor pár perc múlva a vonat visszatér, Pálkövi és Vargánya halott-sápadtan száll fel, mindegyikük inge csuromvíz, pedig nincsen túlságosan meleg. Imre és Karcsi bácsi összenéz: talán használ ez a két perc a két szeleburdi kölyöknek. Máskor jobban körülnéznek, ha leszállnak a vonatról...


Az egyik póruljárt - már miután kipihente a lelki megrázkódtatást

Bármennyire szép is a bakonyi táj, Veszprém körül már lassan unja a nép. Piacra utazó nénik szállnak fel, traccsolnak libaárakról és a paradicsom kilójáról: a városi gyerek ilyent eddig csak a piacon hallott. A jó nénik megállapítják, hogy ilyen aranyos társaságot még nem láttak, pedig ekkor Dönci már a harmadiknak a tyúkszemére hágott. Készségesen engedik, hogy a hátukon kapaszkodjék a banda, amikor a veszprémi katonai gyakorlóteret és repülőteret keresik. Néhány szimbolikus földkupacon és pár álmos ruszkin kívül azonban nem látunk mást.

Veszprém után Karcsi bácsi forintot ígér annak, aki először látja meg a Balatont. Nos, Röfi addig döfködi a felebarátjait, addig hajol ki hajmeresztő módon az ablakon, amíg valóban észre nem vesz valami vizet. Karcsi bácsi ugyan szentül állítja, hogy ez csak a Velencei tó, de a pocsolya mindig nagyobb és mi tagadás, annyira szép, hogy közmegegyezéssel eldöntetik, hogy ez csak a Balaton lehet.


Hajnali Balaton

Csodálatos kékség, a hegyek koszorújában csillogó színezüst tükör, rajta, mint fehér hattyúraj, száz és száz vitorlás. Köszönjük, Balaton, nagyon szépen mutatkoztál be nekünk. Legalábbis messziről.

Mert amikor Alsóőrsre fut a vonat és átszállunk a balatoni vonalra, a pokoli melegben még szörnyű zsúfoltságba is kerülünk. Néhány állomáson át, amíg kissé szét nem szóródik az utas-nép, a szó szoros értelmében konzerves doboznak tűnik a kocsi. Mikor aztán a miénk lesz a kocsi belseje, szétrakodunk és elterpeszkedünk a kényelmes "bocipullmann" kocsikban, egyszerre feloldódik a balatoni első feszültség, mindenki magyaráz, mindenki valami újat lát. Csak Feldinger Gyurkának volt sok az eddigi izgalom: egy sarokban egyszerűen lehajtja fejét és majd csaknem kiadja lelkét, úgy horkol.


F.Gy.(mit is csinálhatott eddig?) alvásáról csak táborhelyi fotóval szolgálhatunk

Karcsi bácsi szeme huncutul villan, kéri a fényképezőgépet: ilyen felvételt még nem láttak, mióta Gyurka evilági polgár. Sajnos azonban a jónép túlbuzgóságában addig suttog és szöszmötöl, amíg - pont a gép kattanása előtt - Gyurka álmosan kinyitja szemét és nekiáll - falatozni. A fiúk, akik még emlékeznek Gyurka győri reggelijére, enyhe megdöbbenéssel nézik a karvastagságú, gumibot hosszúságú kolbászt, amint egyre fogy, apad és tűnik el rendeltetési helyén. Gyurka nem zavartatja magát, -és mint utóbb kitűnik, neki van igaza...

A Balaton meglehetősen hosszú pocsolya. Különösen, amikor minden görbe fánál megáll a mellette futó vonat és nekünk Badacsonyig kell izgulnunk, hogy mennyi késést fog összeszedni addig.Badacsonyban három percünk van a kiszállásra, hajóállomásig-futásra, jegyváltásra és beszállásra. A vonat ötöt késik.



(Kép- és szöveggondozás) -DI-



1998. szeptember 22., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület