CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Egy meghosszabbított mandátum...

Egy meghosszabbított mandátum...

Krisztus Király ünnepén


Számunkra, akik csak a szilveszteri pezsgő enyhe bódulatában tudunk évet váltani szokatlan a helyzet: az egyházi év utolsó vasárnapján Krisztus Királyt ünnepeljük. Ritka dolog a világi vezetők újra-választása a szokásos négy éves mandátum után, de előfordul. A demokrácia lehetőségei meglehetősen szűkösek, így vagy próbálunk újat, vagy marad a régi. mert nincs jobb.Hogy egy ilyen rövid időszak után csak a kortesbeszédek dicsérjék a(z) (újra)megválasztandót, nekünk, akik már néhány név tündöklését és bukását megértük, természetes. Újszülöttek pedig vannak - ha lényegesen kevesebben is -, számukra pedig minden vicc új.

Biztos, hogyha néhány évszázaddal később történik mindaz, amit az Újszövetség könyvei történetileg leírnak, nem Krisztus Királyt, hanem Krisztus elnököt vagy Polgármestert, vagy Vezért ünnepelnénk? A királyság lényegi elemének tartották egykor, hogy "Isten kegyelméből...". Noha nem felezgették a szavazatokat, hogy kijöhessen az 50 százalék+1, mégis, sok tekintetben mintha elkötelezettebbek lettek volna királyaink, akiknek igencsak különbözők voltak képességeik...

Az emberek bizonyos korokban választhattak és ma is csak egy pontig szabad ez a választás, hogy kit ismernek el királyuknak, kinek a vezetését tudják helyeselni, mint saját választást. A keresztény hit is meghagyja a szabad választás lehetőségét, csak a választás, az érvényes élettér helyét teszi át máshova. Annak a Királynak az országa, akit ezen a hideg és havas vasárnapon ünnepelünk, nem világi ország.

Ténykérdés, hogy van-e másik országunk, mert ebben a világban nem Ő a király. Hit kérdése, hogy személyesen elhisszük-e Neki, hogy van egy másik ország, amiről Zorán is énekel. Pedig ez a másik ország már bennünk is van. Vagy folytatása ennek a világnak, vagy másik királyt választunk. Nem egy napra, nem egy választási periódusra, hanem a végtelenségre. Nehéz és minden tettünkben és gondolatunkban megújítandó választás és az állampolgárságot bizonyítandó lehetőség.

A világ legdemokratikusabb választása. Minden szavazat 100%. Nekem, neked, mindenkinek egyénileg a szabad akarat, a szabad döntés jogán.Ő, aki sokaknak a királya, nem erőszakoskodik, csupán megkérdi az egyházi év utolsó vasárnapján: tényleg király-e Ő benned vagy más ül a trónon? Ez a mandátum már meghosszabbíttatott. De minden választási periódus egyszer lezárul.



-DI-



1998. november 22., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület