CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Sopron a nyugat kapuja volt a reformáció idején

Sopron a nyugat kapuja volt a reformáció idején

Soproni Protestáns napok


Az idei, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 150 éves jubileumán szervezett Országos Protestáns Napok rendezvénysorozatának soproni indítása jelzésértékűnek tekinthető - mondta Züng Tamás, a Soproni Evangélikus Gyülekezet lelkésze, a soproni eseményeket értékelve. Sopron régi protestáns város, amelynek szellemiségét évszázadokon keresztül meghatározta a reformáció gondolatvilága. Bár a kitelepítések és az elmúlt rendszer megtizedelték a város protestáns felkezeteit, az evangélikus gyülekezet iskoláit elvették, így a közösségek nehezen élték túl a rendszerváltást. Még most is keresik a helyüket a protestáns egyházak, de már látható egy új kezdés, amelynek jelei az evangélikus iskolák elindulásában, s talán ebben a rendezvénysorozatban is megmutatkoznak. Sopron a nyugat kapuja volt a reformáció idején, ahonnan a lutheri gondolatok eljuthattak az egész országba, s ezt a kiemelkedő szerepét kell, hogy a jövőben visszanyerje a város.


A program október 27-én 18 órakor indult az evangélikus templomban, ahol a város polgárai és a meghívott vendégeken kívül résztvettek a 4 soproni evangélikus iskola diákjai is. A teljesen megtelt templomban Züng Tamás, lelkész köszöntötte a megjelenteket, majd D. Szebik Imre, evangélikus püspök hírdette az Igét. Prédikációjában kiemelte a keresztyén ember felelősségét a társadalomban. Az igehírdetés után Dr. Márkus Mihály református püspök ismertette az 1848-as egyházakról szóló XX. törvény mai üzenetét. A törvénnyel az állam tette meg azt a lépést, hogy Magyarországon elfogadottakká váljanak a nem-katolikus egyházak is. Ez a törvény tette lehetővé, hogy az országban szabadon munkálkodjanak a protestáns egyházak. Az istentiszteleten az evangélikus iskolák diákjai és tanárai is vállaltak szolgálatokat énekekkel és szavalatokkal.


Az istentisztelet után az Erdészeti Múzeumban Dr. Molnár Ambrus, református néprajzkutató nyitotta meg a Forradalom a Kárpátalján című kiállítást.


A rendezvénysorozat másnap 10 órakor folytatódott a Soproni Egyetemen, ahol egésznapos teológiai fórumot tartottak az egyházi jogegyenlőségről és az egyházi szükségek teljesítéséről, annak társadalmi-politikai és spirituális-egyházi aspektusairól.


Jelzésértékűnek tekinthetjük azt is, hogy a kétnapos rendezvényen 4 protestáns felekezet (református, evangélikus, baptista, metodista) lelkészei és hívei vettek részt barátsággal és teljes egyetértésben. Különbözőségek vannak -mondta Züng Tamás evangélikus lelkész- a protestáns felekezetek egyházszervezetében, tanításában, de egy az Istenünk az Úr Jézus Krisztus. Ezen az ünnepen megszorítottuk egymás kezét, s talán van nyitottág a közös szolgálatra is.



- Merényi Zoltán -



1998. október 29., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület