CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2018. jĂşnius 24., vasárnap, Iván napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A kiváncsi utódok megújuló, szelektív tisztelete

A kiváncsi utódok megújuló, szelektív tisztelete

Évezredek a Borostyánkő út mentén I.

Miközben zajlanak a Soproni Ünnepi Hetek rendezvényei, hogy három hétbe sűrítve, a magyar és nemzetközi kulturális értékeket szinte ömlesztve terítsék a lábunk elé, egy új, állandó kiállítással gyarapodott a soproni látnivalók sora. A Fabricius házban megnyílt az "Évezredek a Borostyánkő út mentén" című állandó kiállítás.

Nagyon szeretném hangsúlyozni, hogy itt nem egyszerűen arról van szó, hogy "na megint egy múzeumi kiállítással több!" Ez a kiállítás, ha végigviszik következetesen a koncepciót és valójában ezzel a végigvitellel lesz teljes a ma megnyitott történeti tárlat, meghatározó lehet a helyben lakó és idelátogató környékbeliek tudatára és ezzel részt vállalhat a terület jövőjének alakításában is. Nem sok kiállításról lehet ezt elmondani. Erről igen.

A kiállítás két, a helyi térben és az idő tengelyében, jól elkülöníthető részre osztható.Az első rész, mely a ház első emeletét foglalja el, az ismert kezdetektől, Krisztus előtt a 4-6.évezredtől a kilencszázas évekig, az avarok menekült csoportjának vereségéig, a honfoglalás koráig vezeti a látogatót. Itt hívjuk fel a figyelmet arra is, hogy új a kiállítás koncepciójában, hogy a Borostyánkő út, melynek kereszteződésében fekszik Sopron (feküdt Scarbantia), minden részében területi egységeket képvisel és ezt a területi szemléletet képviseli - nagyon helyesen - a kiállítás is. Így találkozhat a látogató Purbach-i és Halstatt-i leletekkel éppúgy, mint kapuvári, csornai ásatásokkal, sőt, ahol valóban szükséges, európai léptékű térképek igazítják el a látogatót.

Az új kiállítás - a régészet ismereteinek fejlődésével együtt, főleg ezen időszaknak a részletesebb ismereteit közli. A korok és kultúrák felosztása a laikus számára szinte követhetetlen - itt részletes időbeliségi táblázatok segítenek -, másrészről egy másik dimenzióban a hétköznapi élet és környezet teljes keresztmetszetének megmutatására törekszik a kiállítás szervezője a korabeli flóra és fauna ismertetésével (itt tablók segítenek eligazodni mondjuk a pollenanalízis eredményei között.)

Nem feledkezik meg a szervező az ipar és kereskedelem kezdeteinek bemutatásáról sem, sőt megjelennek a kereszténység első térítői, felfedezzük a fórum kövezetén az első keresztény jeleket, a kibontott, vagy három méter széles várfalban a kereszttel jelölt követ. A demonstrációs anyag gazdagsága imponáló és természeténél fogva lényegesen kevésbé szelektív, mint a korábbi kiállításoknál..


Link a második részhez.

- DI -
Foto:Pluzsik Tamás gépével1999. június 21., hétfő 00:00


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület