CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Biobor, dinótojás, ametiszt és fürdősó

Ásványbörze Sopronban

Tizenkettedszer rendezték meg a soproni Magyar Művelődés Házában a Pannon Ásványbörzét. Aki nem tudta, hogy 18-19-én mi zajlik a művelődési ház két szintjén, azt hihette, valamiféle inváziós csapatok szállták meg az épületet. A parkoló (és minden szabad hely a fák alatt) zsúfolásig megtelt javarészt RO-s rendszámú, feltűnően nagy rakterű, leharcolt járgányokkal, Volgákkal, Dacia kombikkal, furgonokkal.
A "kultúrház" rettenetes alumíniumportálján keresztülbukdácsolókat ezen a hét végén meglepetés fogadta: egy apró termetű, ám szúrós tekintetű, VOR-öltönyös cerberus ugrott minden belépő elé, udvarias "Hova megy?" kérdést szegezvén neki. "Könyvtárba" - mondtam rutinosan, nehogy le kelljen szurkolni a belépőjegy árát. "Az más" - mondta a krampusz, és félreállt. Szabaddá vált az út az ásványi paradicsomba.

A vagy 400 négyzetméteren kipakolt félszáznyi standon a legkülönfélébb ásványok, féldrágakövek, ezekből készült ékszerek, jade-szobrocskák stb. kínálják magukat - túlnyomórészt szemérmetlenül magas, a nagyszámú osztrák vásárló zsebéhez méretezett áron. Az eladók jórészt magyarul beszélnek, de sűrűn felhangzik román szó is, itt-ott némi kínai. Nem tudom megállapítani, kantoni vagy mandarin: de a két vigyorgó fiatal arc hihetetlen mennyiségű ősállat-csontot, lenyomatot, dínótojást (és persze jade-Buddhát) árusít, viszonylag baráti áron. Az egyezményes világnyelv azonban a német: az osztrák "sógorok" falkában jönnek az ásványbörzére.

Szíjra fűzött kámeák, ezüstfülbevalók, egy standon elképesztő mennyiségű pipere és gyógytermék, de hogy mi köze van az ásványbörzének a teafélékhez és a bioborhoz, azt nem sikerül megtudnom. Közben egy osztrák pár egy félméteres, üreges, szilvamag alakú ametisztkristályt vásárol: potom 360.000 Ft-ért. Kezdem érteni, miért éri meg a régi bányákból munkanélküliekkel pár fillérért kitermeltetni a cuccot, aztán idecipelni akár az ország másik részéről is. A helypénzről már szót sem érdemes vesztegetni. Végül rájöttem, hogy nem most fogom megvetni leendő ásványgyűjteményem alapjait. Káprázó szemmel átvágtam a vásári forgatagon, s beléptem - a könyvtárba...
SZS
Fotó: Németh Péter



1998. április 20., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület