CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Növekvő vámbevételek

A tavalyi év azonos időszakához képest a vámbevételek jelentős szerkezeti átalakuláson mentek át. Az idei növekedés elsődleges tényezője, hogy január 1-jétől a VPOP-hez érkezett 51,2 milliárd forint jövedéki adó, amit a múlt évben még fogyasztási adó címé n az APEH számláin tartottak nyilván. Az összegből 35,1 milliárdot az üzemanyagok után, 15,5 milliárdot az egyéb jövedéki termékek után, 0,6 milliárdot bérfőzési szeszadó címén fizettek be.
A bevételeket lebontva 19,9 milliárdot tesz ki a vám- és vámkezelési díj, ami 2,3 milliárddal haladja meg a múlt év első három hónapjának eredményét. Statisztikai illetékből 2,3 milliárd érkezett be, ez 450 millióval kevesebb, mint tavaly. Fogyasztási adó 3,8 milliárd, ez 2,1 milliárddal elmarad 1997 azonos időszakától.

***


Az Europa Nostra sikere
Ünnepi ülés Nápolyban

Április elején harmincötödik ünnepi közgyűlését tartotta Nápolyban az Europa Nostra, az "öreg kontinens" legnagyobb civil műemlékvédő szervezete. Az Europa Nostra közel kétszáz egyesületet - várost, falut és tájvidéket - foglal magában, köztük a magyar s zervezeteket képviselő Hungária Nostrát. A szervezet munkáját 60 tagú tanács irányítja, ennek egyetlen közép-európai tagja 1993-tól dr. Winkler Gábor egyetemi tanár, aki 1997 óta az Europa Nostra-díj 12 tagú bírálóbizottságának is a tagja. A sopron i szakember Szlovénia, Horvátország, Szlovákia és Románia - köztük a felvidéki, erdélyi és vajdasági - műemlékvédők érdekeit is képviseli.
Az Europa Nostrában való magyarországi közreműködés egyre sikeresebb. A tavalyi év őszén egy mintaszerűen felújított épületet - a budapesti Arany János Színházat - éremmel, két másik helyreállítást oklevéllel tüntettek ki. Ezzel az európai elismerések e gytizede hazánkba került. Nápolyban külön sikernek számított, hogy a tudományos fórumnak magyar előadója is volt a Soproni Egyetem docense, Konkolyné dr. Gyúró Éva személyében, akinek előadása nagy figyelmet keltett és szép sikert aratott.
A 35. évfordulón tartott ünnepi ülésen a casertai királyi várban adták át az Europa Nostra-érmet, amelyet egy kiváló osztrák és svájci műemlékvédő mellett Ráday Mihály műemlékvédő, az MTV munkatársa vehetett át, a fiataloknak a város- és faluvédő m unkákba való bevonásáért.



1998. május 18., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület