CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A létezés igazsága és a természet esztétikuma

A létezés igazsága és a természet esztétikuma
Reinecker János (1910-1990) kiállítása a Plaza Galériában

Tíz éve is elmúlt, hogy Reinecker János festőművész-tanárt a soproni evangélikus temetőben - az azóta már szintén eltávozott - Szarka Árpád elbúcsúztatta.
Reinecker János 1910-ben született Sopronban. Rajztehetségét egykori rajztanára, Horváth József festőművész fedezte fel, délutáni rajzórákon ő készítette fel a Budapesti Képzőművészeti Főiskolára is. Reinecker János a tanári diploma megszerzése után Burghard Rezső - a kitűnő művész és kiemelkedő tehetségű kolorista - alakrajzi osztályán két évig működött mestere mellett. 1939-ben állami ösztöndíjat, 1943-ban Sopron város ösztöndíját nyerte el. Az 1944-ben Balló Ede-díjjal járó egy éves külföldi tanulmányutat már a háború meghiúsította.

Minthogy a háború végetértével Sopronban nem kapott állást az - 1950-ben megszüntetetett - Evangélikus Líceum és Tanítóképző Intézet meghívását elfogadva Miskolcon telepedett le. A tanítás mellett folyamatosan alkotott. S bár új, választott lakóhelyének környéke - természetesen - visszaköszönt alkotásaiban, mégis az otthon, a gyermekkor és ifjúság emlékét hordozó Sopron alapvető módon befolyásolta és határozta meg Reinecker János művészetét.


A Sopron Plaza Galériában nyílt kiállításon ez - a várossal, annak patinájával, környező vidékével való bensőséges kapcsolat - képenként tetten érhető. A kevesebb számban kiállított olajcsendéletek mellett a gouache-technikával készült légies tájképei azok, amelyeken Sopron öreg utcáinak, Bánfalva parasztházainak, a Bécsi domb lankáinak ábrázolása több a látvány reprodukciójánál. Ezekben a képekben a mesterségbeli tudást, a bravúros technikát jelentő kékek és zöldek legnehezebben megfogható árnyalatainak gazdagsága mellett a természetes könnyedség és az érzelmi töltetet adó élmények jelenléte teszi Reinecker János festészetét a soproni képzőművészeti élet hagyományainak méltó folytatásává.

Reinecker képei a zöld árnyalatainak már említett alkalmazásával együtt a fény-árnyék, a múló pillanat impresszióját ragadja meg, a gyorsan tovatűnő élményeket rögzíti, úgy, hogy közben a soproni és Sopron környéki tájat hitelesen ábrázolja.
Az előbb említetteket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Plaza Galéria-beli kiállításon a festménycímek hiányának ellenére is a táj- és utcarészletek - több tíz év távlatából is - mind felismerhetők.
Gouache technikával készült képein - a művész vallomása szerint - a színekben rejlő erő kiaknázására törekedett.
"A létezés igazságát és a természet esztétikumát igyekeztem a néző elé tárni"- fogalmazta meg 1974-ben művészi hitvallását Reinecker János, akinek az áhított szülővárosába való hazatérés már életében nem adatott meg.

Gazdag művészi hagyatékának töredéke szeptember 23-ig, naponta 10 és 20 óra között tekinthető meg a Plaza Galériában.



2000. szeptember 19., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület