CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Újabb robbantás


Pénteken késő este pokolgép robbant dr. Szájer József budapesti lakásának ajtaja előtt, számottevő anyagi kárt okozva, de személyi sérülés szerencsére nem történt. Sem a Fidesz-MPP képviselője (soproni képviselőjelölt), sem családja nem tartózkodott otthon - áll az MTI szombat reggel közéadott híradásában.


A robbanás előtti napon dr. Szájer József (a képen balra) még gondtalanul mosolyog a Soproni Tavaszi Vásár nyitónapján.

Szájer József péntek este családjával szülővárosában, Sopronban tartózkodott. A képviselő-képviselőjelölt az ügy motívumairól szólva elmondta: semmilyen fenyegetést nem kapott a robbantást megelőzően. Az ellenzéki politikus véleménye szerint azt sem lehet kizárni, hogy esetleg a felesége volt a célpont, aki bíró. Dr. Szájer József a sajnálatos eseményt követően, már Budapesten tartózkodva válaszolt az iNteRNeTTo.Sopron kérdéseire:
- Hogyan értesült a merényletről? Milyen kép fogadta önt budapesti lakása előtt?
- Az éjszaka folyamán a feleségem édesanyja hívott fel minket, és tájékoztatott az esetről. Riasztó kép tárult elém, hiszen a bomba nagyon alapos munkát végzett. Hálát adhatunk, hogy senki sem sérült meg. Felháborító a dolog, különösen azért, mert ez egy zárt lakótérben történt ahol a robbanás ereje és hatása meghatványozódott. Ilyen eddig még nem történt. Valaki nagyon-nagyot kockáztatott...
- Milyen a hangulat most a XVI. kerületi ház lakói között?
- Eléggé fellángoltak a kedélyek, hiszen a lakóknak kint kellett aludniuk a közeli iskolában. A lakások ajtajait szinte mindenhol ki kell cserélni.
- Van valamiféle elképzelése az indítékról?
- Fogalmam sincs, hogy kik és miért tették. Semmilyen fenyegetést nem kaptam a robbantást megelőzően. Azt sem lehet kizárni, hogy esetleg a feleségem volt a célpont, aki bíró.
- A sajnálatos esemény érinti-e a Fidesz-MPP és az ön jövő heti választási programját?
- Megpróbálok minden kötelezettségemnek eleget tenni, így a jövő heti soproni programoknak is. A feleségem is folytatja munkáját, minden tárgyaláson ott szeretne lenni.
A készenléti rendőrség tűzszerész szolgálata a Szájer József lakásánál történt robbantás során keletkezett törmelékek átvizsgálásával igyekeznek rekonstruálni, hogy milyen szerkezettel követhették el a merényletet .
Szájer József egyúttal köszönetet mondott a polgármesteri hivatalnak és a rendőrségnek az azonnali segítségért és intézkedésekért. Beszámolt arról, hogy a lakótársakkal beszélgetve nyilvánvalóvá vált előtte: gyakorlatilag csak a vakszerencsén múlt, hogy nem történt személyi sérülés. A keletkezett anyagi kár azonban jelentős, de reményét fejezte ki, hogy a helyreállítás költségeinek fedezése a biztosítási szerződések keretén belül megoldható lesz. Jelezte ugyanakkor, hogy tudomása szerint számos felajánlás érkezett a károsultak megsegítésére. Szájer József elmondta, hogy az 1980-as évek végén költözött családjával a XVI. kerületi Futórózsa utcai lakásba, amelyet az elmúlt időszakban elsősorban felesége és gyermeke használt.
Megfogalmazása szerint ez a hely mindeddig egy békés, nyugodt lakótelep volt. - Nagyon jó lakóközösség alakult ki, így a szomszédok most a megdöbbenés és együttérzés hangján szóltak, amikor felkerestem őket - mondta Szájer József.
A parlamenti pártok képviselői megdöbbenésüknek adtak hangot a hír hallatán, hogy ismeretlen tettes pénteken késő este bombát robbantott Szájer József Fideszes alelnök, soproni képviselőjelölt budapesti lakása előtt. Az ügyészségi nyomozóhivatal a rendőrséggel szorosan együttműködve dolgozik a merénylet felderítésen, emellett a titkosszolgálatok is bekapcsolódtak a nyomozásba.
Szekeres Imre, az MSZP kampányfőnöke felesleges és értelmetlen dolognak nevezte a robbantást és sajnálatát fejezte ki, hogy ilyen incidens zavarta meg a választási kampányt. Hack Péter, az SZDSZ ügyvivője reményét fejezte ki, hogy a rendőrség hamar kézre keríti a tetteseket, és fényt derít a merénylet motívumaira. Ugyanakkor kijelentette: nem tart attól, hogy ilyen provokációval megzavarhatják a jövő hét vasárnap sorra kerülő országgyűlési választásokat.
Az ellenzéki pártok közül a Fidesz részéről Deutsch Tamás azt hangsúlyozta, hogy egyelőre értelmetlen találgatásokba bocsátkozni. Ugyanakkor rámutatott: súlyos bűncselekmény történt, aminek egyetlen célja csak az lehetett, hogy a tisztességes magyar polgárokban félelmet keltsen. Torgyán József Orbán Viktornak írt levelében a szélsőséges kommunista erők esztelen próbálkozásának minősítette a pokolgépes merényletet. E levelében kifejezte azt is, hogy pártja, az FKgP megítélése szerint a jelenlegi hatalom a közelgő választási vereségét próbálja megakadályozni. Giczy György elsősorban azt a kérdést tette fel, hogy milyen ennél súlyosabb esetnek kell megtörténnie ahhoz Magyarországon, hogy a belügyminiszter lemondjon. Az eset szerinte azt mutatja, hogy a Horn-Kuncze kormányzat alkalmatlan egy normális európai léptékű demokrácia kialakítására.
Lezsák Sándor, az MDF elnöke szerint az eddigi merényletek kizárólag ellenzéki politikusok ellen irányultak, ezért joggal feltételezhető, hogy a háttérben szélsőséges baloldali csoport vagy csoportok állnak. Zsigmond Attila a Magyar Demokrata Néppárt nevében szélsőséges őrültek akciójának nevezte az esetet, amely szerinte feltételezhetően megfélemlítésre szolgáló akció a választások előtt és a demokrácia súlyos sérelmét jelenti. Az esettel kapcsolatban az FKgP ismételten megerősítette, hogy kezdeményezi az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának összehívását. E kezdeményezéshez csatlakozott Lezsák Sándor is.
Kónya Imre, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke pedig már úgy fogalmazott, hogy a testület jövő hétre tervezett ülésén szükségesnek tartja Nikolits István tárca nélküli miniszter és a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának meghallgatását.
Budapest rendőrfőkapitánya egymillió forintot ajánlott fel annak, aki a Szájer József ellen elkövetett robbantással kapcsolatban a pokolgép elhelyezőjéről felhasználható információt tud szolgáltatni a nyomozó hatóságnak.
Nikolits István szerint a korábban Torgyán József lakása elleni robbantásos merénylet és a Szájer József lakása előtti robbantás között az egyetlen eddig ismert közös vonás az, hogy mindkét esetben egy politikus lakásához közel, illetve lakása előtt robbant bomba. A tárca nélküli miniszter elmondta, hogy mindkét ügyben nagy erővel folyik a nyomozás, amelyet - tekintettel a képviselői érintettségre - az ügyészségi nyomozóhivatal vezet. "Az indítékok még egyik ügyben sem tisztázódtak", hangoztatta a miniszter.
Az idei választási kampány a többség véleménye szerint eddig nyugodt volt. A péntek esti merényletet néhány párt máris választási eszközként használja fel pedig nem is biztos, hogy dr. Szájer József volt a célpont. Azt még nem lehet tudni, hogy a választásokra milyen hatással lesz a cselekmény. Szociológiai felmérések szerint Horn Gyula 1994-es balesete csak néhány tized százalékkal segített hozzá az MSZP választási eredményéhez. A dr. Torgyán József lakása előtt felrobbant bomba után az FKgP tetszési indexe nem nőt, sőt abban az időben csökkent is néhány százalékkal.
Az iNteRNeTTo.Sopron kíváncsi volt néhány soproni képviselőjelölt véleményére is:
Boros László, az MSZP országgyűlési képviselője-képviselőjelöltje az esemény után levélben fejezte ki együttérzését:

Tisztelt Képviselő Úr! Kedves Jóska!

Mély megdöbbenéssel halottam a ma reggeli híradások élén azt, hogy mi történt budapesti otthonod ellen. A hír hallatán az első reakcióm az volt, biztos nem esett bajotok, tegnap délután láttalak benneteket a majálison, ezt a rádió is megerősíthette. Meggyőződésem, hogy a merényletkísérlet is a szellemi aberráció és a politikai banditizmus kategóriájába tartozik, amit minden normális ember elítél. Őszintén remélem, hogy fény derül a tettes, vagy tettesek kilétére és ez a sajnálatos eset nem lesz hatással a soproni választási kampány eddig nyugodt, higgadt hangulatára. Hirtelen felindulásból elkövetett mondataimat fogadd együttérzésem jeléül! Tisztelettel köszönt:
Boros László országgyűlési képviselő

A Szabad Demokraták Szövetségének képviselője-képviselőjelöltje dr. Kertész Zoltán is kifejtette álláspontját:
- Már éjszaka értesültem erről a felháborító és megdöbbentő eseményről. Szerencsére személyi sérülés nem történt ez örvendetes, de egyszerűen elképzelni sem tudom, hogy milyen erőknek állhat érdekében ilyen súlyos bűncselekmény elkövetése és a kampány megzavarása. Remélem hasonló események nem történnek, és a rendőrség mindent elkövet a tettesek kézrekerítése érdekében.
A Magyar Demokrata Néppárt soproni országgyűlési képviselőjelöltje dr. Payer Erzsébet megdöbbenését fejezte ki:
Elképesztőnek érzem azt, hogy a terrorizmus már mindenkit fenyeget. A képviselő úr soha nem támadott, sértett senkit. Ő mindig demokratikus módon viselkedett mindenkivel. Ez egy kétségbeejtő helyzet, hogy Magyarországon ilyen megtörténhet.
A találgatások folytatódnak. A BRFK munkatársai csak néhány nap elteltével tudnak biztosat mondani. Remélhetőleg valóban nem fogja befolyásolni az eddig kimondottan nyugodt választási kampányt a sajnálatos eset. és senki nem akar politikai tőkét kovácsolni az esetből.
Rozsonits - Major



1998. május 18., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület