CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Wälder József emléktáblát avatnak


Az egykori városi főmérnök, Wälder József emléktábláját avatják fel Sopronban, június 20-án vasárnap délelőtt, a városházánál.
A jeles soproni polgár 1862. március 13-án született, Nagybecskereken. A honi építészettörténetben Wälder-barokk stílus révén ismert Wälder Gyula építész nagybátyja volt. Főiskolai tanulmányait Európa egyik legrangosabb műszaki főiskoláján, a zürichi ETH-n végezte, csatornázási téma volt a diplomaterve. Tanulmányainak befejeztét követően 1886-ban Sopron város szolgálatába lépett és városi főmérnökként 1913 karácsonyán bekövetkezett korai haláláig híven és nagy szakértelemmel szolgálta a város fejlesztését. Mindenekelőtt az 1905-ben készített városrendezési tervét kell kiemelnünk, mely az akkor még fiatal városépítési szakágazat remekművének tekinthető. Főként a városi úthálózat, a kerületi beosztás és a beépítési övezetek helyes megválasztása évtizedekig előnyösen határozták meg a város fejlődését. A város arculatán ez máig is megmutatkozik, főleg a családi házas övezetekben, nemkülönben az Alsólövérben.
Jeles középületek építése is fűződik Wälder főmérnökségének idejéhez, így a színház, a kórház, a tűzoltólaktanya, a postapalota, a ravatalozók. Nagy kár, hogy elképzelése, egy emelt szintű, a közutakat minden keresztezésben áthidaló vágányzathoz kapcsolódó központi MÁV-pályaudvar nem valósulhatott meg. A műemlékvédelmet az időben még nem írták nagybetűvel, így a lakosság is örömét lelte a régi városháza lebontásában és az új felépítésében.
A Soproni Városszépítő Egyesület annak a városháznak a falán, melyben Wälder József közel három évtizedig dolgozott a városért, emléktáblát állít, melyet Szabadosné Egyed Emma szobrászművész készített. Az emléktábla avatására június 21-én, vasárnap 10.30-kor kerül sor, melyre az egyesület a város minden érdeklődő polgárát meghívja.
Kubinszky Mihály



1998. jĂşnius 17., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület