CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Hallik-e a magyar belsőépítészet?

Hallik-e a magyar belsőépítészet?
Térerő

Térerő címmel szeptember 2-án, szombaton 17 órakor a megszokott szívélyes protokoll mellett megnyílt 16 fiatal magyar iparművész tárlata. A megnyitón a Megyei Közgyűlés elnökén kívül megjelent a Pro Kultúra igazgatónője, aki egyben a regionális Magyar TV igazgatója is, valamint a Soproni (Nyugat-Dunántúli) Egyetem Belsőépítészeti tanszékének képviselete és a kiállító művészek egy része.
Néhány napja szellemes tesztelési elvről olvastam, miszerint ha ezer felhasználó egyenként egy órát üzemeltet egy-egy számítógépet, akkor azt úgy hirdetik, hogy ezer tesztelési üzemórán belül meghibásodás nem fordult elő. A kommentátor arra is kíváncsi lett volna, hogy ha egy ember egy gépet ezer órán át nyúz, vajon akkor se fordult volna elő meghibásodás?
Valahogyan így vagyunk mi is ezzel a félig kipróbált puddinggal, ezekkel a bútorokkal és lakásdíszítő elemekkel: ha nem csak belehuppanok, hanem egy fél életet benne ülök, vajon akkor sem nő tyúkszem ... szóval oda?
Milyen általános tendencia olvasható ki a kiállításból? Kikre alapoz az iparművész, amikor megtervezi tárgyait? Talán az exkluzívabb bútorokhoz új kastélyokra is gondolhat, ahol egy újragondolt funkciójú komód, női-férfi íróasztal még bőven funkcionálhat, talán még a számítógép mellett is.

Többségében viszont még egy-két tíz évig maradnak a panelok, melyek előbb-utóbb felváltatnak, de a beáramló Közös Európa gondoskodni fog arról, hogy 2-4-szeresére ugorjanak az ingatlan-árak, akkor pedig övék a világ: csak új berendezésről és nem ingatlan-vásárlásról lehet szó. Az első pillantásra is a három fő irányvonal észrevehető. Vannak hagyományos bútorok, melyek formájukban-funkciójukban talán mások, de nem túlságosan. Ezek időnként egy-egy magyar motívumot, sajátosságot is felvonultatnak az immár nemzetközi versenyben. Vannak - mondom - inkább a kiválasztottak számára az olaszos egyéni dizájnok, melyeket meg kell fizetni (apropó: sehol egy ár vagy annak földi mása). S van végül egy skandináv, fa-központú, szépre tervezett bútorcsalád, melyeket egymástól függetlenül terveztek a fiatal művészek, mégis kombinálhatók akár egymással is. Tartok tőle, hogy tömeges igény úgy 15 évig nem lesz rájuk, addig még kitart a jó szoci furnér és lakk, és büdösödik a szőnyegpadló.
Talán mondtam már, hogy a tervezők és én más Magyarországot járunk. De ettől még igazuk van, mert ők ezt tanulták, s végre talán hasznosíthatják is. Az, hogy tanulták, azt is jelenti, hogy egy ülőbútor - mondjuk autó csomagtartó lökésgátlóval felszerelve - anatómiailag is alkalmazkodik egy átlag emberhez.

Én, amit lehetett, "végigültem". Volt, amelyik székbe beszorultam, úgy fejtettem le magamról, voltak, melyekben - rövid távon - jól esett az ülés, és volt, amelyikben egy TV-Híradó sem lett volna végigülhető.
Bizony, szívesen láttam volna egy-egy táblát a nevek és a bútort rejtő fantázianevek mellett valami ilyen féle szöveggel: "Kívánságra ... Ft-ért ... heti szállítási határidővel a Fába Szorult Féreg Bútorgyár vállalja rendelés alapján a legyártást." Lehet, hogy ehhez is kevés lesz 15 év, és marad az Ikea, az egész világnak?

- DI -



2000. szeptember 02., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület