CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Horváth Zoltánné kulturális igazgató értékeli a fesztivált

Horváth Zoltánné kulturális igazgató értékeli a fesztivált
Véget értek a Soproni Tavaszi Napok

A Pro Kultúra Sopron Kht. a város legnagyobb olyan kulturális intézménye, amelynek feladata színházi produkciókkal, kiállításokkal kiszolgálni a várost. Az intézmény kezdetektől fogva a szakma legkiválóbbjainak bemutatására törekedett.
- Az idei, tizennyolcadik alkalommal megrendezett Soproni Tavaszi Napokon ez maximálisan sikerült - értékeli a rendezvénysorozatot Horváth Zoltánné kulturális igazgató.
- Rendezvényeink magas színvonalát és műfaji sokszínűségét - amint azt hosszú évek óta a telt házak is jelzik - egyrészt a közönség értékeli, másrészt kulturális kínálatunk igényességét a szakma visszajelzése is alátámasztja: a magyarországi tavaszi fesztiválok között a soproni nagyon előkelő helyen áll.
- A kezdetekkor a Tavaszi Fesztivál még komolyzenei programok köré épült, a későbbiekben azokat színházi, majd táncszínházi előadásokkal bővítettük. Amióta Sopronnak saját társulata van, azóta színházi kamarafesztivál is emeli a rendezvénysorozat rangját. Ezen a soproni színház mellett határon túli színházak és természetesen budapesti és vidéki színházak részvételével nagyszínházi produkciók, gyerekelőadások gazdagítják a kínálatot.
Ezek mellett a fesztivál programajánlatát minden évben rangos táncszínházi előadás is bővíti. Klasszikus balett, modern balett, néptánc között válogathat a közönség. Az idén a Magyar Állami Népi Együttes Budapest Táncegyüttes képviselte a műfajt, óriási közönségsikert aratva. Ők előadásukkal az elsők között voltak a Broadway-en is, ahova csak a szakma legkiválóbbjait hívják meg.
Hagyományos rendezvényeink közé tartoznak már a dzsesszkoncertek.
- A soproni színtársulat előadásai és a vendégszereplések mellett más soproni együttesek is felléptek.
- Kezdettől fogva bemutatkozási és megjelenési lehetőséget adtunk a soproni művészeti együtteseknek. Ők a fesztiválos programban rangos produkciókkal vettek részt. A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar Gershwin-estje a közönség és a szakma megítélése szerint is kiváló volt. Olyan szakmailag is elismert előadókat tudtunk meghívni, mint Fellegi Ádám, vagy mint a Kassai Opera két kiváló művésze. A soproni zenekarnak ez sokat jelent, hiszen az ő munkájuk értékét is fémjelzi az igazán rangos előadóművészekkel való közös fellépés, ugyanakkor a soproni közönség is nagyon büszke lehet együttesére. A Juventus Koncert-Fúvószenekarról ugyancsak elmondható, hogy az ifjúsági zenekarok élvonalába tartozik.
- Hogyan értékeli a fesztivál képzőművészeti rendezvényeit?
- A Festőterem a város legexkluzívabb kiállítóterme. Minden évben arra törekszünk a Tavaszi Napok és a Nyári Ünnepi Hetek alatt, hogy különleges kiállításokat hozzunk ide. Itt, valamint a rendezvényhez kapcsolódó többi helyszínen is érvényesül az a fontos elvünk, hogy a szakma legkiválóbb művészeinek adjunk bemutatkozási lehetőséget. Kiállításainkon visszatérő vendégünk dr.Supka Magda művészettörténész, akinek kiállításmegnyitói - élő kortársművészeti előadások - élményszámba mennek.
- Milyen a fesztivál közönsége?
- Indulásakor a Budapesti Tavaszi Fesztivál fő célja a turisztikai holtszezon idegenforgalmának fellendítése volt. Sopronban a helyi közönségre számítunk, és próbálunk olyan produkciókat nyújtani, amelyek a soproniak számára - elsősorban a földrajzi távolságok miatt - nem könnyen elérhetők. Az is fontos, hogy a különböző műfajok között mindenki megtalálja a neki tetszőt. A két hét alatt a nézőkre zúdított kulturális túlkínálat anyagilag sem kis teher, ezért próbáljuk úgy összeállítani a jegyárakat, hogy megfizethetők legyenek. Bárki jön hozzánk vendégszerepelni, mindenki dicséri a soproni közönséget. Minekünk megtiszteltetés, hogy ilyen közönséget szolgálhatunk, és ez a közönség meg is érdemli, hogy színvonalas kultúrát kapjon.
- Már javában szervezik a következő nagyszabású kulturális seregszemlét, a nyári Ünnepi Hetek-et.
- A Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozat gerince a fertőrákosi Barlangszínház lesz, a Millenniumi Év jegyében Előadások az évezredes falak között címmel millenniumi operafesztivált tervezünk. Hagyományainkhoz híven megrendezzük a Régizenei Napokat. Kísérő programok is lesznek: udvari muzsika, színház, kirakodóvásár, Nemzetközi Csodabogár találkozó, templomi hangversenyek, operett, bábszínház. Programterveink között szerepel Kálmán Imre Marica grófnő operettjének, valamint Bencze Ilonával és Haumann Péterrel a New York, New York vidám darabjának a bemutatása.
A nyári kulturális fesztivál kiállítás-ajánlata is különleges: az előző textil-biennálé díjazottjai mutatkoznak majd be. A textil-művészet legjobbjai biennálé-díjának része volt a soproni bemutatkozási lehetőség.

szöveg és fotó Tóth Éva



2000. április 09., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület