CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

"Keressük a múlt emlékeit, színekben, formákban, ha lehet anyagukban is."

"Csak tiszta forrásból!"


A Soproni Pedagógusok Művelődési háza Sz. Tóth Magdolna vezette kézimunka-hímző alkotóköre legszebb műremekeiből nyílt bemutató 1998 október 24-én a Pannónia Med Hotelben az emeleti galérián. Alkotókörük hosszú évek óta működik, a városban az egyetlen felnőtt hímző-kézimunka kör.
A kör tagjai nagy tiszteletettel közelednek a hagyományokhoz, különös gonddal, figyelemmel a "tiszta forrásból" származó eredeti népművészetre !
"Keressük a múlt emlékeit, színekben, formákban, ha lehet anyagukban is idézzük a népi kultúra ősi hagyományait, őrizve azok eszmei értékeit" - mondta a kör vezetője.

"Kevesen vagyunk , ám annál büszkébbek aktív, szorgalmas hímző asszonyainkra, akiknek élete jelentős részét teszi ki ez a szemet-lelket gyönyörködtető közlésforma.
Kétévente rendezett kiállításaink egyre inkább bizonyítják, hogy tevékenységünk fontos része nem csak a hagyományok ápolásának, de átmentésének is. A Pannonia Med Hotel-ben bel- és külföldi vendégek sokasága látogatja kiállításunkat és ismerkedik meg munkáinkkal. Sikereink igazolják, hogy az igaz, tiszta népművészet mélyen él a magyar ember lelkében, megérinti a fiatalságot és talán az élőszónál is beszédesebb a külföldiek számára. Minderre természetesen büszkék vagyunk, a dicsőség azonban csak annyiban a miénk, amennyiben választásunkkal lehetőségünk van tovább őrizni, vinni, szeretni és megszerettetni azt amit őseinktől kaptunk. A hímzővásznon megvalósult eredmény ugyanis azt is kifejezi, ami az alkotás során szívünkből, lelkünkből a kapott örökséghez hozzáadódik.
A hagyományőrzés kötelesség, úgy érezzük ennek elhanyagolása, elvesztése sokkal szegényebbé tenné nemzetünket.

A többségében nyugdíjas pedagógusokból álló kör tagjai: Dr. Bencze Pálné, Böszörményi Istvánné, Gollnhofer Sándorné, Györe Károlyné, Hanyvári Pálné, Heller Lajosné, Hettinger Ernőné, Kiss Jenőné, Kovács Irén, Kovács Magda, Magyar Ferencné, Nemes Károlyné, Németh Irma, Ősz Zoltánné, Dr. Szádeczky-Kardoss Gyuláné, Szalay Ágnes, Vörös Józsefné.

Nevükben is mondhatom: értékeink ápolása továbbra is szívügyünk marad !"

Sz. Tóth Magdolna
a hímzőkör vezetője



1998. oktĂłber 28., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület