CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Barangolások Erdélyben

Gondolatok Gaál András festőművész kiállítása kapcsán


"Mindnyájan a bennünket körülvevő természetet igyekszünk megismerni, mindenki a maga módján. De ha nem csupán tudományos módszerekkel közelítünk hozzá tájjá válhat bennünk, hiszen magában hordozza az éppen bennünk élő ember lelki késztetését is. A táj az, ahogyan mi látjuk, érezzük a körülöttünk és a bennünk levő valóságot."

Ezekkel a szavakkal – előtte pedig fuvolajátékkal és verssel – nyitották meg április 26-án, délelőtt 11.00 órakor Gaál András Csíkszeredában élő festőművész kiállítását. A soproni Erdélyi Házban – Fövényverem u. 15. – megrendezésre kerülő tárlat egy, Sopronban már korábban is kiállító művész képeit tárja a nagyközönség elé. A többnyire erdélyi tájakat ábrázoló képek hangulatosan követik egymást a fehér falakon.
A bemutatott képek olajjal és pasztellel készültek, az ábrázolás minősége mégis egységes. Az olajképeken a festőkés nyomai jól láthatók. Ebből a technikából adódnak a síkokból építkező, tiszta – keveretlen – színekből álló felületek, melyek a festőkéssel virtuózan bánó művész kezében erdőkké, dombokká, völgyekben megbúvó házakká alakulnak.

"A legtöbb képének fő jellemzője a dinamikusság és a tiszta, erős színek." A dinamizmus szinte minden képén a komplementerek – sárga-kék, vörös-zöld – egymás mellé rendezésével jön létre. A művész bátran alkalmazza a nem megszokott színkontrasztokat is: sárga-lila-bordó-kék színek kavalkádja hozza létre a kompozíciókat. "A feszülő formák, jellegzetes kék színek végigvonulnak legtöbb képén. Ez a tiszta, kék szín csak a magas hegyekben figyelhető meg, mint érdekes természeti adottság és a tiszta levegő fénytörésével magyarázható."

Összesen két figurális képet láttam a kiállításon, melyek konkrétságukkal új élményt nyújtanak az – ábrázolás terén talán kissé egysíkú – tájképsorozatok között. Az egyik festményen egy fiatal lány arcképe jelenik meg; a hanyagul "feldobott" színek rengetegéből bontakozik ki a modell. Az arc ábrázolásához használt néhány, jól elhelyezett színfolt sokkal hangsúlyosabbá és kifejezőbbé válik mint a ruhát síkba taszító színek kuszasága.


Fiatal lány

Ez a kettősség azonban eltűnik a Festő című képről, ahol az ügyesen elhelyezett színek, a szinte csak jelzésszerűen megjelenített háttér hagyja érvényesülni a munkájába temetkező alkotó vonásait.


Festő

A pasztellkréta használata – a kiállításon látott művekből ítélve – több lehetőséget nyújtott az alkotó számára. Itt sincs szó a természeti környezet, a valóság szolgai lemásolásáról, de az ábrázolás konkrét dolgokkal egészül ki: kerítés- és házrészlettel, felszántott dombokkal, mezőkkel. A kompozíció összefogottá válik. "A képek által sugallt gondolatok ugyanolyan tiszták, mélyek és súlyosak, mégis a magasba törnek, mint a kéklő Hargita és a mélyzöld fenyvesek."

A kiállítás megtekintése közben elfáradt látogatók regenerálódását segítette – a megnyitó végén – az egyik teremben felállított, ételekkel és italokkal elárasztott asztal. A pillanatok alatt kialakult vursli-hangulat sok érdeklődőt vonzott, de ez már nem a kiállításról szólt. Az elnéptelenedett másik két teremben mégegyszer végignéztem és memorizáltam a képeket.
Én inkább otthon ebédeltem...
Go-Ga
Fotók: Kálmán Ottó



1998. április 27., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület