CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Bemutatkozott a Szalon


Mérsékelt érdeklődés mellett mutatták be minap a Szalon című "műemléki, szépművészeti, műipari folyóiratot" - stílszerűen - a Pannonia Med Hotel szalontermében. Az est borkóstolóval kezdődött, majd Bircher Erzsébet házigazda a kezdetekről faggatta Vadas József főszerkesztőt. Vadas elmondta, Varga Zsuzsa felelős kiadó felhívta, hogy szeretne egy olyan folyóiratot csinálni, amely a kastélyokról, várakról, a műemlékvédelemről szól.

Megbízták azzal, hogy alakítsa ki a lapot. A lap névválasztásáról: mindenképpen olyan nevet akartak, amely sok mindent kifejez. A szalonba belefér a nemesi és polgári életmód, hagyomány. A lap állami támogatás nélkül, közel 5000 példányban jelenik meg, s a számok nagy része el is fogy. Varga Zsuzsa ehhez hozzáfűzte, hogy neki ez a mániája, erre költik a pénzüket, férjével együtt, aki a lapot előállító nyomda vezetője.

Vadas és gárdája szeretné, hogy a lapot olvasva az emberek rájöjjenek, hogy nekik jó, ha figyelik étkezési, építési, lakberendezési kultúránkat, annak hátterét. Már történtek is pozitív változások ezen a téren. A lap rovatairól azt mondta: nincs kialakított, végleges struktúrájuk. Bármikor képesek új rovatokat indítani, vagy a már meglévőket tovább bővíteni. Egy hallgatói kérdésre, miszerint miért drága a lap, ekképpen válaszoltak: a folyóirat könyv vastagságú, egy verseskötet többe kerül, mint lapjuk, s mindegyik számban van egy novella, vagy egy hosszabb elbeszélés. Azt sem szabad elfelejteni, hogy színes papírra készül, s rengeteg kép szerepel benne.

A lap bemutatkozásán részt vett dr. Gimesi Szabolcs polgármester is, aki szerint nagyon jó a lap, örül a névválasztásnak is, mert számára a szalon beszélgetést jelent, gondolatokat ébreszt benne, s fontos azért is a lap, mert kezd kialakulni egy olyan társadalom, amely már anyagilag megengedheti magának egy ilyen jellegű lap megvásárlását, és azt is, hogy lakása berendezésénél e lap tanácsaira támaszkodjon. Búcsúzóul a következő szám tartalmáról kérdezte a házigazda a főszerkesztőt. Megtudtuk, a következő Szalonban a felújított gödöllői kastélyról lesz egy hosszabb írás.
Marci
Fotó: Németh Péter



1998. május 18., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület