CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Halálfejes lobogó az éterben


1998 április 8., néhány perccel fél 2 után... - Sopronban, több magyar városhoz hasonlóan - 1994 óta - a frekvenciát megosztva több helyi rádió sugározza műsorát (Ikva Rádió, Panoráma Rádió, Rádió Sopron). Mint minden önfenntartó vállalkozásnak, a helyi közszolgálati rádióknak is meg kell küzdeniük minden egyes hallgatóért, minden egyes támogatóért. Bár a helyi közszolgálati rádió olyan ritka, mint a fehér holló (itt is csak egy mondható annak). Ezekben a percekben a napközben soros Panoráma Rádióban éppen a brit újhullám egyik kiemelkedő alakja a Dodgy idézi fel nekünk azt, hogy van még igényesség és alázatosság a művészi világban. Ott van!!!
Fejlődő technikai, informatikai világban élünk. Szerencse, hogy a fejlődés a kis kézi rádiókat se kerülte el. Ezáltal lehetséges, hogy a hallgató egyetlen gomb megnyomásával az összes elérhető adást figyelemmel kísérje. De mi van akkor, ha ott is megszólal valami, ahol nem kéne, nem szabadna, sőt még a törvény is tiltja? Ezen a napsütéses, kora nyarat idéző napon a hűség, a polgáriasodás, az összetartozás, a kultúra városában ez történt.
FM 106.00 Mhz: zene, majd reklámok sora: xy számítástechnikai üzlet a tuti megoldás, xy ingatlanközvetítő ajánlata stb... az egyik "vizes" rádió hagjai. Ilyenkor mi van? - teszi fel a kérdést az, aki munkát, egészséget nem sajnálva a helyi értékek megjelenítésén küzd munkatársaival együtt. Minden nap egy küzdelem! Küzdelem a törvénnyel, küzdelem a szigorú szabályzatokkal, küzdelem a felügyelő szervekkel. A Hírközlési Főfelügyelet által a legtöbb helyi rádiónak kiállított "Rádióengedélyben" a következő áll:
"XY cégnek kérelmére engedélyezem, hogy XX telephelyen XYZ elnevezésű stúdió műsorának sugárzására XYC frekvencián adóberendezést helyezzen üzembe és azt a melléklet szerinti paraméterekkel, valamint az alábbi feltételek megtartása mellett üzemeltesse." E feltételekben pedig többek között ez szerepel: "Az adóberendezéssel az engedélyben meghatározott műsorok (sok helyen, gyakran ezek sem teljesülnek! M.M.), kizárólag a kijelölt frekvencián és időben sugározhatók." Az engedély feltételeinek meg nem tartása a rádióengedély megszüntetését vonhatja maga után. Rádióadó-berendezés érvényes engedély nélküli üzemeltetése, vagy a rádióengedélytől eltérő üzembentarása, szabálysértésnek minősül. Ami a mindenkor hatályos, többször módosított az egyes szabálysértésekről hozott kormányrendelet által büntetendő. Világos tehát a szabálysértés, ha van engedély, ha nincs.
Az "átkosban" amikor a fővárosi Tilos Rádió sokszor embertelen körülmények között sugárzott, azt mondom, az ellenzékiség volt, szamizdat az elektronikus sajtóban. De most 1998-at írunk, az ország az intergráció felé, Európába tart, ahol a hírközlés i törvények még szigorúbbak. Ez megengedhetelen. Vajon mi lesz a folytatás?
majorm@sopron.hu



1998. április 08., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület