CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SzínházVilág  

Molnár & Más

Molnár & Más

Molnár Sopronban


Mától, október 9. estéjétől, a premiertől, bővül a Soproni Petőfi Színház repertoárja, mégpedig Molnár Ferenc Játék a kastélyban című háromfelvonásos anekdotájával.



Egy elronthatatlan klasszikust láthat a soproni közönség, élvezheti a molnári bölcs humort, a "játék a játékban" háromszoros kísérletét, mely ebben a vígjátékban is újra és újra csodálkozásra késztet merészségével, könnyedségével és színpad-ismeretével. Nem véletlenül vívott ki már életében nagy tiszteletet magának az "öreg" a pesti kávéházakat látogató századeleji hírességek között. Brilliáns volt, kisujjában volt a "szakma" és ritka nemzetközi sikert tudhatott magáénak.



Sopronban is élvezhetők a poénok - bár van egy-kettő, ami nagyobb csattanót, kis visszatartást igényelne. Nagy szerencséje az előadásnak, hogy Berényi Gábor nem távolodott el túlságosan a nagy elődök megoldásaitól. Ami egyértelműen nem megoldott ebben a rendezésben, az a bevezető jelenet unalmassága, vontatottsága és a szomszédos szobában zajló Annie-Almády párbeszéd idején a színpad üressége. Talán ettől akadozik a két első felvonás, hogy természeténél fogva viharos, visszatarthatatlanul pergő harmadikkal záruljon az előadás.



Az ilyen típusú előadások intelligens voltát minden bizonnyal sok mindenben lehet mérni: most azt emelném ki, hogy minden, ennyire karakteres szerepeket tartalmazó színműben szinte íratlan szabály, hogy a szerepet alakító színészek valamennyire "kiegészítik", "saját képükre" alakítják a szerepet. Ennek megvalósítása sokféleképpen történhet - de mindig a rendező engedélyével: ahogyan nem túl kívánatos egy bernáthegyit Beethovenről elnevezni, úgy nem feltétlenül illik egy ripacs jelenetének közepébe az V. szimfónia.



A szemrontó és túl harsányra sikeredett díszlet félhomályban még csak elmegy, de a világítás hatására durvává válik. Az egész színpad nem szerencsésen uralkodó harsányságát a nagy, vörösségével mindent uraló bőr ülőgarnitúra okozza, mely minden mást háttérbe szorít.
Még szerencse, hogy színészek is vannak a színpadon, akik Molnárt játsszák!



Szombathy Gyula Turai alakítása jó. Szinte semmi nem marad ki a szerep kínálta lehetőségekből. Külön szeretném kiemelni az előadás során tapasztalt tapintatosságát, amikor a többiek sikerét hagyta lecsengeni és csak utána folytatta a szerepet. Ezzel is bizonyította, hogy nemcsak a szöveg és szerep, de a darab egészének birtokában van. Igazi vezéregyéniség, itt is egyszemélyben viszi hátán a darabot.



Benkő Péter Gál alakítása jóval egyszínűbbre sikeredett. A főpróbán még szöveg-gondjai is voltak, melyek remélhetően a többszöri előadások során majd eltűnnek, de az ő alakításában kevéssé hús-vér figura a társszerző. Talán erőteljesebb hanghordozással, csak kicsit karikírozóbb szerepjátszással jobban megtalálná helyét ebben a harsány társaságban.



Ivancsics Ilona Annie-ja nem kedvence Molnárnak: ha jól sikerül az alakítás - sem válik a nézők kedvencévé. A színésznő vállalva ezt a sorsot egy igazi primadonnát mert alakítani, némely vonását - helyesen - túlhangsúlyozva, annak minden labilitásával, primitívségével együtt. Jól megoldott szerep, Ivancsics Ilona sokoldalúságát, tehetségét bizonyítja.




Ádám szerepe, minden látványos összeomlás és "feltámadás" ellenére nehéz szerep. A legnehezebb benne az, hogy hihetővé tegye mindezt azok a nézők előtt, akiket a kulisszatitkokba a szerző nyíltan beavatott. Boros Zoltán alakítása az egy, teljes hihetőség kivételével mindenben megfelel a követelményeknek. Nehéz dolog a külsőségekben egy primadonna igényeinek, ugyanakkor belső értékekben egy zeneszerző figurájának egyaránt megfelelni. Semmi esetre sem marad el bármely Ádám alakítástól a színmű történetében!



A darab végén a legzajosabb közönségsikert kétségtelenül Kőszegi Ákos Almády alakítása váltotta ki. Kőszegi Ákos magára vállalta teljes mélységében ennek az unszimpatikus figurának a teljességét - Isten mentsen meg mindenkit, hogy a valóságban csak a nyomai is benne legyenek! Viharos alakítás, sok extrovertált, külsődleges, de a szerepre joggal ráfogható megoldással. Le merhetem-e írni, hogy a tetszésnyilvánítás a közönséget is minősíti? Erről, lehet, a másik oldal hivatott nyilatkozni.



A szerepek kiegyensúlyozatlanságát jól jellemzi a két szélsőséges epizódszereplő annyira eltérő megformálása: S. Tóth József titkár-szerepe, aki túlfűtött mozgás- és gesztuskényszerében már kicsit kényelmetlen, de a darabon belül még elfogadható, ugyanakkor a lakáj szerepében Dobák Lajos - érthető módon - egy nagyon visszafogott, geggel alig-alig próbálkozó, kicsit túl komoly szereplővel gazdagítja a palettát. Ilyen névvel - Drovnicsek - hogyan gondolhatott volna Molnár csak ilyenre?



Néhány szó még a jelmezekről és a világításról. A ruhák esetében egy ilyen klasszikus darabban csak a szereplő alakjára applikálás jelenthetett nehézséget - ezt jól megoldotta a terevező. A világításnak inkább csak a hőhatását "élvezhette" színész és néző: a szereplők, mint egy gőzfürdőben, zsebkendővel szaladgáltak a színpadon. Talán símább és fényvisszaverőbb felületekkel - lsd. díszlet - kevesebb fény - és hő - is elég lett volna.
Kellemes három órás szórakozást nyújt Molnár Ferenc darabja a Soproni Petőfi Színházban. Kikapcsolódásra mindenkinek ajánljuk - azoknak is, akik a színházat eddig csak kívülről látták. Igazi "beavató" darab és előadás részeseivé lehetnek a "Játék a kastélyban" megtekintésével.

Szöveg és fotó (Pluzsik Tamás kamerájával) - DI -



1999. oktĂłber 09., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület