CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SzínházVilág  

... hogyan boldogul velünk és a darabbal ?!

... hogyan boldogul velünk és a darabbal ?!

Mikó István színidirektor előzetese az 1999/2000-es kamaraszínházi évadról

  • - Mi a helyzet a Kamaraszínházban?

- Négy bemutatót tervezünk.Az első August Strindberg: Hitelezôk. Strindberg, úgy gondolom, a drámairodalom egyik kiemelkedő alakja. Itt még nem játszottunk Strindberget. Ide is az van írva: tragikomédia. Amikor meg kell határozni, az írók is meghatározzák a műfajt. Úgy gondolom, minden darabban vannak tragikus és vígjátéki részek, drámai és komédiai helyzetek. Azzal, hogy azt írták ide: tragikomédia, még nem biztos, hogy sikerült beleerőszakolni valamiféle műfaji meghatározásba, skatulyába. Erről a darabról maga Strindberg írja, hogy tragikomédia. Volt, amikor azt írta, tragédia. Aztán, amikor egyszer kiadatta újból, kijavította. Székhelyi Jóska fogja rendezni.

  • - A Kamaraszínház színpadközelségében sok aktuális darab még testközelibbé válik.


- Nagyon érdekes Stephen Poliakoff, egy angol szerző darabja: ...És Te szépségem, igen-igen Te... címen. Ez már eleve furcsa, viszont a témája nagyon érdekes: úgy gondolom, manapság a kereskedelmi televíziózás és rádiózás kellős közepén ez egy igen-igen húsbavágó dolog. Én úgy veszem észre, hogy hülyítjük egymást és a média bennünket és mi meg hagyjuk és néha hülyének tettetjük magunkat- vagy néha ilyenek is vagyunk - ezt nem tudom eldönteni. Viszont a darab pontosan erről szól, hogyan kapaszkodnak, hogyan használják ki az embereknek a lelkét, a tehetetlenségét az ilyen kereskedelmi adók vetélkedés vagy bármi címén, a lehetőséget, hogy találkozhatnak egyszer majd bárkivel, ami még az életük céljává is válhat. Ezt egy fiatal kislány fogja rendezni. 24 éves, Frankfurtban végzett Halma Dorothy-nak hívják, egyébként magyar kislány. Kíváncsi vagyok, hogyan boldogul velünk és a darabbal!

  • - Lesz-e az új évadban együttműködés, közös játék más színházakkal?


- A Madách Színházzal közösen fogjuk bemutatni Görgey Gábor: Mikszáth különös házassága című darabját, melyet maga a szerző rendez. Ennek a darabnak az az érdekessége, hogy ezzel a darabbal nyílik meg a Madách Színházban az úgynevezett Tolnay szalon, Tolnay Kláriról elnevezve, egy 80-100 fős játszási valamint kiállítási térrel rendelkező terem. Piros Ildikóval együtt fogjuk játszani a darabot.

  • - Úgy tudom, itt is négy bemutató lesz. A bérlet-ajánlásban csak hármat láttam...


- Pedig a végén bemutatjuk a Hajmeresztő című Paul Portner-művet. Amit a szerző csinált, nagyon érdekes! Egy olyan darabot fogunk bemutatni, - nem mi elsőnek, hiszen nagy sikerrel játszották sokáig a Radnóti Színházban, Zalaegerszegen -, melyet egyébként ez utóbbi előadás rendezője, Halasi Imre fog (aki azóta már a Fővárosi Operettszínház igazgatója) itt is rendezni. Ez egy krimi. Mégpedig egy olyan krimi, ami minden este a közönség előtt történik meg, a közönség együtt nyomoz a nyomozóval és a közönség szavazatai alapján fog kiderülni, hogy ki lesz a gyilkos. A nyomozás többféle irányba kergetheti a cselekményt. 3-4 megoldása is van a dolognak. Ebben az interaktív játékban elképzelhető, hogy minden nap más lesz a darab vége.

  • - Köszönöm, Igazgató úr az interjút. Engedje meg, hogy megköszönjem a színház segítségét, amit a munkámhoz nyújtott és hadd kérjem a továbbiakban is az együttműködését!


- Én is köszönöm a tudósításokat és a megjelenési lehetőséget.

Szöveg: - DI -

Fotó: Pluzsik Tamás



1999. május 21., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület