CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A karizma nem egy embercsoport privilégiuma!

Lelki megújulás

Karizmatikus találkozó Sopronban


"Töltsön el titeket a reménység Istene, a hit teljes örömével és békéjével, hogy a Szentlélek erejéből bővelkedjetek a reményben." (Róm 15,13.)
Ezzel a gondolattal vette kezdetét az Észak-Dunántúli Katolikus Karizmatikus Közösségek V. Imatalálkozója 1998.június 6-án a Vas' Villa Aulájában, Sopronban.
Az előadók között üdvözölhettük Msgr dr. Szabó Tamás teológiai tanárt, az Apostoli Nunciatúra munkatársát. Vele beszélgettünk.
- Kedves Tamás atya! Ön, mint pap, hogyan került kapcsolatba evvel a megújulással? Ad-e valami "pluszt" a hivatása gyakorlásában?
A Szentlélekben való megújulással nagyon régóta kapcsolatban vagyok, az egészen közvetlen kapcsolatom 5 éves múltra tekint vissza. A bekapcsolódásom a Szentlélek-szemináriummal kezdődött, aminek elvégzésére elsősorban Bindes Ferenc atya biztatott. Nekem is elsősorban ez volt a kérdésem, hogy ő, mint pap, kapott-e valami többletet a megújulásban? Ő határozott igennel válaszolt, és én nem csalódtam benne, mert mint pap is nagyon mély és közvetlen kapcsolatba kerültem az Istennel. Ez a legnagyobb ajándék, amit nekem a megújulás adott.

- Mondana valamit e megújulás keletkezéséről?
- Ez a megújulás a Katolikus Egyházban éppen 30 éve kezdődött, 1967 februárjában. Egy amerikai egyetem diákjai és tanárai egy hétvégét együtt töltöttek, ahol nagyon erőteljesen megtapasztalták a Szentlélek jelenlétét és működését életükben. Ez azt jelenti, hogy nagy öröm és békesség töltötte el őket és megnyilvánultak a Szentlélek adományai, elsősorban a nyelveken imádkozás formájában. Onnan terjedt el ez a megújulás az egész világon. Ami érdekes, hogy nem sokkal ezután a világ legkülönbözőbb részein szinte egy időben indult meg a megújulás, és ez is mutatja, hogy ez nem egyszerű emberi kezdeményezés, hiszen egymástól több ezer km távolságban levő helyeken ugyanazok a tapasztalatok nyilvánultak meg.
- Hogyan látja Magyarországon e lelki mozgalom jelenét, jövőjét?
- Jelenleg Magyarországon a karizmatikus mozgalom, hogy így fogalmazzak, a serdülőkorban van. A gyermekkoron túllépett. Most jelentkezik sok olyan probléma, melyet csak az Istenre való odafigyeléssel lehet megoldani. Nagyon elágazik a megújulás és bár nem is kell, hogy - elsősorban külső formáiban - egységes legyen, de egy belső egységre mindenképpen szükség van. Ezt az egységet "cibálja" belülről is, és kívülről is nagyon sok minden. Ezért az a feladatunk, hogy még radikálisabban figyeljünk oda a Szentlélek útmutatásaira. A jövőjével kapcsolatban nekem komoly reményeim vannak, hiszen - sokakkal egyetértésben - az Egyház egyik - nem mondom, hogy egyetlen - jövőjét a megújulásban látom. Az embereknek szükségük van arra az Isten-tapasztalatra, amit a megújulás tud megadni, hogy a mai kísértések közepette helyt tudjanak állni, hogy Istenhez és hitükhöz hűek tudjanak maradni.
- A Szentatya 1998-at a Szentlélek évének nyilvánította. Fel tudja fogni a hívő ember a 3. Isteni Személy fontosságát, jelentőségét, súlyát, vagy csak a keresztvetésben mondja ki a nevét, utána elfeledkezik róla? Ön hogyan látja ezt?
- Azt biztosan ki lehet mondani, hogy a mi vallásunk elsősorban Krisztus-központú, hiszen Jézus Krisztusban jelent meg az Isten emberi alakban, nyilatkoztatta ki magát teljesen. Ő sokkal kézzelfoghatóbb a maga isten-emberi valóságában is. Mint a Kinyilatkoztatás is tanítja: életünk és hitünk középpontjában Jézus Krisztus kell, hogy álljon, Ő kell, hogy a cél legyen! A Szentléleknek az a "feladata", hogy ebben minket segítsen. Én nem állítanám, amit nagyon sokan állítanak, hogy az Egyház valahogyan "elfeledkezett" a Szentlélekről, mert akárhány idős világi hívővel vagy szerzetessel beszélgettem, tanúságot tettek arról, hogy egész életükön át nap mint nap felajánlották életüket a Szentléleknek, kérték a Szentlélek kegyelmét, támogatását. Nem hiszem, hogy azt úgy általában ki lehetne jelenteni, hogy az emberek elfeledkeztek volna a Szentlélekről. Biztos, hogy nincs olyan központi szerepe a keresztény életében, mint Jézus Krisztusnak, de ott van mellettünk és segít.

- Ha pár szót mondana az Egyház karizmatikusságáról!
- Az Egyház létében karizmatikus, ugyanis minden, ami az Egyházban van, az Isten ajándéka. Magának az Egyháznak a puszta léte is az Isten ajándéka! Tehát az Egyház létében karizmatikus. Mivel karizmatikus, Isten ajándéka és Istentől megajándékozott, mint a szentségek közvetítője, az egyházhoz tartozó emberek is alapvetően karizmatikusok, vagyis Istentől megajándékozott emberek. Éppen ezért nem jó túlságosan olyan különbséget tenni, hogy ki a karizmatikus és ki nem karizmatikus, mert úgy érzem, hogy ha a szónak az igazi értelmét nézzük, akkor minden megkeresztelt ember karizmatikus, mert karizmát, isteni ajándékot kapott: az isten-gyermekséget, a hívek általános papságát plusz egyéb olyan ajándékokat, amelyek a Lélek - Szent Pál szavai szerint - kinek-kinek tetszése szerint osztogat, az ő akarata szerint.
- SZP -
Fotó: Németh Péter



1998. június 08., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület