Sopron tagságán keresztül a többi magyarországi borváros előtt megnyílik annak lehetősége, hogy az Európai Borvárosok Szövetségébe bekerüljön.
Sopron tagságán keresztül a többi
magyarországi borváros előtt megnyílik annak lehetősége, hogy az
Európai Borvárosok Szövetségébe bekerüljön.
A bor szerepe a gasztronómiában
Gasztronómiai és bormarketing konferencia
Az Alpokalja Idegenforgalmi Alapítvány és A Taschnervin Kft.
szervezésében a Phare CBC Iroda támogatásával Sopronban a Bio-Sport
Lővér Szálló ad otthont "A bor szerepe a gasztronómiában" címmel
rendezett két napos nemzetközi gasztronómiai
és bormarketing konferenciának.
A konferencia része annak a határokon átnyúló szakmai
programsorozatnak, amely a áprilisi EU borút bejárással kezdődött, a
májusi Soproni Borünneppel, majd a Dunaszerdahelyen júniusban
megrendezett szakmai fórummal és azt követően az augusztusi három
borvidék jeles képviselőinek borversenyével folytatódott.
A város nevében a konferencia résztvevőit Stöckert Tamás
polgármesteri referens köszöntötte.
Az elért bordiplomáciai sikereket felsorolva említette, hogy
Sopron város kezdeményezésére alakult meg a Magyar Szőlő- és
Borvárosok Szövetsége, amelynek székhelye Sopron és elnöke dr. Gimesi
Szabolcs, Sopron polgármestere, aki a közelmúltban tért haza Rodosz
szigetéről az Európai Borvárosok Szövetségének kongresszusáról,
illetve közgyűléséről. Az Európai Borvárosok Szövetségébe Sopron, mint
Európai Unión kívüli tagország városa először kapott meghívást, és -
mint ilyent, teljes jogú tagként, elsőként vették fel a szervezetbe.
Bordiplomáciai szempontból ez a tény azért is rendkívüli
jelentőségű, mert Sopron tagságán keresztül a többi magyarországi
borváros előtt megnyílik annak lehetősége, hogy az Európai Borvárosok
Szövetségébe bekerüljön.
A konferencia programja Virágh Péter a Területfejlesztési Phare
Regionális Iroda igazgató-helyettesének köszöntőjével folytatódott,
majd a program szerinti tanácskozásokkal folytatódott. A mintegy ötven
résztvevő Benyák Zoltán bortörténész Borkultúra a
Kárpát-medencében, majd Horváth Csaba a Hegyközségek Nemzeti
Tanácsa főtitkárhelyettesének A hazai és
világfajták piaci versenye témájú előadásait hallgatta meg.
A délutáni program során Európai borrendek címmel Gerhard
Steffek, Európai Borlovagrend Eisenstadt, A borfogyasztás
alakulása, ösztönzésének módszerei címmel dr. Kállay Miklós, a
Szent István Egyetem tanára, valamint
A történelmi borvidékek, hagyományőrző étrendek címmel Nyikos
István, a Magyar Borok Háza ügyvezetője tartott előadást.
Az október 27-i program keretében 9 órai kezdettel Voleszák Zoltán
a Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi és vendéglátóipari Szakképző
Iskola szaktanára Bor és vendégfogadás címmel, dr. Csizmazia
András a Budapesti Gazdasági Főiskola docense Borok kínálása, az
ételek és borok szakszerű párosítása címmel tart előadást. 11
órakor Horváthné Hoszpodár Katalin, a Tourinform Iroda vezetője tartja
A tőkétől
a pohárig, az ízek birodalmáig című bor és gasztronómiai ajánló
kiadvány sajtóbemutatóját, amelyet a kiadványban szereplő boros gazdák
borkóstolóval egybekötött szakmai bemutatója követ.
A továbbiakban rovatunkban folyamatosan közzéteszünk néhányat a
konferencián elhangzott anyagokból.
szöveg és fotó Tóth
Éva
2000. október 26., csütörtök 00:00
|