Ahogyan a hűségtorony a város jelképe, úgy a soproni borvidék Kékfrankos
A Kékfrankos Sopron város és a soproni borvidék jellegzetes vörösbora.
Ahogyan a hűségtorony a város jelképe, úgy a soproni borvidék Kékfrankos
boráról nevezetes.
A Kékfrankos egyik legértékesebb vörösbort adó fajtánk. Tőkéi kiegyenlített
állományú ültetvényt alkotnak, kevés hajtást nevelnek és könnyen kezelhetők.
Termőképessége kielégítő. Minden évben megbízhatóan terem, de esetenként
kötődése nem tökéletes. Szeptember végére 16, október első felében 17-18
fokos a mustja. A legrosszabb évjáratokban is elfogadható minőséget terem.
Nem rothad. Bora szép színű, finom cserzőanyag-tartalmú, kissé savas.
Minden vörösbortermő vidéken és az ezekkel szomszédos jó bortermő helyeken
telepíthető. A Kékfrankos a magyar vörösborszőlő fajták között vezető szerepet
játszik. A nemesítők gyakran használták szőlőpartnerként; az osztrák Zweigelt
és a Blauburger, a Táltos, a Magyar-Frankos, a Rubintos, továbbá a Kozma
Pál és társai által nemesített CS.V. 420 és a CS.V. 525 fajták ismertek.
I970-ig az országosan 2500 hektár Kékfrankos szőlőterület fele a soproni,
borvidéken volt.
Feltételezett eredetével többen is foglalkoztak, és általában ausztriai
eredetűnek tartották. A francia Viala-Vermorel ampelográfia szerint a fajtáról
a XIX. század első felétől hiányzanak az ismeretek.
Az osztrák Helmuth Roma a Kékfrankos eredetéről írt munkájában a fajta
megjelenését Nagy Károly császár 1768-8141 uralkodásának idejére teszi.
A frank birodalom megalapítója lelkesen foglalkozott a szőlőtermeléssel.
Az avarok feletti győzelem és a birodalom keleti részének /Ostmark/ megalapítása
után kivágatta a rossz "hun" fajtákat, és francia fajtákkal pótoltatta.
Az elképzelésnek ellentmond, hogy az ampelográfia szerint a Kékfrankos
jellegzetes francia, a convarietas occodentalis subconvarietas Ballika
vörös-bor fajtákhoz tartozó Cabernet, Medoc és Pinot fajtával ellentétben
convarietas orientalis subconvarietas caspica tartozó önálló fajta. Franciaországban
nem ismerték és nem is termelték.
A frankos név ettől függetlenül származhatott ebből az időből. A birodalomban
a termelésre kiválasztott fajtákat frank minőségi jelzővel illették.
Ilyen termelésre kiválasztott fajta lehetett a nem francia eredetű Kékfrankos;
a német nyelvterületen frankischnek, az észak olasz Friaul tartományban
franconiának nevezték.
Alsó-Ausztriában 1767-ben a fajtát Schwarze Frankisch néven ismerik.
A német Limberger név az Alsó-Ausztriai Retz körüli Limbergből származik.
Az újkor elején ez vörösbortermő vidék volt. Feljegyzések szerint Ferdinánd
császár kedvelte és rendszeresen fogyasztotta a limbergi vörösbort.
Elgondolkodtató, hogy ezt a ma általánosan Kékfrankosnak nevezett fajtát
még a filoxéravész előtt az egész Nagy-Magyarországon ismerték. Elképzelhető,
hogy ez az ampelográfia szerint a Kaszpi-tenger vidékéről származó fajta
a népvándorlás, vagy más keleti hatás révén került Pannonia térségébe.
Semmi jele annak, hogy a fajta Ausztriából került volna Magyarországra.
A fajta elnevezésével kapcsolatos zavarról: a Nagyburgundi-Limberger-Blauer-Moravka
elnevezésnek is szerepe lehetett abban, hogy a Kékfrankos néven megismert
fajtáról a XIX. század első felében nincsenek feljegyzések.
A soproni Levéltárban Kékfrankos szőlőről első ízben Vetter Pál a János-telep
igazgatójának "Az oltványszőlők mustra vizsgálata" címmel 1895 évben írt
tanulmánya tesz említést. Vetter Pálról tudni kell, hogy az általa vezetett
telep feladata volt a filoxéravész nyomán kipusztult szőlőterületek oltvány
szükségletének előállítása. Külön érdeme, hogy megtanította a gazdákat
szőlőoltvány készítésére.
Sopronban Pettenkofer László szőlészeti felügyelő, a Soproni Állami Gazdaság
első főlkertésze foglalkozott a Kékfrankos eredetének kérdésével. A Soproni
Szemlében 1977-ben megjelent "Kékfrankos a soproni borvidék uralkodó szőlőfajtája"
című tanulmányában összefoglalja a fajta eredetéről gyűjtött ismereteit.
Tőle tudjuk, hogy Magyarországon első ízben 1923-ban használták a Kékfrankos
bor nevet. A soproni népszavazás miatt nehéz gazdasági helyzetbe került
szőlősgazdák megsegítésére a kormányzat intervenciós borvásárlást szervezett.
A bort Budafokon palackozva Kékfrankos néven értékesítették. Jager Mihály
borkereskedő a 30-as években "Soproni Kékfrankos" néven forgalmazta palackborát.
A soproni borvidék a középkorban fehér borairól volt híres, kedvező
évjáratokban aszú minőségű bort is termett. Vörös szőlő termeléséről a
XIX. század második felétől vannak adataink.
Sopron város úgy védte borértékesítési privilégiumát, hogy csak a város
határában termelt szőlőt engedte behozni a városba. A városkapuknál lajstromozták
a gazdák által behozott szőlő mennyiségét. Ezt a gyakorlatot a privilégium
megszűnése után is folytatták, és az 1861-1870 közötti feljegyzések arról
tanúskodnak, hogy a városba behozott szőlőnek 5-10 %-a volt a vörös szőlő.
Ebben az időben - vörös szőlőből előállított vörösbor csak a gazdák saját
és közvetlen környezetük ellátását szolgálta.
|
|
Sopron város szőlőtermelése a XIX. század második felében
/hektoliter/
|
Évek
|
Összes termés
|
Ebből vörös szőlő
|
Vörös szőlő aránya
|
1861 |
20970 |
2100 |
10 |
1865 |
23680 |
1184 |
5 |
1869 |
25245 |
2295 |
9 |
1873 |
40520 |
3500 |
9 |
l884 |
51000 |
17150 |
33 |
1895 |
21000 |
9400 |
45 |
Az 1885-ös évben a városba szállított vörös szőlő aránya az addigi 5-10 %-ról
33%-ra, 1895-re pedig 45 %-ra növekedett. Mi okozhatta ezt a hirtelen
fajtaváltást?
Sopron 1275-ből származó, a város alapításával egyidejű borértékesítési privilégiumot
élvezett. A város gazdái éltek a privilégium által biztosított gazdasági
lehetőségekkel, és már a középkorban jelentős mennyiségű bort adtak el külföldi
kereskedőknek, akik a jó minőségű borokat ismerve jöttek Sopronba. 1850-ben
megszűnt a város borkereskedelmi privilégiuma, véget ért a soproni gazdák
évszázadokon át tartó borértékesítési biztonsága. Elmúlt ez az idő, amikor
a szüret befejezése után újbort kóstoló borkereskedők lepték el a várost.
A város gazdái megismerték az értékesítési nehézségek gondjait.
A XIX. század második felét a nagy társadalmi változások jellemzik.
Megkezdődött az iparosodás, új gyárak, vasutak épültek, megélénkült a kereskedelem,
megnőtt a folyamatos keresettel rendelkező polgárok száma. Ez az új fogyasztói
réteg nem a kiemelkedő minőségű, drága, hanem az elfogadható árú, asztali
minőségű borokat kereste. Sopron város korábbi privilégiumának megszűnése
után a Földművelésügyi Minisztérium még 1895-ben is engedélyezte, hogy
a soproni gazdák sajáttermésű boraikat az ún. "Buschenschank"-okban értékesítsék.
A gazdák a borkimérési engedélyt két hétre kapták, és boraikat egy külön
helyiségben, vagy lakásuk egy szobájában árusították. Ezekben a kimérésekben
egyre népszerűbb lett az általuk Burgundinak nevezett vörösbor; ez adott
ösztönzést a gazdáknak, hogy a most már nehezen és csak közvetítő kereskedelem
útján értékesíthető fehér borszőlő helyett átálljanak a korábban is ismert
bőtermő vörös szőlőfajta termelésére. A filoxéravész előtt az átállás
nagyon egyszerű és gazdaságos volt, a szaporító anyagot a meglévő ültetvények
biztosították.
A filoxéravész utáni szőlőtelepítések során tovább folytatódott a fajta
térhódítása, így lett a soproni borvidék jellegzetes vörösbor-termő terület.
Ez a fajtaváltás csak a soproni borvidékre jellemző. A múlt század
végéig a borvidéket Rust-Sopron-Pozsonyi borvidékként tartották nyilván.
A jelenleg Ausztriához tartozó Ruston nem következett be ez a robbanásszerű
fajtaváltás. Rust és környéke ma is fehérborairól híres, nagyobb arányú
kékszőlő-telepítések csak a Sopronnal határos községekben és Oka térségében
történtek.
A történelmi múltban Magyarországon és a környékbeli országokban létezett
egy vörösbor-termő szőlőfajta, amely ellentétben a francia borvidékek vörösboraival,
nem occidentalis /subconvarietas gallica/, hanem orientalis /subconvarietas
caspica/ eredetű volt. Sopron város gazdáinak és a soproni borvidék szakembereinek
elvitathatatlan érdeme, hogy felismerték az egy évszázadon át szunnyadó szőlőfajta
termelési lehetőségének előnyeit. Amint megnőtt a vörösbor iránti kereslet,
volt erejük és bátorságuk, hogy egy fél évszázad alatt megváltoztassák
borvidékük arculatát és vörösbor termelésére álljanak át.
Dr. Székely Lajos - Molnár Tibor
2000. november 30., csütörtök 21:02
|