CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  



Köd alól


Szegeden, Csongrád megye jelenlegi székhelyén (mert töltötte be a történelem során e szerepet már pl. Szentes és Hódmezővásárhely is) torony emelkedik a városháza tetején. Nem túl magas, de mégiscsak torony. Ami a városházán történik, arról csak úgy beszélnek egymás közt a szegediek: na, mi hír a torony alól?

Szombathely már napok óta párába burkolózik. Hol sűrűbb, hol ritkább köd üli meg a várost. Nézzük hát, mi hír van a szombathelyi köd alól.

Ahol még - vagy már újra - szokás, lezajlottak a Szent András-napi viaszból vagy ólomból jóslások, az ádventi díszek kikerültek az ajtókra, az asztalokon ott vannak a négygyertyás ádventi koszorúk, melyeken Ferenc-napkor, azaz vasárnap, egyben ádvent első vasárnapján meggyújtották az első gyertyát. Az üzletek bedobatták a postaládákba a szórólapokat, tudatván, hol, meddig, milyen hosszan tartanak nyitva az üzletek ez ünnepkörben, és mi minden, s mennyivel olcsóbb...

A polgárokhoz általánosan eljuttatott ingyenes városi hetilap, a Savaria Fórum (9701 Szombathely, Géfin Gy. u. 22. 94/323-875) pedig - a reklámok mellett - arról ad hírt, mi a véleménye a Brenner Tóbiás körút környéki lakosoknak a készülő Plazáról; nemrégiben ugyanis lakossági fórum volt a témában. Megtudhatjuk, hogy az ott lakók nem ellenzik a Plazát, csak helyesen kell ötvözni az erkölcsi és anyagi szempontokat.

Az épület szinte csupa üveg falait - a város kérésének megfelelően - klinkertégla burkolná. Az alagsorban egy kétszáz férőhelyes garázs, a földszinten kiskereskedelmi egységek, valamint egy szupermarket kapna helyet, az emeleten öttermes mozi, kávézó, étterem és játékterem lenne. A közeli szalézi templom és rendház nevében felszólaló Tímár Mihály kérte, hogy a templomtól legtávolabb eső ponton legyen az épület bejárata. A lakók pedig némileg aggódnak, hogy az üzletközpont hatására tovább romlik a városrész amúgy is rossz közbiztonsága...

Szintén a Savaria Fórum soraiból tudhatta meg a tisztelt helybeli, hogy új mentőállomás épül Szombathelyen. Elhelyezték az épület alapkövét. Talán nem mellékes az alábbi értesítés sem: Az Országos Erdészeti Egyesület magánerdőgazda-tanfolyamot szervez az ország nyugat-dunántúli régiójában. A tanfolyam ingyenes, az FVM Magyar Közösségi Agrármarketing Centrum Kht. pályázati finanszírozásával az Országos Erdészeti Egyesület Szombathely soproni és zalai csoportja szervezi. Szombathelyen a Vas Megyei Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság tetőterében (9700 Szombathely, Kőszegi u. 36-40.) szervezik meg december 9-10-én /szombat-vasárnap/ 9-14 óráig.

Jövő héten jön a Mikulás, gondolom, nem is érdemes felsorolni, hol mindenhol nem gondolnak ennek alkalmából a gyerekekre, s szerveznek számukra igyekezet szerint színvonalas rendezvényeket. December 3-án Márai, 4-én Shakespeare "lép színpadra" a városban. December hetedikén csütörtökön 16.30-kor pedig Polgár Csaba "Szabadfestés - florális kalligráfiák" című killításának megnyitója lesz a Szombathelyi Képtárban (9700 Szombathely, Rákóczi F. út 12. Tel.: 94/ 508-800, e-mail: szkeptar@elender.hu, internet: www.elender.hu/szkeptar), ahol egyébként a szakkönyvtár minden szerdán 10-17 óráig tart nyitva.

Tekintsünk most kissé előre az időben: nézzük, mi minden keltheti fel esetleg annyira a tisztelt soproni CyberPress-olvasó figyelmét, hogy el is látogat városunkba.

Hatodikán, szerdán "Bolond Istók bölcsessége" című készülő könyvéből olvas fel - Németh Mária közreműködésével - Molnár Miklós a Művészetek Házában (9700 Szombathely, Fő tér 10., Titkárság: 94/ 509-64, Turisztikai Iroda: 94/ 341-810, e-mail: savaria.artscenter@matavnet.hu)

13-án, szintén szerdán 15 órakor a Művelődési és Sportházban (MSH 9700 Szombathely, Március 15. tér 5., 9701 Szombathely, Pf. 138, Tel.: 94/312-666, Jegyiroda: Király u. 11. Tel.: 94/ 312-579) Tim Rice - Andrew Lloyd Webber József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicalje kerül színre a tatabányai Jászai Mari Színház előadásában.

Másnap, 14-én a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban (MMIK 9700 Szombathely, Ady tér 5. Tel.: 94/ 312-535, e-mail: info@mail.vmmik.hu, internet: http://www.vmmik.hu, programajánló: http://www.vas.savaria.hu) Vámos Miklós szerzői estje lesz, emellett az Apák könyve című mű árusítása és dedikálása. Jegyek elővételben az MMIK információjánál kaphatók. Belépődíj: 1200,- Ft.

15-én 21 órakor az Oladi Művelődési Központban (OMK 9700 Szombathely, Simon I. u. 4. Tel.: 94/ 509-380) Anyma Sound System-koncert lesz a színházteremben. Belépődíj: 700,- Ft.

16-án este hétkor az MMIK-ban - Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ - Kicsordul majd a szívem címmel Delhusa Gjon koncertjét rendezik meg. Jegyek elővételben az MMIK információjánál kaphatók, a belépődíj 1500,- Ft.

17-én 18 órakor a Bartók Teremben (9700 Szombathely, Rákóczi F. út 3. Tel.: 94/ 313-747) a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar Karácsonyi hangversenyét rendezik meg. Műsoron Bach II. brandenburgi versenye, Händel F-Dúr orgonaversenye, valamint Tűzijátékzenéjéből részletek; orgonán közreműködik Virágh András.

Figyelmükbe ajánlom még, kedves olvasóim, hogy a Szombathelyi Képtárban december 31-ig tekinthetők meg Victor Vasarely és Nicolas Schöffer grafikái.

Természetesen nem csak ennyi történik Szombathelyen az évzáró - évezredzáró hóban -, de remélem, mégis sikerült Önöket némiképp informálnom, s talán hasznosat is találnak e színes kis egyvelegben, mely, mint az elején már meghatároztam, nem más, mint: "jelentés" a köd alól.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2000. december 03., vasárnap 20:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület