CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  



MJVSZ


Remélem, készültek közigazgatási ismeretekből, s tudják, mit jelent a címbéli betűhalmaz. Nos, ha véletlenül nem ismernék e rövidítést: Megyei Jogú Városok Szövetsége. (Pl. Sopron, pl. Szombathely stb.)

Megyénk napilapja, a Vas Népe, december 5-i, keddi számában a harmadik oldalon arról tudósít, hogy december negyedikén, hétfőn Szombathelyen, a polgármesteri hivatalban megkezdődött a Megyei Jogú Városok Szövetsége informatikai bizottságának kétnapos ülése.
A bizottság elnöke, Szombathely polgármestere, dr.Szabó Gábor az előadások után tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy várhatóan a jövő év közepére készül el a megyei jogú városok informatikai rendszere, amely mind a huszonkét önkormányzat információs bázisát tartalmazza.
A rendszer segítségével az önkormányzatok összehasonlító statisztikai elemzéseket végezhetnek, és alkalmat ad arra is, hogy az MJVSZ közgyűléseit videokonferencia keretén bonyolíthassák le - vázolta a készülő új informatikai felállás többoldalú funkcióját Keringer Zsolt, a bizottság titkára.

Gondolkodtam, mit is tehetnék még közzé a "Szomszédvár", Szombathely érdekességeiből, amikor dr. Molnár Zoltán szavaira siklott a pillantásom. Szintén a december 5-i, keddi Vas Népén alapul e híradásom. Dr. Molnár Zoltán, aki korábban a MÁV-nál dolgozott, jogász végzettségű férfi - szabadidejében gyerekeket tanít... Soha nem találnák ki, mire! Vágással, ragasztással ALKOTNI.
"Édesanyám kiskoromban három jó barátot állított mellém: a türelmet, a fegyelmet, a kitartást - és kezembe adott egy nagyon fontos eszközt, a hegyes kisollót. Megtanultam bánni vele, s hamarosan a fantáziámra támaszkodva nagyon sokféle képet tudtam alkotni vágással, ragasztással. Ennek a tudásnak már felnőttként komoly hasznát vettem, egyetemista koromban kézimunkaterveket csináltam, így tudtam pénzt keresni a tanuláshoz. Hobbimat évek során továbbfejlesztettem. Vágással és ragasztással mesefigurákat, virágkompozíciókat tudok készíteni. A gyerekek azért kedvelik ezt a játékos elfoglaltságot, mert megtanulják, hogy rombolás után a saját fantáziájuk szerint újjáalkothatják a képet. Meghívókat, szobadíszeket, ajándékokat tudnak csinálni, hasznosan töltik az idejüket.
Mint a cikkből kiderül, Szombathelyen, Kőszegen, Veszprémben, Sopronban iskolákban, nyaranta a balatonberényi táborban vezetett foglalkozásokat - hobbiból. December hatodikán délelőtt a szombathelyi Gyermekek Házában a síkbábkészítés rejtelmeibe fogja bevezetni a kisiskolásokat.

A kézügyesség bizonyítéka az a sok remekmű is, ami a szombathelyi Oladi Művelődési Központ foltvarrás-kiállításán látható. Nagyméretű munkák is helyet kaptak itt: e magyar motívumokat feldolgozó hét műremek a strasbourgi világkiállításon is szerepelt.
A megnyitón a jelenlévők megtudhatták, hogy az első foltmozaik terítőket Buddha készíttette - a szegények által hozott selymekből. Hogy áldozatuk ne vesszen kárba, templomi szőnyegeket varratott a kicsiny textildarabokból.

Zajlott az élet a főiskolán is, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán - amely idéntől már nem tartalmazza nevében a "Tanárképző" kitételt (humoros némiképp, hogy az interneten viszont maradt bdtf.hu...) -, és Berzsenyi téri részlege igen szépen megújult; tetőtérbeépítés, homlokzatcsinosítás, teremfelújítás zajlott benne, kapott fotocellás ajtókat is, az előtte lévő Berzsenyi szobor meg már az épület elkészültét megelőzően szépen letisztíttatott a sokéves patinától. A püspökséggel szemben tehát most már nem egy szocreál monstrum éktelenkedik - helyette finom zöldes színárnyalatú, elegáns, a városképbe illeszkedő külsejű "D" épület foglalja el a Berzsenyi tér délnyugatra néző oldalát.
Nos, ez intézményrész volt a színhelye egy évfordulós ünnepségnek december ötödikén, kedden délután. A szlovén nyelv és irodalom tanszék megalakulásának 20. évfordulóját ünnepelték. Képviseltette magát az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Egyetem, valamint Szlovéniából a maribori egyetem. Jelen volt Szlovénia magyarországi nagykövet-asszonya és a szlovén főkonzul is.

Sajnos, nem csak emelkedett és nagyszerű dolgok akadnak mindennapjainkban. Errefelé is - bár szerencsére nem oly nagy mértékben - jelen van a drog. Mind a hat vasi városi rendőrkapitányság kap egy drogtáskát, melyek főleg előadásokon "vesznek majd részt" - ugyanis elhelyezték bennük minden ma hazánkban ismert kábítószer utánzatát, így a kapitányság munkatársai meg tudják őket mutatni a pedagógusoknak, a szülőknek, a diákoknak, a civil szervezetek munkatársainak, akik, ha ilyen tárgyakat látnak, felismerik általuk, ha környezetükben drogot használ valaki. Reméljük, e táskák segítségével még eredményesebb lesz megyénkben a megelőzés.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2000. december 06., szerda 19:03


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület