CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  



A szombathelyi nagy fal


A cím alapján nehogy valaki azt gondolja, gunyoros hangvételű híradásra számíthat. Óriásfreskó került a premontrei gimnázium tűzfalára, melynek festését nyáron kezdték el.
A millenniumi falképen huszonöt motívum található - Szombathely kétezer éves történetéből. A tűzfal 14,8 méter magas, 65 méter hosszú. Legjobb tudomásunk szerint Európában még nem készült ilyen nagyságban történelmi freskó. Navratil Ferenc nevét kell megemlíteni mint tervezőét, a kivitelező teamet pedig Takács Tibor vezette.
Amíg készült a fal, többen kérdezték, miért is csinálják. A válasz: Svájctól Vlagyivosztokig készít óriásreklámokat a Raszter Kft., szerették volna idehaza is megmutatni tudásukat.
Szombathely polgármestere elmondta, köztéri alkotásra még sohasem kapott ilyen mértékű felajánlást a város.
Ha Szombathelyen járnak, kedves Olvasóim, a Fő téren kérdezzék meg valamelyik ott parkoló taxist, hol lehet megnézni az óriásfreskót, biztosan megmondják. Érdekes egyveleg a kép, érdemes végigvizsgálgatni.

Nem a városból való a következő információ - az Őrséghez kötődik, annak is legkisebb településéhez. Ispánkon PHARE-támogatással jött létre az az üzem, melyben bioplazmát állítanak elő. A teljes értékű növényi tápszer kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készül, minden olyan tápanyagot tartalmaz, amire a növényeknek fejlődésükhöz szükségük van. Növeli a növények szárazságtűrő képességét, javítja az íz- és színjellemzőket, a beltartalmat. A bioplazmával kezelt növénynek nagyobb a betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenállóképessége, mint a hagyományos vegyszeres kezeléssel védetté.
Az előállítás nem igényel bonyolult, nagy berendezéseket: az algát szerves anyagokkal táplálják, majd fénnyel, vízzel és levegővel kezelik. A kádakban összegyűlt zöld folyadék tárolása történhet palackokban, de hordókban is.
Hazánkban az ispánki üzem az egyetlen, amely bioplazma előállításával foglalkozik. Takáts Péter, a kutatócsoport egyik tagja elmondta, a plazmát ugyanúgy kell felhasználni, mint a műtrágyát, tehát beruházást nem igényel a gazdáktól. Egy liternyi bioplazmát százszoros hígításban kell kijuttatni a földbe. Használható kiskertekben, fóliákban, nagyüzemekben egyaránt.
A rendszeres termelést 2001 januárjában kezdik. A gyártó az első évben a Dunántúlon kezdi el a forgalmazást.

Mi, szombathelyiek az első hírrel kapcsolatban "saját szeműleg" szerezhettünk naprakész információkat, hiszen nem kevesen szokták nap, mint nap arra lerövidíteni Fő tér felé tartó útjukat, levágva így egy kanyart, s láttuk, mint készül el az állványzat, azután halvány vonásokkal felvázolták a képeket, majd szépen fokozatosan valóban kifestették. Nagyon szép, igazán mestermunka, érdemes aprólékosan is megnézegetni; pl. a pajzsok közepének ékköveit, de bármelyik képet.

A második hírről városi ember leginkább csak a Vas Népéből értesülhet. Remélem, lesz jövője a kis falu kis üzemének, s talán a Dunántúlon ismertté válva később Európa térképére is rákerülhet majd általa s terméke által Ispánk.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2000. december 07., csütörtök 19:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület