CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Munkanélküli férfiak motiválása

Sokrates: támogatott program
Munkanélküli férfiak motiválása

A soproni Tudományos Ismeretterjesztő és Tájékoztató Egyesület is részt vesz az Európai Unió által támogatott Sokrates programban. A projektben három felnőttképzéssel foglalkozó szervezet szerepel, Svédországból, Ausztriából és Magyarországból. A cél mindhárom országban munkanélküli férfiak motiválása, egy új tananyag kidolgozása, amit a későbbiekben az Unión belül hasznosítanak. A módszer lényege, hogy a hangsúly nem a szakmai képzésen van, hanem azon, hogy a résztvevők érdeklődését felkeltsék valamilyen tevékenység iránt. Észak-Svédországban például motorosszán-javítással foglalkoztak idén márciusban és áprilisban a munkanélküli férfiak.
Sopronban a helyi igényeknek megfelelően a vendéglátás  területén sajátítanak el gyakorlatot, de emelett számítástechnika és üzemlátogatás is szerepel az egyhónapos programban. A résztvevők a tanfolyam értékelésekor elmondták, hogy hasznosnak ítélik a foglalkozásokat, s különösen a számítógéphasználat keltette fel eddig az érdeklődésüket. Többen kifejezték szándékukat, hogy a jövőben tovább szeretnék mélyíteni az itt megszerzett ismereteiket. Nagy sikere van a főzéseknek. A heti két gyakorlaton a tanulók kérése alapján állítják össze a menüt. Ők szerzik be az alapanyagokat, ők készítik el az ételt.
A tanfolyamon oktató tanárok megítélése szerint fejlődésre képes a csoport. Az elméleti és gyakorlati órákon aktívan vesznek részt az emberek, az oktatás jó hangulatban történik.
A soproni képzéssel egyidőben zajlik az osztrák tanfolyam, aminek szervezője az eizenstadti WIFI. Az ottani résztvevők egy elhagyott malmot újítanak fel Nickitsen.
A program fontos célja az is, hogy motiválás mellett a felnőttképzésben résztvevő tanárok, szervezők is találkozzanak egymással, tanulmányozzák egymás szakmai gyakorlatát. A magyar és osztrák partnerek áprilisban jártak Svédországban. A soproni és a nickitsi tanfolyamra pedig a svédországi TBV-től érkezett háromtagú delegáció.
A tanfolyam utolsó hetében találkozik egymással az osztrák és a magyar csoport. Egy nap Nickitsen, egy nap pedig Sopronban tartanak közös programot a résztvevők.

Merényi Zoltán



2000. december 08., péntek 09:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület