CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  



Rontott erdő? Falra vele!


Nem tudom, használják-e még erdész berkekben a rontott erdő fogalmát. Telepítés, mely rosszul sikerült, nem találták el a talajhoz a fafajt stb., s a fák csak "szenvednek", kínlódnak, gyengén nőnek, alig vastagszanak, girbegurbák törzseik...
Nos, a fényképek ilyen kis erdőcskét mutatnak. Különböző részletek láthatók a színes képen. Némelyikből egyértelmű, hogy az akácok enyhén lankás tájon nődögélnek. Lehetne az erdőrészlet valahol a kunsági homokpusztákon is... Azután egy másik fotó erősebb törzsű akácra futó borostyánt mutat. Nem, ez mégsem a Kiskunság. Arrafelé olyan nagy a szárazság, hogy nincs esélye borostyánnak megmaradni.
A rejtélyre fény derül: Zsennye a hely, ahol az akácos erőlködik az életéért. A közepes méretű képeken furcsa, erdőbe nem illő "jelenségek" láthatók. Ágakból összekötött (tankcsapda jellegű) kompozíciók, melyek azonban szolgálnak. Nagy, összevissza nyakladó papírlapokat hordoznak, s a lapokon hatalmas, színes "ákombákomok".
Ha pedig a Szombathelyi Képtár első emeletének kiállítótermében szétnéz a látogató, a tájékoztató célzattal falra applikált képösszeállításon megörökített örömfestmények eredetijeit is megtekintheti.
Polgár Csaba florális kalligráfiái láthatók jelenleg e teremben. Hatalmasak, színesek, magukkal ragadóak, ahogyan egyenetlen felületükkel fellógatva körülvesznek minket, felülről nézve ránk, akár egy-egy Gulliver.
Ahogyan a fényképek a művek keletkezését megörökítik és bemutatják, a festő kiment a természetbe, s hosszú nyél végére erősített ecsettel megpróbálta megragadni az életet. Az oxigénadó, építőanyag-adó, szívet-lelket nyugtató ERDŐ érzését. Örömfestészet ez, ahogyan a dzsessz-zenészek felhőtlen együttzenélése örömzene.
Meglehet, hogy "HASZNOSSÁGA", használati, felhasználási értéke szerint ez erdőcske rontott erdőnek minősíttetne szakmailag, s faanyaga leginkább csak tűzifaként lehetne értékesíthető - azáltal azonban, hogy Polgár Csaba lelkébe behatolván a művészi alkotások ezen hihetetlen látványt nyújtó darabjait hozatta vele létre, CSODAERDŐ-nek kell inkább neveznünk.
Mázolmány - mondaná talán a nagyon aprólékos, a nagyon pontosan megörökítő festményeket preferáló művészetkedvelő. Lélekemelő, felszabadító, gondolatébresztő, HATÁSOS csoda! - mondja a magát elbűvölni, elvarázsolni hagyó nyitott lélek. Belép a kiállítóterembe, végigkóvályog a látványterek között... azután hazamegy, és még napokig el-ellágyul a szíve, ha visszagondol a látottakra: mire nem képes a természet, ha átszűrődik egy művész érzékeny lelkén!

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2000. december 12., kedd 18:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület