CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A magyar külpolitika kész segíteni Romániát

Kovács László külügyminiszter nyitotta meg az MSZP kampányát Sopronban


Az elmúlt héten Sopron város vendége volt Kovács László külügyminiszter, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei listájának vezetője. Érkezése után a soproni Európa Napok keretében tartott előadást a volt megyeháza dísztermében. Elszomorító, hogy az Európa Napok rendezvényeit, s ezen belül a külügyminiszter előadását is nagy érdektelenség kísérte - mindez az EU-tagságért küzdő Magyarország egyik olyan városában amely néhány km-re fekszik az Unió keleti határától...
Később a Vas-Villában már teltház fogadta a jelenlegi kormányzópárt egyik legnépszerűbb politikusát. A bevezető mondatok után dr. Fülöp József alpolgármester értékelte a városban megtörtént beruházásokat és fejlesztéseket.
A külügyminiszter beszédében kijelentette: az eltelt négy év külpolitikája mindent megtett Magyarországért, amit a feltételek megengedtek, és ami az ország épségét garantálta. A külügyminiszter a NATO tagság kérdésében kijelentette: a tagság nem a háború megnyeréséhez, hanem megelőzéséhez kell. A kampánygyűlés a beszédeket követően a résztvevők kérdéseinek megválaszolásával folytatódott. Ezt követően Kovács László készségesen állt az iNteRNeTTo.Sopron rendelkezésére:
- A közelmúltban hazánkban járt az Európai Unió trojkájának (Ausztria, Nagy-Britannia, Luxemburg) küldöttsége, akik a koszovói válságban érintett országokat keresik fel, melyet a jugoszláv kormány gyakran az ország belügyeként kezel. Ön szerint a válság mennyire veszélyeztetheti a térség biztonságát, stabilitását?
- Az EU trojkája rendkívül súlyosnak ítéli meg a helyzetet, bármikor kirobbanhat egy újabb fegyveres konfliktus, ami méreteiben meg is haladhatja azt, ami eddig történt. Én ezzel az értékeléssel sajnos egyet kell, hogy értsek. Mi nem osztjuk azt a jugoszláv véleményt, hogy ez belügy! Ez a nemzetközi közösség ügye. Mi a politikai rendezés hívei vagyunk, elítéljük az erőszak alkalmazását, a terrorizmust és annak támogatását. Magyarország nem lép fel önálló akciókkal, de támogatja az EU közös lépéseit. Rendkívül fontosnak tartjuk azt, hogy a közösség minél egységesebben lépjen fel. Megállapodtunk abban, hogy a szerb elnökkel Milan Milutinovics-csal felveszem a kapcsolatot és megpróbálok én is közbenjárni a tárgyalásos rendezés elősegítésére. A jugoszláv vezetés nem mutat egyenlőre megállapodási készséget, ezért van szükség arra, hogy a nemzetközi nyomás egységes legyen.
- Áprilisban kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások Magyarország és az EU között. Lehet-e a tárgyalások legfőbb ütközőpontja a schengeni megállapodás?

- A schengeni megállapodás az unió közösségi joganyagának részévé vált. Arra nincs lehetőség, hogy Magyarország az EU tagja legyen, de a schengeni megállapodáshoz ne csatlakozzon. Magyarországnak ezt vállalnia kell. Ez a vízumpolitika tekintetében azt jelenti, hogy Magyarország minden országgal szemben vízumkényszert kell, hogy bevezessen, akik a csatlakozás pillanatában vízumra kötelezettek az Európai Unióban. Ha a mai állapotot nézzük ez azt jelenti, hogy nem kell változtatni vízumpolitikánkon Horvátországgal, Szlovéniával, Szlovákiával szemben, mert ezen országok polgárai ma is vízum nélkül utazhatnak az EU országaiba. Más a helyzet Romániával, Ukrajnával és Jugoszláviával. Ez a három ország vízumkötelezett az EU országaiban, Magyarországon viszont nem. Ha Magyarország EU taggá válik, akkor ezzel a három országgal szemben is vízumkényszert kell bevezetnünk. Látok megoldást Románia esetében. El lehet érni azt, hogy Románia, Szlovákiához és Horvátországhoz hasonlóan megkapja a vízummentes beutazás lehetőségét. A magyar külpolitika kész segíteni ennek érdekében. Ha ez sikerül, ez a kérdés nem jelenthet problémát. Ha nem akkor különböző technikai megoldásokon kell gondolkodni, pl: több évre korlátlan beutazást biztosító vízumok kiadását. Ha ezt megvalósítjuk nem sértjük a szomszéd országok tisztességes polgárait, a magyar kisebbséget, de védjük az ország közbiztonságát.
- Kérem engedjen meg egy személyesebb kérdést. Ön az MSZP Győr-Moson Sopron megyei listavezetője. Van-e valami különös kötöttsége a régióhoz, azaz miért pont a megye szocialistáinak felkérését fogadta el?
- Egy nagyon régi kötődésem az, hogy Sopron, Fertőd, Fertőrákos, Nagycenk voltak állomásai nászutamnak a '60-as évek végén. Ez egy fontos emlék és kötődés. Így, hogy nem éltem itt, 1994-ben felkértek a megyei lista vezetésére; akkor ezt nagyon megtisztelőnek tartottam és elvállaltam. Amikor most felkértek, még jobban örültem, mert ez azt jelenti, hogy nem voltak elégedetlenek a munkámmal, számítanak rám, és úgy gondolják, hogy az én nevem nem taszítani fogja a szavazókat, hanem inkább vonzani fogja a választókat.
- A következő kormány négy éves periódusa alatt az ezredforduló is bekövetkezik. Ad-e ez valamiféle különleges aktualitást önöknek?
- Ez egy olyan dátum, ami a magyar államiság ezredfordulója. Ez volt az első kötődésünk Európához. Kicsit - bár tudom, hogy a párhuzam sántít - a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozásunk is egyfajta újbóli kötődést jelent. Reményeink szerint ezekben az években leszünk tagjai e szervezeteknek. Ez talán az ezer évvel ezelőtti események megismétlését jelentheti.
majorm@sopron.hu
Fotó: Németh Péter



1998. április 27., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület