CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  



Savaria Szálló, télikert, EU


December 21. Csütörtök, Szombathely, a Savaria Szálló télikertje. Hagyományos karácsonyi ünnepi rendezvényét tartja az Európai Unió - Magyarország Egyesület.
Túl vagyunk az országjelentésen, túl vagyunk az EU nizzai csúcsértekezletén - végre kaptunk már valami dátumot, ha csúnyán akarnék fogalmazni, azt mondanám: "mézesmadzagnak", de nem akarok csúnyán fogalmazni, mert inkább az alagút végén fénylő ponthoz érdemes hasonlítani ezt a dátumot, ezt a tájékoztató jellegű kis támpontot. Az EU 2003-ra készen fog állni az új tagok felvételére. Legyünk készen akkorra mi is - üzeni e hír.
Hasznosak a gátolni, akadályozni törekvők - ellenükben jobban összefog az egyet akarók csapata, velük szemben megerősödik a csakazértis. Valószínű, lesz szóharc, reklámharc, ilyen-olyan propaganda és ellenpropaganda a népszavazás előtt, melyen majd megkérdezik hazánk lakosságát, óhajtja-e, hogy ne kelljen többé utazni ahhoz, hogy "nyugatra" menjen, óhajtja-e, hogy semmiféle határátlépésre ne legyen szükség ahhoz, hogy Bécsbe, vagy Berlinbe "ruccanhassunk".
Egyelőre még csak békés, "naiv" eszközökkel folyik a ráhatás, a meggyőzés a csatlakozás érdekében. Ilyen emberi gesztus, kellemes érzést keltő megmozdulás a december 21-i szombathelyi esemény is a Savaria Szálló télikertjében. A Himnusz után ökumenikus karácsonyi köszöntő, majd ünnepi beszéd következik: Abért Csaba, a rendezvény házigazdája mondja el. A műsor igazi kavalkád, nemzetek kavalkádja. Fellép a Vaskeresztesi Vegyeskar, a Szentpéterfai Tamburazenekar, a Gradistye Táncegyüttes, a Jubicsica énnekar és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes. Bemutatkozik a szlovákiai Léva és térsége. Meghívott: Felsőőr és Felsőpulya polgármestere, a Külügyminisztérium és a Magyarok Világszövetségének képviselői. A vendégekkel érkező gyerekek ajándékcsomagot kapnak.
Kell az EU-csatlakozáshoz, hogy többszörösére emelkedjenek a magyarországi bérek. Kell, hogy a 2,8%-os, "nem-EU-konform" tejünk helyett standarddá váljék a 3,5%-os. Kell, hogy egy csomó törvényt módosítsunk, EU-hoz igazítsunk. Kell, hogy meg tudjunk szólalni "EU-nyelven". (Angol, német, francia, spanyol - no, és, a hozzánk hasonlóan kis népességű nemzetek "egzotikus" nyelvén, legyen például a holland.) No, persze, elsőrendűnek mégis az angol tekintendő. Szerencsére, térségünkben a német azért már többé-kevésbé elfogadott, használt, legalábbis, ha a bolti kereskedőkre, és a határon átnyúlóan, azaz regionálisan működő vállalkozókra gondolok.
Közhivatalnokaink bizonyosan jó sok tanulásnak néznek elébe, de - szinte biztosra veszem: nem bánják. 1955-ben Ausztria - tíz "rövidke" esztendő után - szabadlábra került. Egy évvel később nekünk azt mondták keletről: NYET. Csúnyán mondták... Most nekünk is van már tíz évünk. Tíz szabad esztendő - a senkiföldjén. Még mindig évek vannak hátra, hogy hazamehessünk otthonunkba, Európába. A kínai bölcsesség szerint a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik. Tíz éve lépegetünk. De már látjuk az út végét! Nem igaz, hogy pesszimista a magyar. Rakja a lábát, kitartóan. Otthon akar lenni a világban. Amúgy Tamási Áronosan.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2000. december 21., csütörtök 23:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület