CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Felgyorsult világ


Most a téli szünidőben (nagyobbaknak vizsgaidőszak) tovább gyorsult a világ. Villámgyorsan MÉG alakult a nyelv. Mire gondolok? Az sms-re.
Azt mindenki tudja, hogy van a mobiltelefon. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy ez eszköz nemcsak a hangok közvetítésére szolgál, de rövid szövegeket is lehet vele továbbítani. Ez az sms (short message service). Elővarázslása nem igazán kényelmes, hiszen a telefongombokra írt betűket - abc, def stb. - úgy tudjuk pontosan beírni, ha annyiszor nyomjuk meg a billentyűt, ahányadik a sorban a betű. Ráadásul még azt sem tudjuk "ripsz-ropsz" tenni, hiszen az újabb leírni kívánt betű csak akkor lesz helyes, ha megvárjuk, amíg a villogó kurzor a "képernyőcskén" megjelenik, jelezvén, készen áll az újabb betű "befogadására" a készülék. Van ugyanis egy idő-tűréshatár, amíg a betűket "be lehet vacakolni", azaz nyomogatással beírni. Lehet, hogy gyengén nyomtuk a gombot, és mi már azt hittük, a "c" jelenik meg a kijelzőn, viszont a telefon csak kettőt érzékelt, és még csak a "b" díszeleg ott, vagy(!) - ami még gyakrabban előfordul - többször nyomogattunk, mint kellett volna (mert olyan villámkezűek vagyunk - esetleg olyan ügyetlenek...), és már a svéd, szlovén vagy akármelyik nyelv különös betűi közül mosolyog ott valami, hiszen e karakterek szintén a billentyűkhöz vannak rendelve, de kívülről, a gombon már nincsenek jelezve, hisz nem fértek volna oda. A gép tehát ad egy kis időt az ügyetlenkedésre, hagy lehetőséget az elütés helyesre változtatására, s csak azután jelenik meg újból a kurzor "farokcsóválva", hogy vár az újabb beütésre.
Természetesen minden sms-ező azzal kezdi pályafutását, hogy "kitanulja", melyik karaktert melyik gomb (körülbelül) hanyadik megnyomásával lehet előhozni. A mondatok közti (kettőspont, vessző stb.) és a mondatvégi írásjelek vagy idézőjelek stb. szintén "megtanulandók", hogy gyorsabban menten a dolog. Azután, ha valaki mindenáron magyarosan akar írni, tehát ékezettel, akkor vesszős betűknél legcélszerűbb az ékezet nélküli "alapbetű" - pl. o - beütésével kezdeni, majd utána tenni egy aposztrófot (felsővessző), kettős ékezet esetén idézőjelet, s így megkapja az illető az "ó" vagy "ő" betűt. Érdemes ugyanis szem előtt tartania, hogy meglehet, neki olyan gépe van, amelyik megjeleníti a magyar ékezetes betűkészletet - előfordulhat viszont, hogy akinek az üzenetet küldi, azon illető gépe nem ismeri fel ezeket... A csúnyább a kétpontos magyar betűk esete (ö, ü), amelyek esetében az alapbetű után kettősponttal lehet csak jelezni az ékezetet... Éppen ezért van, hogy sokan lemondanak a pontosságról, és ékezetek nélkül ütögetik be a szöveget, "aztán annyi". E-mailezésből ez már ismert szokás, hiszen a különböző programok nem ugyanazon helyeken és kódok alapján ismerik fel a sajátosan ékezetelt betűket, s a nálam legszebb, legpontosabb magyarsággal bepötyögött szöveg a másik oldalon, az e-mail címzettjénél esetleg betűk, számok és mindenféle krikszkrakszok egyvelegeként fog visszavigyorogni.
Hol van itt a címben jelzett felgyorsult világ?! A szövegben. A nyelvhasználatban. Nyelvünk "változása" gyorsult fel, de nagyon(!) az sms-ezéssel. Egy-egy nyelvi lelemény pillanatok alatt (órák, napok) körbemegy az országban, a földrészen, a bolygón.
Már eddig is jókat derültünk, amikor falfirkákon vagy valahol ilyet láttunk: QQRIQ, QVASZ stb. Most az efféle "elménc"-ségekre szinte rákényszerülünk. 160 karakter lehet egy sms-ben - nem árt sűríteni mondanivalónkat, illetve(!) hogy ne kelljen annyit nyomogatni, s így még gyorsabban küldhessük a szöveget, célszerű rövid, szellemes, de egyértelmű megoldásokat kiötölni. Az újabb gépeken megvan például a "pí" (a görög betű). A pite, piros, pisze stb. szavakban felhasználják. A "q"-t már említettem. Aztán ott van az internet-világban (chat-csatornák, e-mailezés) már bevett SZVSZ (szerény véleményem szerint), vagy ugyanez angolosan (IMHO - in my humble opinion), a LOL, a rulez. Az oké csak ok, "természetesen"... A +, ha nem "plusz"-nak, hanem alsótagozatosan "meg"-nek olvassuk, jól helytáll a "meg" igekötőként - +látjuk, +lesz, +egyezünk; illetve, hogy az 1-et is felhasználjuk, s fel is fogja, akinek sürgős a közlendője: +1ezünk.
Idősebb sms-ezők szorgalmasan kapkodják is a fejüket - de, természetesen, rájuk mindig tekintettel vannak a feladók. Minden küldő pontosan tudja, milyen "kaliberű" a fogadó, s aszerint szövegez.
Titkos nyelv kialakulására, sajátos kódrendszer bevezetésére szintén kiválóan alkalmas a chat, az sms. Ketten megegyeznek abban, mi mit jelent, leginkább személyek vagy helyek "kódolt" nevében, netán betűjelében, s ha azt használják, attól kezdve már csak számukra érthető a szöveg pontosan.
Kellemes, diákos, csínytevős érzés idősebbeknek belefolyni az sms-világba, hiszen ők is alkothatnak új rövidítéseket, alkalmazhatnak új, önállóan kitalált megoldásokat. Aki sms-ezik, ma jobban érezheti úgy: benne van a felgyorsult világ vérkeringésében. Egyáltalán nincs parkolópályán, szinte megfiatalodik.
Aki pedig nem sms-ezik, és nem is vonzódik a dologhoz, malíciózusan figyeli az eszeveszettül "nyomogatók" társadalmát; boltban, utcán stb. "megértően" kikerüli a mobiljukkal ügyködőket, és köszöni, jól van. Ez aztán a békés egymás mellett élés!

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2000. december 27., szerda 21:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület