CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Hazajöttek Hollandiából a Mosonmagyaróvárról kivándorolt romák

Utrecht, romák, Fülemüle utca
Hazajöttek Hollandiából a december közepén Mosonmagyaróvárról kivándorolt romák

Csak egy család maradt kint.
Kiderült továbbá, azért mentek Krasznaival, mert az autóbuszért kevesebbet kellett fizetni, egyikük szemét ingyen nem műtötték meg, valójában csak kirándultak egyet, az egyik családot Utrechtben várták a rokonok, onnan átvitték őket Svédországba, ahol öt napot nyaraltak.
Világ, romák, téli nyaralás.
Utrechtnek nemcsak a Magyar Encyclopaediát köszönhetjük.
Aki a városban jár, a régi egyetem díszes Szenátus-termében – a kivándoroltakat a Fejér megyei Független Cigány Szervezet egykori elnöke miért vitte volna oda? –, az egy kicsit, legalábbis higgyük el, egy kicsit gondol Apáczaira meg hűséges holland asszonyára, aki legtöbbször Áprily Lajos verséből lép elénk. Aletta van der Maet.
Hanem az ember fülét hangulatával egy utcanév is hamar megüti, a táblára az éles szemű vándorok rögvest fölfigyelnek, följegyzik – én régen még Kubinszky Mihály soproni tudós ember tollából olvastam –, Utrecht egyik fő utcáját Fülemüle utcának hívják. Csak bólinthatunk az elnevezésre, néhány Fülemüle út vagy ehhez hasonló név nálunk ugyancsak emlékeztethetné a települések lakóit, hogy a táj és a természet érték.
Rögeszmés levélírók régebben úgy vélték, hogy nem sok fantáziájuk lehet azoknak, akik az utcák névadásával foglalkoznak, az viszont igaz a harmadik évezred elején is, hogy nemzeti nagyjainkat nem úgy kellene tisztelni, hogy az ország minden településén ugyanazt a tizenöt-húsz nevet lássuk.
Többet kellene megőrizni a régi nevekből, mert ellenkező esetben – ez alighanem tagadhatatlan – uniformizálódást emlegethetünk.
Szegeden remélem még mindig van Csíz utca. Aligha nevezhető az ötlet gyökértelennek, még akkor se, ha a névadás idején az új városrész egyik utcájáról volt szó. Feltehetően boldogabban lakik az ember a Csíz meg a  Fülemüle utcában, mint – példa csak –  a Hazafias Népfront téren.
Természetesen vannak nevek, amelyek évszázadosak, megőrzésükért küzdeni kell, mert emlékeztető szerepük van. Arról ugyancsak olvastam, hogy Párizsban rengeteg a középkori utcanév, s egykor milyen tiltakozást keltett az Étoile térnek De Gaulle-ról való elnevezése.
Hát ezért jelent meg előttem vasárnap délután a Fülemüle utca, ahol sohasem jártam. Beszédes emlékként hatott rám régisége, hangulata.
Ismét Kubinszky Mihály uram réges-régi Műhelybeli írásából idézek: „Nemzeti büszkeség, kultúrtörténeti emlékezés, politikai nevelés okából nagyjainkról nevezzük el legtöbb utcánkat, terünket. Újpalotán a hagyomány a főutat mégis Páskom-dűlőnek őrizte meg.”
Eszembe sem jut az egész, ha a romák nem vándorolnak ki Hollandiába, nem mennek Utrechtbe. Szeptemberben lesz háromszázötven éve, hogy a Katalin-templomban Apáczai János feleségül vette Aletta van der Maet kisasszonyt, aki követte férjét Erdélyországba, amikor Apáczait ötéves hollandiai tanulmányútjáról hazahívták.
Az apóst, Minheer van der Maet urat ne is emlegessük, Alettát se, aki Amszterdamban élt, Csere Jánost se, aki 1652 őszétől 1653 nyaráig írt, szerkesztett, nyomdába adta az Encyclopaedia első nyolc fejezetét.
Utrecht,  Régi csatorna, dóm, Új csatorna, romák, rokonok vagy nem rokonok, svédországi kirándulás, végül is mindegy.
Szövődnek tovább az álmok, van itt minden – a szöveg mintha magnóról harsogna: helyzetünk kilátástalan, nem kapunk támogatást a gyerekek neveléséhez, kivándorlásra készülünk, odakint jobb az élet –, van összepakolás, busz, tiltakozó figyelmeztetés, higgadtan nyilatkozó polgármester, Fülemüle utca, ahol talán még a dajkanóták is másképpen szólnak.

V. J.



2001. január 11., csütörtök 12:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület