CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A millenniumi napok folytatódnak

Mérlegen az emlékbizottság munkája
A millenniumi napok folytatódnak

Sok mindenről lehetne szólni a megyei közgyűlés egyik napirendi pontjával kapcsolatban. A közgyűlés elnöke, Ivanics Ferenc adott tájékoztatót a millenniumi emlékbizottság tavalyi tevékenységéről.
Hogy sok-e vagy kevés-e eddig a millenniumi zászlót kapott települések száma, önmagában eldönthetetlen kérdés. Az biztos, kétezerben a települési önkormányzatok hetven százaléka rendezett zászlóátadási ünnepséget – az elszármazottak közül sokan hazalátogattak a jeles eseményre –, az ünnepségek folytatódnak, az emlékbizottság továbbra is koordinál, információkat közvetít, segít a  szervezésben, a millenniumi rendezvények kulturális programjait konkrét szervezési feladatok vállalásával támogatja. Előzőleg a bizottság a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ szakembereinek közreműködésével módszertani segédanyag megjelentetésével segítette az önkormányzatokat, s ez különösen a zászlóátadási ünnepségek szervezésénél volt hasznos.
Mit értettek meg a népek a programokból? Vajon mit mondott, mit mond nekik az ünnep? Megfelelne ezekre e kérdésekre minden résztvevő, a megemberesedő legény éppúgy, mint a nyugdíjas, és aligha üres közhelyeket mondanának a szűkebb hazáról, ezer esztendőről, példaképekről és a magyar történelem fontos eseményeiről.  Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, mindenütt fontos eseményként tartották számon a millenniumi napot. Magunk is sokszor írtunk zászlóátadásról, idéztünk az ünnepi beszédekből, amelyek táj és nép kapcsolatáról szóltak, a múlt helyi történéseiről, a szülőföldkultuszról, a boldogulás esélyeiről, a jövőről.  Idézhetnénk büszke vallomásokat a települések polgáraitól, szép gondolatokat, a verőfény rajtuk volt, a lakókon, beszélhetnénk gondokról és felelősségről is, köztudatról, arról, milyen műsorral léptek fel az óvodások, általános iskolások, a település művészeti csoportjai, ki adta át a kormány ajándékát a polgármesternek.
A beszámolóban külön is szólt Ivanics Ferenc azokról a rendezvényekről, amelyeket a települések saját múltjuk és történelmi örökségük megbecsülésének szándékával tartottak, emlékművet avattak, emlékparkot, emlékhelyet alakítottak ki, millenniumi keresztet állítottak, amely megyei kezdeményezésre és támogatással valósult meg, s a millennium mondanivalója mellett méltón fejezte ki a kereszténység évfordulójának eszmevilágát. Ugyancsak a megyei önkormányzat kezdeményezése volt a Kultúrával a Nyugat kapujában címet viselő fesztiválsorozat – országos rendezvény lett belőle –, azután egy tudományos konferencia (Fejezetek a magyar vármegyerendszer történetéből). A megyei millenniumi alapból tavaly tizennyolc települési önkormányzat, illetve rendező szervezet kapott támogatást a program megrendezéséhez.
A kutatók számára bizonyára hasznos dokumentációs anyag lenne, ha a tavalyi és az idei év augusztus huszadikáig tartó millenniumi eseményeit – a helyi szervezők nevével együtt –  megjelentetné a munkacsoport.

V. J.



2001. január 11., csütörtök 13:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület