CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  



Zajlik az új év


Kezdjük mindjárt azzal, mik NEM történnek. Például, városunk egyik és másik főiskoláján (Berzsenyi Dániel Főiskola, Egészségügyi Főiskola) némelyeknek, sajnos, NEM sikerült egy-két vizsgájuk... Azután: némelyeknek már most világos, NEM lesz elegendő a húzós januárra (a szokásos decemberi kiköltekezés után) a "keret"...

De nézzünk "vidámabb" dolgokat! Január 16-án, kedden beiktatták hivatalába Vas megye főügyészének büntetőjogi helyettesét, dr.Simon Józsefet, aki 1992 óta volt városi vezető ügyész Szombathelyen.

Szintén e napon történt, hogy értékelték a Vám- és Pénzügyőrség Nyugat-dunántúli Regionális Parancsnokságának múlt évi tevékenységét. Arnold Mihály tartotta ezt követően a sajtótájékoztatót. A VPOP országos parancsnoka megfelelőnek értékelte a régió (Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron) technikai feltételeit. A 16 nyugat-dunántúli vámhivatalban tavaly több, mint 155 000 vámkezelés történt, a befolyt vám 207 milliárd forint volt.
Vannak feltételezések, hogy miután tagjai leszünk az Uniónak, a VPOP ellenőrzési joga meg fog szűnni... Arnold Mihály azonban kijelentette, elképzelhető, hogy a schengeni határ a csatlakozás után is fenn fog maradni, az ellenőrzések pedig majd csak fokozatosan csökkennek. "Arra törekszünk - és ezzel a bucsui és a szombathelyi vámhivatal összevonásakor élen járt ez a régió -, hogy szakembereinket más területekre irányítsuk át, és akik vállalják ezt a feladatot, azokra a déli és keleti határaink megerősítésénél is számítunk" - mondta a VPOP országos parancsnoka.

Január 18-án, csütörtökön Paizs László Munkácsy-díjas érdemes művész munkáiból nyílik kiállítás a Szombathelyi Képtárban. (Rendező: Szepesi Hédi művészettörténész) A tárlatot Markó Péter, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke fogja megnyitni.

Január 19-én 16 órakor a Savaria Múzeum kőtárában érdekes könyv bemutatóját tartják. A szerző Dr.Kiss Gábor. A könyv címe: Vas megye 10-12. századi sír- és kincsleletei. Az esemény szervezője a Vasi Múzeumbarát Egylet.

Január 20-a, szombat: Rotarys jótékonysági bál lesz Szombathelyen, a Savaria Szállóban. A klub a bál bevételének jelentős részéből tehetséges fiatalok külföldi tanulmányait támogatja, s lehetőséget biztosít külföldiek itt-tartózkodására. Jelenleg egy ázsiai diák van itt, majd egy dél-afrikai, búr származású fiatal fog egy évig nálunk tanulni.

Hír a Vas Népe január 17-i számának 9. oldaláról: "Gencsapáti (tk) - A Dunántúl legnagyobb amatőr csillagászati távcsöve áll a gencsapáti Szendrői család udvarán. Szendrői Gábor gimnazista fiával együtt évek óta végez tudományos megfigyeléseket a saját kezűleg épített, letolható tetejű kupolából. Mindketten tagjai a Magyar Csillagászati Egyesületnek, tapasztalataikat, észleléseiket rendszeresen közli a Meteor című szaklap. Az óragéppel felszerelt, 355/1500-as Newton-tükrös távcső automatikusan követi az égbolt mozgását, így hosszú expozíciós idejű képek is jól készíthetők vele. Így történt ez a múlt heti teljes holdfogyatkozáskor is, amikor a két lelkes csillagász három órán keresztül folyamatosan rögzítette a rendkívüli égi látványosság fázisait."

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. január 17., szerda 21:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület