CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

Egyre több nemzetközi tekintélyü fizikus válik metafizikussá

Interaktív hit és tudomány II.
"Lélektől áthatottan"

Lélektől áthatottan
Közismert, hogy már Kepler János csillagász (1571-1630) is a Föld lelkének létezéséről beszél "Világok harmóniája" cimű főművében. "A Föld lelkében látom az állatöv, mi több, az egész látható égbolt tükörképét világítani - amely az ég és a föld dolgai közötti kölcsönös érzékelés köteléke."
A föld-lélekről azután az emberi lélek megfelelő alapszerkezetére következtetett:
"Az ember életereje nemcsak a fénysugarakban, hanem a hangrezgésekben rejtőző harmóniákhoz is igazodik." (Érdekes, hogy ez a „zenei" gondolat más formában ugyan, de már Platonnál jelentkezik.) Az egész látható állatöv befolyását látta áramlani a lélek legbelsejébe. A kozmikus hatások itt lelkiállapotokká alakulnak.
Prof. W. Heitler, egy modern zürichi atomfizikus "Az ember és a természettudományos felismerés" cimű művében (Braunschweig, 1965) ugyanerre az eredményre jut: "Nem fog sikerülni elkerülnünk azt a végkövetkeztetést, hogy rajtunk kívül is létezik valami szellemi, egy szellemi alapelv, amely mind az anyagi világ törvényeivel és eseményeivel, mind pedig saját szellemi tevékenységünkkel függ össze." Erre a végkövetkeztetésre kényszerítenek bennünket a kvantum-mechanika megállapításai, amelyek értelmében az atomban lévő elektronok nem az általunk ismert kauzális, hanem számunkra ismeretlen, magasabb törvényszerűségeknek engedelmeskednek. úgy is mondhatnánk, hogy egy magasabb (szellemi) létezési platformról irányítják őket.
Hasonló eredményre jutnak a modern csillagászok az Univerzum belső szerkezetének vizsgálatainál is. A tudomány ma újra, de egy magasabb síkon közeledik a valláshoz (amellyel már mindig szoros kapcsolatban állt), amikor csillagászok a szellem által vezérelt olyan harmónia megnyilvánulását ismerik fel a kozmikus folyamatokban, amely egy, a mindenség történéseire kiható, tervező és irányító szellemre utal.
Hedwig Conrad-Martius "Természettudományos-metafizikai perspektívák" című írásában (Hamburg, 1948) összefoglalásképpen arra az eredményre jut, hogy "csaknem minden jelentős fizikus mára metafizikussá vált". Míg azok, akik a tudományos fejlődésekről és felismerésekről legtöbbször csak évtizedekkel később értesülnek, még a materializmus felé hajlanak, a tudomány már rég legyőzte azt, és elkezdte a szellemet primérnek, minden jelenség alapjának, belülről rendszerezőnek és irányítva-hatónak tekinteni.
Az említett írónő, a Müncheni Egyetem természetfilozófiai docense, leszögezi, hogy "fizikai világunk - végtelen folytonossági terével együtt - csak egy szelete vagy metszete a legmélyebb metafizikai indíttatásból valóságosan és objektíven taglalt kozmosznak." Ezen túlmenően "a lélek teréről, a szellem teréről, igen, Isten teréről beszélhetnénk."
Bizonyos értelemben érintkezik W. Moock-kal ("A világ összefüggése", 1940), aki a kozmosz hierarchikus fokozatú felépítéséről beszél, és ezzel az új szellemi felfogásokhoz közeledik. Közben pedig állandóan nő azon vezető természettudósok száma, akik a kozmosz szellemiségét igenlik.
De erről későbbi cikkeinkben számolunk be.

Lüdke Csellich Ingrid



2001. január 21., vasárnap 21:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület