CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Dr. Molnár Eszter főorvos szerint sok az előítélet

A depresszió gyógyítható
Sok az előítélet

Nemzetközi előrejelzések szerint ebben az évtizedben az egészségügy legsúlyosabb problémái a pszichiátriai, pszichológiai megbetegedések, ezeken belül is a depresszió és következményei lesznek.

E prognózist tudomásul véve, tapasztalaton alapuló meggyőződésem, hogy a szóban forgó betegségcsoport már az elmúlt évtizedekben is rohamosan élre tört, s nagymértékben befolyásolta a lakosság életminőségét, károsan hatott ki meglévő, krónikus betegségek lefolyására, vagy akár az élet- és munkakörülményekre.
A depresszió elnevezést a laikusok nagy része félreértelmezi, tévesen az elmebetegségek csoportjába sorolja, ezért a kórkép felismeréséhez, megfelelő kezeléséhez sok előítéletet kell leküzdenie az orvosnak.
Tisztázni kell tehát, mit értünk depresszió alatt.
A depressziós lelkiállapot lényege a küzdelem feladása, a reménytelenség, kiúttalanság érzése, amely mind élettanilag, mind lelkileg súlyosan veszélyeztető tényező. A szorongás pedig abban áll, hogy helyzetünket megoldhatatlannak minősítjük, mert nem érzünk magunkban elég képességet a veszélyeztető helyzet megoldására. A fel nem ismert és kezeletlen szorongás, depresszió súlyos következményekkel jár, úgynevezett „önkárosító” magatartásformák kialakulásához vezet, amelyek közül leggyakoribb az alkoholizmus, a dohányzás, a drogfogyasztás és az öngyilkosság. Az elmúlt évtized társadalmi, politikai, gazdasági átalakulása törvényszerűen a kóros magatartásformák megszaporodását vonta maga után.
Ez a jelenség nagy terhet ró az amúgy is túlterhelt betegellátó rendszerre (háziorvos, ügyeleti szolgálat, kórház, mentőszolgálat), így aztán érthetően megnövekszik az itt dolgozók felelőssége. A szorongásos roham, vagy pánikbetegség ugyanis legtöbbször súlyos szervi betegségre jellemző tünetekkel jelentkezik, amelytől elkülöníteni csak részletes kivizsgálással, az életkörülmények gondos elemzésével lehet.
Mit lehet tenni a betegség időben való felismerése érdekében?
Először is nagyon fontos megfelelően tájékoztatni a közvéleményt a szorongás és depresszió tüneteiről, őszinte és feltáró beszélgetéssel megnyerni a betegek együttműködését, segíteni az előítéletek, félelmek leküzdését.
A feladat tehát nem csekély. Éppen ezért az egészségügynek a tájékoztató, felvilágosító tevékenységéhez nagy segítséget nyújthat a tömegkommunikáció.
A felderített betegség gyógyítása szakorvos feladata, mégpedig pszichiáter foglalkozik megfelelő szaktudással, gyógyszeres lehetőségekkel felfegyverkezve a betegek eredményes kezelésével.
Ma már valóban hatékony, teljes gyógyulást eredményező gyógyszerekkel rendelkezünk, amelyek segítségével elkerülhetők a visszafordíthatatlan állapotok, következmények kialakulása, tehát érdemes végigjárni azt az utat, amely a háziorvosi rendelőtől a pszichiáter szakorvosig vezet.
Az egészségügy megfelelően felkészült. A lakosság részéről elvárt követelmény a cél érdekében az, hogy fokozni kell az egyéni felelősséget, felismerve és átérezve az önmegfigyelést, illetve alkalmasint a környezetre való odafigyelést. Az izoláció, a közös problémáktól való elfordulás  hibás magatartás, káros következményei az egyénre hatnak vissza.
Összefoglalva tehát: a depresszió betegség, lelki zavar, amely eredményesen gyógyítható.

Dr. Molnár Eszter  
belgyógyász főorvos



2001. január 25., csütörtök 11:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület