CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Most csak a férje járja az utakat

Csáki Klári kamionsofőr lett
Most csak a férje járja az utakat

Azt hihetné az ember, hogy egyetlenegy lánynak se jutna eszébe, hogy lakkozott körmeit tövig vágottra, divatos női cipőjét bakancsra cserélje, autószerelő legyen. Az meg pláne nem, hogy mondjuk a kényelmes bevásárlóközpontot, a meleg irodát, a fehér köpenyt váltsa fel kamionra.
A Nyíregyháza melletti Kemecsén született Csáki Klári semmiben nem különbözött leánytársaitól. Kisiskolás korában copfot, fodros szoknyát viselt. Szüleivel és húgával időközben Sopronba, majd Nagycenkre költözött. Ahogy nőtt-nődögélt, egyre több időt töltött édesapja autószerelő műhelyében. Érdekelték az Otto motorok, a karburátorok, figyelmét az ékszíjak feszessége, a fékbetétek meg a biztonságot adó radiálok kötötték le. Babázás helyett a gyertyakulcsokat, az emelővasakat, a levegőszűrőt babrálta.
Nem is volt baj mindaddig, amíg el nem érkezett a pályaválasztás ideje. A család ellenkezett, de Klári autószerelőnek jelentkezett. Harmincöt fiúval járt egy osztályba. Kék overállban, csutkára vágott, olajos körmökkel, bakancsban, hosszú fekete haját sapka alá gyűrve állt a szerelőaknában. Mindent tudott, amit a szakmáról tudni illett. A szíve vágya, hogy autószerelő legyen.
Érettségi előtt állt, amikor édesapja kamionsofőr lett. Egyik útjára magával vitte. Klári ettől kezdve már tudta, lőttek az autószerelésnek, megszűnnek a műhelyek, az aknák, a kevergő olajszag. Csak a kerekek surrogása, a motor zeneszerű hangja, a lóerő és a száguldás számított. Az érettségi és a kamionsofőrséghez szükséges iratok megszerzése után Lőcze Lajos teherfuvarozó jóvoltából kamionsofőr lett.
Új időszak kezdődött a fiatal és nagyon csinos lány életében. Bejárta Európa szinte valamennyi nagyvárosát, s élte a kamionosok nem mindig irigylésre méltó életét. Hajnalban kelt, ott aludt, ahol éppen ráesteledett. Maga szerelte a lerobbant autóját, igaz mindig akadtak kamionosok, akik az úton is lovagok, segítőkész férfiak maradtak.
Férjét, Kolnhoffer Józsefet is a kamionozásnak köszönheti. Hosszú hónapokon át autóztak, társak voltak jóban-rosszban, a hosszú utakon sokat beszélgettek a CB-rádió segítségével. Észrevétlenül szerelmesek lettek… Négy hete, Dóri születése óta boldog szülők. Klári életében a kamion zümmögő motorhangját a baba sírása váltotta fel. Az édesanya most kerék helyett pelenkát cserél, a légnyomás mérése helyett Dóri súlyát figyeli.
Most csak Kolnhoffer József járja az utakat, sokat mesél párjának és Dórinak, akit már most óvnak a kamionoktól, holott egyetlen percre sem bánták meg, hogy ők ezt választották. Ha Dórinak testvére is lesz, ha Klári ismét munkába áll, kamionos tapasztalatával szívesen koordinálná egy szállítmányozási cég fuvarjait.

Török Magda



2001. január 29., hétfő 10:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület