CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sport  

A nőknél Capriati, a férfiaknál Agassi győzött

Australian Open 2001

   Alig, hogy két hete elkezdődtek az Ausztrál Nemzetközi Teniszbajnokság küzdelmei, már véget is értek. A melbourne-i volt a négy Grand Slam torna első állomása. A találkozók remek színvonalat, kiélezett versenyeket hoztak. Az első hét még nagyobb meglepetések nélkül zajlott. Igazán csak az amerikai Sampras és az orosz Safin korai kiesése lepte meg a közvéleményt. A második hét viszont már bővelkedett érdekességekben. Na, de ne rohanjunk annyira előre.
   A magyar indulók közül Marosi Katalin az első, míg Kuti Kis Rita a második fordulóig jutott el. Utóbbinak nagy esélye volt legyőzni a közönség-kedvenc Anna Kournikovát, de 4-1-es állásnál megremegett a keze, így végül az orosz szépség jutott tovább.
   A nők mezőnyében a negyeddöntőkig minden a papírforma szerint történt. Egyedül a Szeles-Henin párharc hozott nagyobb küzdelmet. A magyar származású Szeles csak 3 játszmában kerekedett felül a tehetséges belga hölgy felett, aki a 2. és a 3. játszmában is 4-3-ra vezetett, és szerválhatott. Ennek ellenére győzött a Jennifer Capriatirutin. A 8 között láthattuk többek közt a már említett Kournikovát és Szeles Mónikát, a végső győzelemre is esélyesnek tartott Davenportot, a Williams lányokat, a dél-afrikai Amanda Coetzert, a magabiztosan menetelő Martina Hingist és az amerikaiak meglepetés-emberét,  Jennifer Capriatit is. A negyeddöntők hozták a torna legszorosabb küzdelmeit. A négy összecsapásból csak a Kournikova-Davenport találkozó lógott ki, hiszen a csinos Anna jó megmozdulásai ellenére ezúttal sem tudott egyenletes teljesítménnyel kirukkolni a hihetetlenül jól szerváló Davenport ellen. Így tulajdonképpen két sima szetben kényszerült búcsúra. Capriatinak már nehezebb dolga volt Szeles ellen. Végül a jobb erőnlétű amerikai hölgy jutott tovább. A végletekig kiélezett csatákat láthattunk a másik két mérkőzésen. A világelső Martina Hingis 3 játszmában jutott túl a fiatalabbik Williams-lányon, Serenán. A 3. szetet 8-6-ra nyerte a svájci teniszezőnő. Ugyancsak 8-6-os 3. szettel lépett a következő körbe Venus Williams, akit nagy meglepetésre igencsak megizzasztott a dél-afrikai Coetzer. Valószínű, Venusból többet vett ki ez a találkozó, hiszen az elődöntőben sima 6-1, 6-1 arányban maradt alul az előző körben testvérét búcsúztató Hingis ellen. Venus később párosbeli sikerével vigasztalódhatott testvére oldalán. A másik ágon Capriati gondoskodott a meglepetésről. Ezúttal Davenport volt a szenvedő fél. És, hogy a döntő is sokáig emlékezetes maradjon a nézőknek, arról szintén a kirobbanó erőben teniszező Jennifer gondoskodott. Két játszmában kerekedett felül a magabiztosságát gémről-gémre elvesztő Hingis felett. A 3 évet kihagyó (1993-96 között) Capriatinak ez volt a legnagyobb sikere 1992-es olimpiai bajnoki címe óta.
   A férfiaknál az első meglepetést Sampras kiesése okozta. Az amerikai több 5 játszmás csata után a 16 között kényszerült búcsúra a szintén amerikai Todd Martin ellen. Magabiztosan jutott túl ellenfelein Agassi és a helyi kedvenc, Pat Rafter. Az ausztrálok másik üdvöskéje, Leyton Hewitt a spanyol Carlos Moya ellen kapitulált a torna egyik legjobb mérkőzésén, melyet az Eurosport jóvoltából a magyar teniszbarátok is nyomon követhettek. A két játékos hatalmas, közel 4 órás Andre Agassiküzdelemben döntötte el a továbbjutás sorsát. Teljesítményét később már képtelen volt megismételni Carlos Moya, így az elődöntőbe a francia Grosjean jutott. Bombameglepetésre Clement révén még egy francia szerepelt az elődöntőben. Ő az orosz Kafelnikovon jutott túl. Az elődöntőben Grosjean kezdett jobban, a 3. játszmában már meccslabdája is volt, de nem tudott élni vele. Clement viszont megérezte honfitársa elbizonytalanodását, kezébe vette az irányítást, és 4 órás küzdelem után már döntősnek mondhatta magát. A másik ágon igazi csúcstalálkozóra, a Rafter-Agassi párharcra került sor. Szenzációs mérkőzést láthatott a kilátogató 15 ezer néző. Az első játszmát Agassi nyerte 7-5 arányban, de a következő kettő után már a hazaiak kedvence, Pat Rafter vezetett 2-1 arányban. Azonban a nagy tempóban fokozatosan elfáradt, így a jobb erőnlétű amerikai sikerével fejeződött be az összecsapás, mely - mint később kiderült - előrehozott döntőnek bizonyult. Azt ugyanis magabiztosan, 1 óra 46 perc alatt a precízen játszó Agassi nyerte az elődöntő fáradalmait még erősen érző Clement ellen.
  Magas színvonalat hozott tehát az elmúlt két hét, szerencsésnek érezhette magát, aki jelen lehetett Melbourne-ben. Folytatás tavasz végén, Párizsban.

A döntők eredményei :

Női egyes
Jennifer Capriati (USA/12) - Martina Hingis (SUI/1) 6-4, 6-3

Férfi egyes
Andre Agassi (USA/6) - Arnaud Clement (FRA/15) 6-4, 6-2, 6-2

Női Páros
S.Williams/V.Williams (USA) - Davenport/Morariu (USA/7) 6-2, 4-6, 6-4

Férfi páros
Björkman/Woodbridge (SWE/AUS/4) - B. Black/Prinosil (ZIM/GER/14) 6-1, 5-7, 6-4, 6-4

Vegyes páros
Morariu/E.Ferreira (USA/RSA/3) - Schett/Eagle (AUT/AUS/4)  6-1, 6-3

(Fotók - www.ausopen.org)



2001. január 29., hétfő 15:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület