CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  



Jet-set és még sokan mások


Hankiss Elemér nagyléptékű, összefogó gondolatait globalizációról, nemzeti értékekről előző cikkemben ismertettem. Az Institute for Social and European Studies copyright-jelzésével a Műhelytanulmányok sorozat 5. kötetét (megjelent 2000-ben) szintén ő jegyzi, két tanulmánnyal. Az első a magyar társadalom habitusának alakulását elemzi - az elmúlt tíz év tükrében.

A szerző az egyes társadalmi rétegeket és csoportokat külön-külön veszi szemügyre.

A "vadászok" - azaz a zavaros átmenet dzsungelében vadászók - vadászterületnek tekintették a Pannon-medencét, "nagyvadra mentek, nem ismertek istent, embert és törvényt".
Egy részük időközben már megszelídült, újgazdaggá civilizálódott. Mára már nem is nevezzük őket "maffiózóknak", mint tettük a kezdeti években.
E vadászok az államszocializmusban is megvoltak, csak nem ilyen nagy számban; és sokkal csendesebben, "lopakodva" vadásztak - bár a '80-as években a második gazdaságban már erőteljesebben jelentkezett az új, fent bemutatott, "célratörőbb" forma...

Az igen találó réteg- és csoportmegnevezések a továbbiakban önmagukért beszélnek: vállalkozó polgárok, globális polgárok, politikusok, jet-set, értelmiség, kis- és középpolgárság, leszakadtak, nyugdíjasok.

Emeljük ki most, az érdekesség kedvéért a leszakadtakat, az értelmiséget, a 'jet-set'-et és a globális polgárokat. Csak néhány mondatot idézek kategóriánként, hogyan látja őket a szerző.

A leszakadtak. "Alázat. Lázongás. Fásultság. Kétségbeesés. Megélhetési bűnözés. (Ne feledjük, Illyés Gyula annak idején az uraság csűreit éjnek idején ügyesen-szorgosan fosztogató szegényekről "hősökként" beszélt!)"

Az értelmiség. Őket háromfelé osztja a professzor - aszerint, hogy 1989 előtt a támogatottak, a tűrtek vagy a tiltottak csoportjába tartoztak-e.

A jet-set. "Fiatalok. A 20 és 35 évesek generációjának sikeres élcsapata. "Aranydiplomások", és itt az arany nem a kitűnő bizonyítványra utal, hanem arra, hogy diplomájuk a szó szoros értelmében aranyat ér." Mely végzettségek értendők ide? Közgazda, üzletember, menedzser, jogász, IT-mérnök (információ-technológiai - a szerk.), diplomata stb. "Hasznos szerepet játszanak az ország életében és fejlődésében." "Erősen hajtanak, sokat dolgoznak, tanulnak, dinamikusak."

A globális polgárok. "Azok az üzletemberek, bankárok, menedzserek, nemzetközi szakemberek, akik a kialakulóban lévő globális térben mozognak, a globális hálókat építik s használják, az új, globális nyelvet beszélik..." "Habitusuk jegyei: elegancia, szakszerűség, fegyelem, zárkózottság, "globális korrektség", globális öntudat, nagy ego, bizonyos fokú "Übermensch-tudat". Természetesnek és indokoltnak tartják, hogy az adott ország lakosságának átlagánál akár tízszer-hússzor-ötvenszer többet keressenek, mert ők hozzák az országnak a jólétet."

Aki kedveli a feszes, pontos megfogalmazásban - mégis élvezetes stílusban - előadott pengeéles megállapításokat, s a témakör is foglalkoztatja, igazán ajánlom neki a könyvet. Ha nem tudja megszerezni, látogasson el a könyvtárba, kérje ki a tavalyi Népszabadságok bekötött példányai közül azt a kötetet, amelyben a július 22. szombati szám is benne van, s annak 'hétvége' mellékletében szintén megtalálja. Címe: Trabant a kertben.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. január 29., hétfő 22:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület