CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  



Engedély, képtár, népszámlálás


Tallózzunk a Vas megyei napilag, a Vas Népe január 30-i számában!

A címoldalon kezdődik, aztán beljebb folytatódik az 'Építik az üzemet - Inkább megéri bírságot fizetni?' című cikk; szerzője: (al). Idézek: "Információink szerint az ipari parkban a Neutronics Ecoplast a tulajdonosa annak a földterületnek, ahol engedély nélkül kezdtek el építeni egy új üzemcsarnokot. ... ... Amikor felvetettük, hogy a kivitelezőnek nincs építési engedélye, az egyik munkás megjegyezte: nem újdonság ez, Zalaegerszegen is utólag kértek fennmaradási engedélyt. Az információt a zalaegerszegi polgármesteri hivatalban nem cáfolták. ... ... Lapunk információi szerint az elmúlt napokban építésrendészeti eljárás indult az ingatlantulajdonos ellen, amelyben a polgármesteri hivatal felszólítja a kft.-t, hogy fejezze be az engedély nélküli építkezést. A tegnap tapasztaltak azonban megerősítik azt a feltevést, hogy az nem fog megtörténni, mivel amióta csökkentették az építésrendészeti bírságot, jobban megéri büntetést fizetni, mint leállítani az építkezést. Ugyanis a törvénymódosítás értelmében ha csupán a fundamentumot rakták le, nem kell olyan horribilis összeget fizetni, mintha a felépítmény is elkészült volna. Az utólag beadott fennmaradási engedély pedig legalizálja a helyzetet, így a tervezett határidőben elkezdődhet a termelés az elektronikai gyárban." Engedjék meg, hogy az idézettekhez ne fűzzek kommentárt...

Művészet és változás. A 3. oldalon '(tk)' tollából látott napvilágot az a hír, mely közreadja, hogy: "Néhány napja műszaki okok miatt zárva tart a Képcsarnok Kft. Király utcai üzlete. Februártól azonban új árukészlettel és mozgalmasabb programkínálattal várja az érdeklődőket. A szombathelyi váltás országos tendencia része. A cég közelebb kíván kerülni mind a kortárs képző- és iparművészeti élethez, mind a vásárlókhoz. ... ... A megújuló árukészletben ... ... megnő majd a festmények, grafikák aránya. ... ... A tervek szerint február első hetében nyitnak, március derekán pedig - a Budapesti Tavaszi Fesztivállal párhuzamosan - bemutatkozási lehetőséget kap az első kortárs alkotó." Ugye, eljönnek majd Önök is megnézni, kedves Olvasóim?

A hátsó oldal színes hírei, az újság alján lévő "napi rendes" macskás karikatúrasorozat, majd a halálozási hírek után legtöbben az ötödik oldalra lapoznak - megnézni, kit kérdezett meg éppen az újság. A 'Valaki mondja meg!' rovatban ugyanis arcukat is közreadva juttatják szóhoz az utca emberét. A jan. 30-i kérdés a következő volt: "Fontosnak tartja a népszámlálást?" Íme, a négy válaszoló szavaiból kettőjük legkevésbé sem hasonló véleménye.

"Egyáltalán nem tartom fontosnak, hogy 'összeírjanak' minket. Előzetes értesüléseim szerint rendkívül macerás lesz a dolog, egy-egy családnál hosszú ideig tart a kérdőívek kitöltése. Azonkívül túlzásnak tartom, hogy a magánéletemben vájkálnak néhány kérdéssel. Ezt zaklatásnak veszem. Szerintem a népszámlálás csak arról szóljon, hányan is vagyunk magyarok."
"Én is szeretném tudni, mennyien és hogyan is élünk ma Magyarországon. Most majd kiderül, kinek mennyi a vagyona, hányan tartoznak a felső tízezerhez, s kik azok, akik az alsóbb réteget szaporítják. Az úgynevezett kényes kérdésekre is válaszolok természetesen, igaz magyarhoz illően. A statisztikai adatok birtokában biztosan jobban tervezhető az ország jövője is."

Ehhez viszont engedtessék meg részemről is némi kommentár; egyáltalán nem a véleményeket minősítendő, hanem az egész 'cécóhoz', a népszámláláshoz kapcsolódóan. Először volt, hogy név nélkül. Most közölték, hogy név ÉS cím nélkül... És? Az összeírók - különösen kis településeken - ismerősök! Micsoda 'égés': akár valósat mond be az illető, ami addig netán még nem volt ismert "faluszinten" (értsd: a napi rendes pletyka 'vérkeringésében'), akár valami nagy blődséget, mondván, miért is ne, úgyis név és cím nélkül megy - mindenképpen szerteviszi feleleteit a 'hír'... Szóval... csak ennyit akartam elmondani ehhez. (Hozzátéve: TUDOM, hogy így lesz - huszonnégy év falusi élet IS van a hátam mögött...)

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. január 31., szerda 20:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület