CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szinte hihetetlen  

Hogy mennyi baj van az emberrel!?

Élettani kérdések-válaszok

Terhességmegelőzés

A találmány a kaliforniai San Carlosban működő Conceptus cég laborjából érkezett. STOP-nak hívják az új implantátumot, amely azonos egy sterilizációval, bár a műveletet a hagyományos operációval ellentétben helyi érzéstelenítéssel egy nőgyógyász körzeti orvos is elvégezheti. A beavatkozás során speciális készülékkel egy golyóstollbetétnél vékonyabb rugót vezetnek a méhen keresztül mindkét petevezetékbe, aminek következtében a szervezet friss szövetet képez az idegen test körül, így a petevezetékek belülről összenőnek, és a pete a vezetéken keresztül már nem jut a méhbe. Az implantátum véglegesen a petevezetékben marad, mert nincs lehetőség annak eltávolítására, és a termékenység ismételt helyreállítására.

Unalom az ágyban?

Akkor csak egy segít: a 'spanyol légy'. Így szól a reklám. A Viagra bevezetése után is változatlanul népszerű a 'spanyol légy', mivel nemcsak a férfiakat ösztönzi fiatalos teljesítményekre, hanem néhány csepp vagy egyetlen tablettácska hatására állítólag kedvtelen nők is valódi szex-szörnyeteggé vedlenek át.

Mi az igazság?

A 'spanyol légy' tulajdonképpen nem is légy, hanem egy fémes-zölden fénylő bogár (Lytta vesicatoria). Már a középkorban, sőt a Római Birodalom orvosai is használták gyógyszerként ezt a szárított és porrá őrölt bogarat, amellyel pl. ízületi megbetegedéseket, köszvényt gyógyítottak, de halálbüntetések végrehajtásánál méreg-koktélba is tették. A 'spanyol légy' nem elsősorban potencianövelő, valószínűbb, hogy csupán a húgyvezeték megbetegedésével járó fokozott vérellátást és erekciót okozó kísérő jelenségről van szó. A tulajdonképpeni hatóanyag a cantharidin, amelyet elsősorban sebtapaszokba dolgozzák bele. Vérkeringést serkentő hatása aktiválja a gyulladásos sejteket, amelyek a gyulladást lokalizálják és megszüntetik.

Félelem ellen - narancsillat

A narancs illata elveszi a nők félelmét a fogorvostól - így szól a bécsi Neurológiai Egyetemi Klinika egyik tanulmányának összefoglalója. A várótermet elárasztó narancsillat hatására a nők kevésbé érzékenyen reagáltak a fogorvosi rendelőre. Férfiaknál azonban alig változott a félelemállapot. Ennek okát még vizsgálják.

A herpesz

Népbetegség, a felnőttek 90 %-a hordozza magában a fertőzést, amely azonban nem minden esetben tör ki. A legtöbben már gyermekkorban megfertőződnek, az egészséges immunrendszer azonban kontroll alatt tartja. A herpesz az idegcsomókban található. A hormonális változások, betegségek, stressz vagy UV-sugárzás hatására legyengült szervezetben tör ki - ezért mindig gondoskodjunk kielégítő UV-védelemről, vitaminokban gazdag étrendről, elegendő alvásról, és kerüljük a stressz-helyzeteket!

Tippek vegetáriánusoknak

Akiknek az állatokból a tányérra került darabjai mindig borzalmas látványt nyújtottak, azokat most a BSE-botrány igazolni látszik. Néhány jó tanács a változatos, kiegyensúlyozott étrendhez:

- Naponta kerüljön az asztalra tej és tejtermék, amely a szervezetet fehérjékkel, kálciummal és B12, valamint D vitaminnal látja el.

- A hüvelyesek, teljes értékű gabonatermékek, a spenót magas vastartalmúak, ami a vérképzéshez szükséges és C-vitaminnal dúsított élelmiszerekkel (narancslével, zöldpaprikával) kombinálva javítják a vas értékesítését.

- Gyerekeknél fokozottan ügyeljünk az élelmiszerek gondos kiválasztására. Ha nem tartoznak is a kedvenc ételek közé, a gyümölcs és zöldségfélék a mindennapi étkezési program tartozékai legyenek.

- A fejlődéshez elengedhetetlen a fehérjében gazdag étrend, a burgonya, dió és a hüvelyesek. Tojással vagy tejtermékekkel kombinálva a proteinbevitel tovább fokozható.

- Csecsemők kapjanak a burgonya-, zöldség- és gabonakásák mellé bőséges mennyiségben gyümölcsszörpöket is.

- Ha a halat nélkülözzük, elsősorban a jódháztartás szenvedi meg. A jódozott étkezési só, esetenként orvos által felírt jódpreparátumok is jó szolgálatot tehetnek.

Vegetáriánusok, vigyázat!

Az állati termékekről való teljes lemondás hiányjelenségeket vonhat maga után, amelyek különböző gyógyászati preparátumokkal sem hozhatók egyensúlyba. A frankfurti szakértők eltanácsolnak tőle, mivel ez az étrend a tojásokat és tejtermékeket is száműzi. Csecsemőknek és gyerekeknek azonban határozottan veszélyes lehet az effajta táplálkozás, mert a szervezetnek vassal, cinkkel, kálciummal és B-vitaminokkal történő ellátása kritikussá válik. Terhes és szoptató anyákat, valamint idősebb embereket a szakértők ettől a táplálkozási formától sürgősen eltanácsolnak.

Még mindig BSE. (Szivacsos agyvelő-gyulladás)

Ehetünk-e még húst anélkül, hogy betegségektől kellene tartanunk? Ehetünk, de a hús ellenőrzött legyen. Más állatok húsa veszélytelen-e? A "New-Scientist" szakfolyóirat egyértelmű válasza: nem! A tudósok a Creutzfeldt-Jakob-betegség fokozott terjedését állapítják meg, és ma már a fertőzött hús és a megbetegedések közötti összefüggést biztosra veszik. Ezen túlmenően elvileg a birka, a sertés és a szárnyasok is hordozhatják a BSE egyik formáját.

A probléma már nem korlátozható csak Angliára, már Franciaországban és Portugáliában is több BSE-esetet regisztráltak, de más európai országokat is érhet még hasonló meglepetés. Eleddig nem biztos, hogy emberről emberre terjed-e a fertőzés és hogyan? A véradás és -átömlesztés lehetne ennek egyik kézenfekvő lehetősége. Annyi biztos, hogy birkákat, sertéseket, szárnyasokat, sőt tenyésztett halakat is etettek BSE-vel fertőzött táppal.

Elgondokodtató az a tény is, miszerint egyes állatok a kórokozót magukban hordozzák anélkül, hogy maguk betegségi szimptómákat mutatnának. Ebből az következik, hogy külsőre egészségesnek látszó állatok is lehetnek fertőzőek. Sertések és szárnyasok nem betegedtek meg, miután fertőzött tápot fogyasztottak, viszont biztonsággal állítható-e, hogy az őket elfogyasztó más élőlények sem kapják meg a betegséget?

Ingrid LC gyűjtéséből



Tvordy György

2001. február 01., csütörtök 12:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület